Annonce
Hvide Sande

Klar til optagelse af tv-serie: Pengene kommer tre gange igen

Billedet her blev taget i februar 2015, hvor domkirken i Viborg dannede rammen om optagelser til biograffilmen 'Emma & Julemanden', der i de bærende roller havde navne som Lars Hjortshøj, Camilla Bendix, Mille Dinesen, Esben Pretzman og Rune Tolsgaard. Arkivfoto: Morten Dueholm/Scanpix
En analyse fra Den Vestdanske Filmpulje viser, at det er en god investering, når en kommune vælger at skyde penge i produktion af film og tv-serier.

Ringkøbing-Skjern: Når Nikolaj Lie Kaas står foran et kamera og venter på, at der bliver sagt 'klar til optagelse' under åben himmel, tikker der stille og roligt penge ind på kontoen i den kommune, hvor optagelserne finder sted.

Det viser en ny analyse, der stiller skarpt på effekter af Den Vestdanske Filmpulje, som er en regional filmfond med indskud fra ti kommuner; blandt andre Ringkøbing-Skjern.

Analysen viser, at for hver krone, Den Vestdanske Filmpulje investerer i en produktion, bruger produktionen 3,3 kroner i medlemskommunerne, hvor der eksempelvis købes forskelligt udstyr, materialer og retten til brug af locations, lige som der også bruges penge på transport, overnatninger og forplejning.

- Filmpuljen har helt klart været med til at understøtte en udvikling i regionen. Det gælder også for os som selskab. I kraft af støtten fra filmpuljen har vi været i stand til at markere os som et selskab med erfaring i at løfte store fiktionsprojekter, siger Morten Rasmussen, direktør hos produktionsselskabet Deluca Film.

Annonce

Spændende by at bo i

I den 36 sider store rapport bliver der også slået på, at 'film rummer et element af stjernestøv':

- Derfor synes borgerne typisk også, at det er spændende, når der foregår filmoptagelser. Ens by bliver pludselig mere spændende at bo i, fordi der sker noget nyt og anderledes. Og så bliver man som borger også stolt, når ens hjemby bliver vist i tv eller på biograflærredet, hedder det i rapporten.

Det kan Lars Stentoft, direktør for kultur og udvikling i Viborg Kommune, tale med om:

- Når der bliver optaget nogle film i Viborg, er det med til at generere noget stolthed og nogle oplevelser. Det kan være med til at gøre vores by mere interessant.

Viborg har i de seneste år dannet ramme om optagelserne til filmene 'Emma og Julemanden' og 'Julemandens datter.'

Rulleteksterne i Den Vestdanske Filmpulje viser blandt andet også, at dele af 'Lykke-Per' blev optaget i Husby Klitplantage og på Hjerl Hede, mens 'Du forsvinder' - med Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas i hovedrollerne - delvist blev optaget i Silkeborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Annonce