Annonce
Erhverv

Klar til optagelse: Ringkøbing- Skjern vil være Danmarks nye filmarena

Den uberørte, rå og brutale natur, er interessant at arbejde med for tv – og filmskabere. Når man som menneske bliver underlagt nogle vældige kræfter; Vind, blæst, salt og sand. Alt det bliver meget ekspressivt i Nordic Noir – serier, for den rå natur gør sig godt på en skærm. Foto: Jørn Deleuran
I Ringkøbing-Skjern Kommune har en mindre åbenbaring fundet sted. For stedets store vidder, barske hav og vindblæste landskaber kan vise sig at være guld værd som location for tv-serier og film. Derfor satser kommunen nu benhårdt på, at instruktører, skuespillere og en fastansat filmkonsulent, kan bane vejen for at flere turister og danskere falder for det vestjyske, når de opdager Naturens Rige, som den kommunale vision for fremtiden lyder.

Han har ventet på mig længe, Carsten Dalsgaard Hansen, lederen af Hellig Kors Kloster og ham der har nøglerne til den middelalderlignende kirke og tilhørende refugium, der ligger på heden ved Lem. Jeg er forsinket, fordi min GPS åbenbart ikke kender Vestjylland og har, derfor har kørt i flere timer ad lange landeveje, hvor udsigten har budt mig det ene vidstrakte landskab efter det andet med hede og lyngfarver, der denne dag stråler særligt, fordi himlen er blå og sommeren viser sine sidste kræfter for i år.

Lederen af klostret er åbenbart en tålmodig mand, der har et ønske om at vise mig det sted, som det københavnske filmselskab Meta Film er blevet så begejstret for, at en kommende film med skuespillere fra den ”øverste hylde”, som selskabet udtrykker det, skal indtage de mange stuer, og værelser, der befinder sig i en tidslomme med gammeldags, tungt møblement og en mængde sofastykker med broderede lovord om Jesus og motiver af selvsamme, vandrende i en kornmark omgivet af disciple.

Filmens titel er ”Kærlighedens regler”, og eneste beskrivelse af handlingen man fra selskabets side, vil løfte sløre for, er at det er fortællingen om et nystiftet, kristent kollektiv, hvor temaet er længslen efter noget, der er større end en selv. Optagelser til filmen skal gerne gå i gang inden for det næste års tid, men i øjeblikket bokser selskabet med, at få finansieringen til filmen på plads, som det ofte er tilfældet med projekter af den størrelse, forklarer producer på filmen Nina Bisgaard. Producerens fascination for stedet, er dog ikke til at tage fejl af.

- Jeg håber, at vi i fremtiden kommer til at lægge mange projekter ud til Vestkysten. Det vil give noget diversitet til de filmarenaer vi skaber, og så skal det selvfølgelig også kunne generere en masse positiv retur til kommunen både økonomisk og kulturelt. Personligt synes jeg Vestkysten er Danmarks smukkeste location, så jeg glæder mig til den dag, vi er klar med en film der skal i optagelse der, skriver hun.

At gå rundt i Hellig Kors Kloster, der blot er 45 år gammelt, er en lidt spøjs oplevelse, for det ligner allerede en kulisse. Det skal i en periode være omdrejningspunkt for store skuespillere der skal finde reglerne for kærlighed. De vil gå rundt herude på heden og spejde ud over Ringkøbing Fjord, som man også kan se fra klostrets førstesal; Denne dag med solens stråler, blinkende som kæmpe stjernekastere i det gigantiske vandspejl. Den tilhørende klosterkirke er åben, rustik smuk og bruges stadig til ugentlige gudstjenester.

Da lederen har vist mig rundt og igen er kørt, er det som at stå alene på herrens mark. Stille, mennesketomt og ingen andre bygninger så langt øjet rækker. Naturens Rige kalder Ringkøbing-Skjern Kommune deres geografiske område, som de nu satser på, skal tiltrække både film og tv-folk i så stor skala, at det i fremtiden giver bonus i form af flere tilflyttere, turister og større lokal stolthed.

Annonce

Fakta: Filmsatsning i Danmarks største kommune

Filmsatsningen i Ringkøbing-Skjern:

Siden 2016 har kommunen samarbejdet med en række tv– og filmproducenter, om at koble kommunens særlige, dramatiske natur sammen med udviklingen af en ny filmgenre, kaldet New Nordic Noir, som er knap så mørk og krimiagtig.

Satsningen sker for at tiltrække flere fastboende og turister, til et område der blandt andet mangler arbejdskraft. I januar 2019 har kommunen ansat sin egen filmkonsulent.

Arealmæssigt er Ringkøbing-Skjern Kommune landets største og strækker sig langs Vesterhavet og råder blandt andet over Ringkøbing Fjord på 300 km2.

Kommunens egen filmkonsulent

Rebecca Molders taler med rigtig københavner-dialekt, selvom hun er vild med Vestjylland og har boet ved Ringkøbing i de sidste 20 år. Siden januar har hendes titel ved Ringkøbing-Skjern Kommune været filmkonsulent, da arbejdet med at satse på film og tv, efterhånden fyldte mere og mere, efter at kommunen indgik et samarbejde med Filmby Århus om at prøve kræfter med New Nordic Noir. En slags videreudbygning af genren det nordiske sorte, som er den stil, store danske tv-serier som Broen og Forbrydelsen er eksempler på.

- Vi skulle egentlig bare lave nogle workshops i samarbejde med Århus, men filmfolkene opdagede at vores område, havde potentiale til meget mere. Landskabet og den vestjyske mentalitet kunne blive udgangspunkt til nye fortællinger til tv-serier eller det store lærred. Så vi gik i gang med det spændende projekt New Nordic Noir.

- Vi vendte den normale arbejdsgang fuldstændig på hovedet, og tog udgangspunkt i området og de unikke fortællinger der er her, som startskuddet til en film eller tv-serie. Manuskriptforfatterne blev inviteret til at sidde herude, og få området ind under huden. Filme nogle af de lokale, ud med fiskerne. Det vigtige er, at det skal resultere i et ærligt billede af Vestjylland, som vi ser det i dag, og ikke en stigmatisering, som man tit oplever det, fortæller Rebecca Molders der afslører, at der allerede er et hold af manuskriptforfattere i gang med at forfatte en international tv-serie i området. Det er produktionsselskabet Deluca Film, der er undervejs med en tv-serie, men altså langt fra klar til optagelse endnu, forklarer selskabets direktør Morten Rasmussen mig på en telefon fra København.

Han må desværre ikke fortælle noget om projektet, men kan bekræfte, at Deluca Film indimellem har forfattere på arbejdsophold omkring Hvide Sande og at eksperimentet med New Nordic Noir, er at bringe mere lys og flere farver i spil, så filmens tone ikke kun behøver at være mørk, dyster og krimiagtig.

- Jeg synes området ved Ringkøbing-Skjern rummer masser af lys, sol og varme. Men lys bliver jo også til tusmørke og mørke, fortæller Morten Rasmussen mig venligt, og beklager, at han ikke kan sige mere foreløbig.

Udover Deluca Film er manuskriptforfatteren Adam Price og hans produktionsselskab også involveret i projektet New Nordic Noir, og har vist interesse for at optage sin næste tv-serie i området inden for de næste par år.

Lige nu har den kommunalt ansatte filmkonsulent travlt med blandt andet at finde lokale folk, der ved noget specifikt om et særligt sted, locations eller hvad der må være af ønsker fra et filmselskab, som hun kan afhjælpe. Hun ser sig selv som en slags koordinator, med en langt større mission end blot at rulle den røde løber ud for store filmproducenter.

-Vi ønsker ikke bare et cirkus, der triller ind og ud på ingen tid, men at film og tv-serier skal forankre sig her og give noget til vores borgere. Vi mangler for eksempel 1500 fuldtidsansatte indenfor turistbranchen i løbet af de næste to år, og vi har store virksomheder som også mangler kvalificeret arbejdskraft. Så måske, hvis man ikke kender området, men ser en krimi i primetime, kan det være, at nogle bliver tiltrukket af Ringkøbing-Skjern kommune. Men vores borgere skal også inddrages undervejs i en filmproduktion både før, under og efter. Som statister, til at rulle ledninger sammen eller som særlige filmguides, der kan vise turister rundt på de locations som har været med i en populær film eller tv-serie.

Tjene penge på filmindustri

At folk gerne rejser i hælene på skuespillere og kendte film-locations er allerede kendt med store tv-serier som Game of Thrones optaget forskellige steder i Europa, og Wallander-serien, der udspillede sig i den sydsvenske by Ystad. Professor ved Medievidenskab på Aarhus Universitet, Anne Marit Waade, har forsket i samarbejdet mellem tv og turisme, og var derfor med på råd, da man i april i år afholdt en workshop i Ringkøbing-Skjern, hvor en række kompetente aktører brainstormede over, hvordan man kobler film og virkelighed, så det gavner erhvervsliv, kultur og turismefremstød.

-Flere millioner turister rejser efter filmdestinationer, og der er eksempler på filminvesteringer der lokalt har betalt sig tilbage med 5 kroner for hver krone, der var investeret, slår Anne Marit Waade fast. Jeg taler med professoren over en telefon, hvor hun godt forstår, at jeg trak en anelse på smilebåndet, da jeg første gang hørte, at Ringkøbing-Skjern ville satse stort på filmturisme.

Men hun forsikrer mig alligevel for muligheden af succes

-Jeg tænker, at Ringkøbing-Skjern godt kan være med i en mindre skala og skabe noget øget turisme. Nordic Noir- genren, som jeg har arbejdet med, er det typiske nordiske. Det her øde, mennesketomme landskab. Den uberørte, rå og brutale natur, er interessant at arbejde med for tv – og filmskabere. Når man som menneske bliver underlagt nogle vældige kræfter; Vind, blæst, salt og sand. Alt det bliver meget ekspressivt i Nordic Noir – serier, for den rå natur gør sig godt på en skærm, fortæller Anne Marit Waade, der selv har besøgt Hellig Kors Kloster med et hold studerende.

Med den sidste oplysning ser jeg mig selv udefra, stå helt alene et stykke uden for Lem ved klostret. Hvor sol og bløde lyngmarker gør dette, lidt absurde, scenarie mere imødekommende. Måske en fin intro til en tv-serie i den nye, nordiske, sorte filmgenre.

Fakta: Nordic Noir

Kendetegnene for den nordiske krimigenre er, at den fremhæver sammenhængen mellem det nordiske og det mørke, der invaderer de nordiske lande i efterårs- og vintermånederne og ligger som en deprimerende sindstilstand over vores velfærdssamfund.

Kommende film – og tv-serier:

I øjeblikket er produktionsselskabet Deluca Film i gang med at skrive på en kommende international tv-serie, der tager udgangspunkt i den vestjyske kommune.

Desuden er det planen, at filmen Kærlighedens Regler fra Meta Film skal gå i gang med optagelser inden for det kommende år.

Manuskriptforfatteren Adam Price har også vist interesse for, at hans tredje tv-serie skal optages i området.

Ringkøbing-Skjern Kommunes egen fastansatte filmkonsulent Rebecca Molders ser sig selv som en koordinator for filmsatsningen. Hun hjælper produktionsselskaber med at få planlægningen til at gå op i en højere enhed, inden der kan siges ”klar til optagelse”. Foto: Mikkel Jezequel
Royal filmturisme: Camilla, Hertuginden af Cornwall, her sammen skuespiller Sofie Gråbøl, får overrakt en 'Sara Lund sweater' under besøget på optagelserne til DR's tv-serie 'Forbrydelsen' Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Meta Film caster skuespillere til filmen Kærlighedens regler, der skal optages i Ringkøbing-Skjern. Castingen foregår i Ringkøbing BIO og foretages af Steffan Pellegrini fra Meta Film. Her er det Nikolaj Birkende fra Tim der ledes gennem castingen af Steffan Pellegrini. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Hellig Kors Kloster ved Lem skal danne rammen om filmen Kærlighedens Regler, som formentlig går i optagelse inden for det kommende år. Kirken her og det tilhørende kloster fra 1975 skal danne rammerne om fortællingen om et nystiftet, kristent kloster, der leder efter en større mening med tilværelsen. Foto: Anne Kruse Brødsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];