Annonce
Læserbrev

Klima: Jorden kalder på 68-generationen

Læserbrev: Lige nu ser vi store børn og unge rundt om i hele verden gå på gaderne til klimademonstrationer. De er bekymrede. Dybt bekymrede for fremtiden og ikke mindst for, om nogen ved skibsroret overhovedet tager deres bekymring alvorligt.

I 1968 skyllede en visionær bølge hen over verden. En idé-bølge båret af frie og nytænkende unge der turde stille spørgsmålstegn ved logikken i det eksisterende og udfordrede måden, man så verden på. Det var en mangfoldig, kreativ og kritisktænkende skare.

Datidens ungdomsoprør havde, hvad enten det gjaldt ligestilling, arbejdsmiljøkrav, minioritets-solidaritet eller miljøbevægelser, fæstnet deres visionære kroge i de indefraskabte sprækker i den autoritære traditionalisme.

Lige fra professorerne, der greb bolden og valgte at stille sig på studenteroprørets side, til vietnam-krigsveteraner, der turde at tage bladet fra munden og bakke op om journalisternes gruopvækkende rapportager.

Ethvert oprør fra bunden har brug for lyssprækker skabt indefra de magthavendes establissement.

Det samme vil gøre sig gældende i dag. Nutidens unge over hele verden har brug for millioner af sprækker, der kan nedbryde de magthavendes mur af reaktionær tænkning indefra. Ikke mindst har vi brug for 68 generationens erfaringer og know how, som på mange parametre er sammenlignelige med situationen i dag.

Jeg tror slet ikke de unge selv ved, hvor mange ligesindede voksne, der findes derude. Lige nu oplever jeg mest af alt, at de unge føler at klimakampen på verdensplan er en generationskamp - og det er det langt fra.

De unge har brug for at vide, at det ikke er de enkelte voksne, der ikke lytter, men at problemet med uambitiøse klimahandlingsplaner er politisk-strukturelt, nationalt og globalt. Kun når vi i fællesskab virkelig forstår, hvor problemet skabes, kan vi handle på hvordan det løses.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Opdateret: Savnet mand fra Ringkøbing er fundet død

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vi har alle et ansvar for at holde unge fra narko

Det kunne være meget værre … Sådan lyder det samstemmende budskab fra politiet og de øvrige medvirkende i SSP-samarbejdet, skolerne og de sociale myndigheder, når talen falder på narkomisbrug blandt unge i Ringkøbing-Skjern Kommune. "Vi oplever faktisk ikke, at flere unge bruger narko end tidligere, og forældrene har generelt ikke grund til at blive bekymret", siger viceungdomsskoleleder og SSP-formand Allan Østergaard til Dagbladet i dagens avis. "Vi har ikke en opfattelse af, at det flyder med narko", fortæller politikommissær Bjørn Nørgaard Bo, leder af lokalpolitiet i Ringkøbing. Det er selvfølgelig gode nyheder. At vi bor i en landlig kommune fjernt fra de store byer er nemlig ikke nogen garanti for, at stenbroens dårlige misbrugsvaner ikke også spreder sig hertil; der er desværre rigeligt med eksempler på, at små og "afsides" samfund hærges af en narkoepidemi. At det ikke kommer dertil hos os, kræver, at vi konstant er oppe på stikkerne. Og med "vi" menes os alle - især vi voksne; også os, der ikke har børn og unge i den mest sårbare alder. Vi har alle sammen et ansvar for at holde øje med, at vore unge trives. Det kræver, at vi kender hinanden, og har tillid til hinanden. Derfor er det prisværdigt, at SSP-samarbejdet arbejder målrettet i den retning. Ifølge Allan Østergaard er samarbejdet med forældrene i Ringkøbing-Skjern Kommune velfungerende. Der er et godt fremmøde og en god stemning, når forældrene bliver inviteret. "Noget af det, som SSP lægger vægt på, er netop et godt forældresamarbejde. Forældrene skal klædes på, så de står stærkere, hvis og når problemerne melder sig," siger han. Når de gør det - og det kan ikke undgås, at det sker ind imellem - skal ikke bare politiet, skolerne og de sociale myndigheder være klar til at gribe ind; det skal alle vi andre også. Ser vi en flok unge, der stimler sammen i det offentlige rum, skal vi ikke holde os tilbage fra som borger at gå hen til dem og snakke med dem om, hvad der foregår. På den måde viser man som voksen, at man respekterer de unge, interesserer sig for dem, og bekymrer sig om dem.

Ringkøbing For abonnenter

Fra stoffer og hjemløshed til bolig og firma: Nu bliver vi høje på livet

Annonce