Annonce
Navne

Klar til Hvide Sande Masterclass: Organist nyder at have unge musikere i mesterlære

Anne-Marie Hjelm (i midten) oplever et af årets højdepunkter i næste uge, hvor der atter afholdes Hvide Sande Masterclass, som hun er leder af. Foto: Nikolaj Lund
Organist Anne-Marie Hjelm ser frem til at byde velkommen til årets udgave af Hvide Sande Masterclass, der mandag eftermiddag åbner med en fyraftenskoncert i Lyngvig Fyr.

EN GOD SØNDAG FOR MIG ER EN DAG, hvor jeg står tidligt op for at spille til to gudstjenester på Klitten. Den tidligste er klokken 8.30, og hvis den er i Haurvig Kirke - og jeg lige skal nå at have fingrene varmet op til udfoldelserne på tastaturet - så kan man nok regne ud, at bilen starter tidligt hjemme i carporten i Ringkøbing.

Det er en glæde at have et arbejde, som giver næring til overvejelser om livets største og mest meningsfulde eksistentielle spørgsmål og samtidig kunne bidrage med det, som nu er gaven og opgaven i mit liv: Musikken.

Eftermiddagen lyser op med en svampetur i skoven sammen med vores lille Italienske Mynde, besøg af venner og/eller familie, og aftenen slutter af med en øl og højtlæsning af en god bog, som undervejs diskuteres intenst og højlydt.

HVIS JEG FÅR EN UDENBYS GÆST PÅ BESØG, SÅ VIL JEG HELT KLART VISE VEDKOMMENDE 'Vestled' - en helt fantastisk installation i Hvide Sande, anbragt det mest fantastiske sted i naturen i kontakt med stranden, havet, vinden og med udsigt til indsejlingen til Hvide Sande.

Kunstværket er skabt af kunstneren Marianne Hesselbjerg sammen med andre fremragende arkitekter og kunstnere. Installationen blev indviet i 2006 - kort tid efter, jeg havde fået job i Hvide Sande. Det var på det tidspunkt, hvor jeg med opbakning fra mange visionære personer i byen fik mulighed for at søsætte både Hvide Sande Masterclass og Kunst i Slusen. En af de første udstillere i slusegangen var netop Marianne Hesselbjerg.

MIT SENESTE BESØG I EN KIRKE VAR ... Nu er jeg jo så heldig, at jeg arbejder som organist i kirkerne på Klitten, så det hører til undtagelserne, at jeg ikke kommer i kirken om søndagen.

I søndags havde jeg fri på jobbet, så det gav min mand og mig mulighed for at sove lidt længere - og tage til højmesse i Hellig Kors kirke, som ligger på Dejbjerg Hedes højdepunkt. Et skønt naturområde med en spændende kirke med en ganske særlig historie og med en ganske særlig atmosfære. Den velbesøgte højmesse blev ledet af kirkens præst, Carsten Dalsgaard, som også er daglig leder af klostret.

Det er absolut også et sted, der er værd at vise en udenbys gæst.

HVIS JEG BLIVER BEDT OM AT VÆLGE EN SANG PÅ EN KARAOKEBAR, SÅ SKAL DET VÆRE ... Hvis jeg en dag skulle forvilde mig ind på en karaokebar - og ikke kunne snige mig udenom at vælge en sang - så ville jeg vælge 'Jeg ville eje millioner, hvis tårer var guld.'

Sangen havde stor succes på dansktoppen i 70'erne med Susanne Lana, og det gjorde stort indtryk på mig, at min lærer i musikteori på konservatoriet, 'Fuzzy', midt i sin gennemgang af en Beethoven-sonate stoppede op og sagde: 'Ja, det er fint nok, men den bedste melodi, jeg kender, er nu: 'Jeg ville eje millioner, hvis tårer var guld.' Jeg tilslutter mig hans synspunkt.

HVIS JEG UD AF DET BLÅ VINDER 50.000 KRONER TIL EN DRØMMEREJSE, SÅ VIL JEG - igen - rejse til Italien. Jeg elsker landskabet, sproget, musikken, kulturen, maden, vinen og kirkerne.

Denne gang skal det være på en rundrejse fra Torino til Milano for at høre en opera og videre ned igennem støvlelandet til Lucca og Firenze for at slutte i Rom, den evige stad, med de smukke skulpturer lavet af Bernini, de flotte butikker med elegant tøj og slutte af i Peterskirkens vidunderlige rum.

HVIS JEG KUNNE FÅ EN MIDDAGSAFTALE MED EN KUNSTNER, SÅ SKULLE DET VÆRE med skuespilleren Bodil Jørgensen. Hun er en skøn kvinde, der forstår at forene modsætningerne i sin personlighed og sit professionelle virke. Skrøbelighed og styrke, fromhed og frækhed går hos hende op i en højere enhed gennem hendes nærvær og kærlighed til livet.

I NÆSTE UGE SER JEG FREM TIL ... Jeg glæder mig helt vildt til at skulle møde de skønne, unge musikere og fantastisk inspirerende og dygtige professorer på årets Hvide Sande Masterclass.

Jeg glæder mig til at flytte ind - sammen med dem - på hotellet i Hvide Sande den kommende uge for at sætte gang i masser af skøn musik fra morgen til midnat.

Jeg glæder mig til at byde velkommen til publikum til ti masterclass-koncerter. Og jeg glæder mig til at invitere alle interesserede ind til at lytte på, hvordan man arbejder med musikken dagen lang – for at blive klar til at spille koncerterne på allerbedste måde. Det er nemlig sand mesterlære - altså masterclass.

Annonce

En god søndag for mig er en dag, hvor jeg står tidligt op for at spille til to gudstjenester på Klitten

Anne-Marie Hjelm, organist og leder af Hvide Sande Masterclass

Anne-Marie Hjelm

ALDER: 66 år.

PRIVAT: Gift med Bent Kongshøj, der er lektor emeritus på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing. Ægteparret har to børn: Sigrid, der er violinist og bratschist, og Gertrud, der er MA i performance design.

PROFESSION: Konservatorieuddannet pianist. Arbejder som organist ved kirkerne på Klitten og er leder af Hvide Sande Masterclass.

HJEMBY: Født i Esbjerg - bosat i Ringkøbing.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce