Annonce
Ringkøbing

Klar til at prøve igen: Hurtigt internet skal helt ud på landet

Det er fortsat en kommunal mission at alle borgere, virksomheder og sommerhuse skal have adgang til hurtigt bredbånd. Tegning: Jens Nex

De op mod 9000 husstande, som ikke har adgang til lynhurtigt internet, skal have det, mener borgmesteren, som vil gå langt for at skaffe fremtidssikrede forbindelser til alle.

Ringkøbing-Skjern: Byrådet har sagt det i flere år: Digital infrastruktur er lige så vigtig som asfalt.

Derfor trækker politikerne nu luft ind til endnu et forsøg på at sikre, at alle husstande får mulighed for at få en ordentlig bredbåndsforbindelse - uanset om de bor i byerne eller langt ude på landet.

- Det er afgørende, at alle vores borgere har mulighed for at få adgang til højhastighedsbredbånd. Det er de mindst rentable områder, der er tilbage, og derfor kan det ikke lade sig gøre, uden at vi går ind og hjælper til, siger borgmester Hans Østergaard (V).

Sidste år kortlagde Ringkøbing-Skjern Kommune bredbåndsdækningen. Kortlægningen viser, at op mod 9000 adresser i dag ikke har adgang til de bedste forbindelser.

Borgmesteren er ikke skræmt af det delvist mislykkede forsøg på at rulle fiberbredbånd ud til hele kommunen for nogle år siden. Dengang forsøgte man sig med et dristigt udbud, som desværre ikke holdt. Kommunen måtte bryde kontrakten på 70 millioner kroner grund af fodfejl i udbuddet. Energiselskabet Eniig er dog fortsat med udrulningen, men uden offentlig støtte.

Og derfor hænger de tyndest befolkede områder altså fortsat i bremsen. Borgmesteren er godt klar over, at det kan blive dyrt for kommunenkassen at få alle med.

- Det er et spørgsmål om prioritering. Selvfølgelig kan de vise sig at være alt for dyrt, men jeg tror på, at den teknologiske udvikling og tiden er med vores ambition, siger han.

Om kommunen er klar til at prøve kræfter med endnu et udbud er fortsat usikkert. Forleden havde kommunen inviteret repræsentanter fra det meste af telemarkedet til Innovest i Skjern for netop at diskutere mulighederne. Nye muligheder i forbindelse med det seneste teleforlig og meget andet var på dagsordenen.

Og Hans Østergaard er fortsat optimist.

- Jeg ved ikke, hvor hurtigt det kan gå. Men jeg har da en personlig forhåbning om at alle er med i løbet af fem år. Jeg ved godt, at det kan være længe at vente for nogle, men vi gør hvad vi kan, for at finde en løsning, siger han.

Annonce

Fiberbredbånd

August 2014: Et enigt byråd i Ringkøbing-Skjern Kommune indgår et budgetforlig, hvor der bliver sat 70 millioner kroner af til at sikre kommunens erhvervsliv, husstande og sommerhuse adgang til højhastighedsinternet.November 2015: Ringkøbing-Skjern Kommune og Eniig (det daværende Energi Midt) indgår en aftale, der skal sikre mere end 32.000 adresser adgang til fiberbredbånd. Eniig vinder aftalen med et bud på 69,8 mio. kroner. Januar 2016: RAH Fiberbredbånd begynder på vegne af Eniig at udrulle fiberbredbånd i Ringkøbing-Skjern Kommune. Interesseorganisationen Teleindustrien og virksomheden Air-Net klager i februar og april 2016 til EU-Kommissionen over aftalen. Air-Net klager herudover også til Statsforvaltningen. Januar 2017: Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune beslutter på baggrund af advokatfirmaet Bech-Bruuns gennemgang af udbuddet og dialog med EU-Kommissionen at bringe aftalen med Eniig til ophør. Kommunen betaler efterfølgende en erstatning på otte millioner for den brudte kontrakt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Læserbrev

En ommer: Lad dog Skjern Produktforretning få lov at udvide

Læserbrev: Hvad er det, teknik og miljøudvalget spænder ben for? I disse grønne omstillingstider, endelig er der en virksomhed, der vil vækste, som I så vil bremse. Hvorfor kan produktforretningen ikke få lov at udvide med en ny hal? Jeg forstår da godt dit synspunkt, John Christensen, med at det er træls, at man har investeret i industrigrunde, som ikke er i brug. Det kunne ellers blive et flot syn med 4-6 meter høje rustne metalskrot-bunker i Skjern industrikvarter, har I tænkt på dette? Hvad så, hvis Ådum autoophug og Ringkøbing autoophug også vil udvide? Så skal de jo også flytte ind i industrikvarteret, som jo så snart ville blive for lille, men fantastisk farvestrålende at se på. Nej prøv for en gangs skyld ikke at se på kroner og øre, men brug den fornuftige del af hovedet. Er der nogle, der kan finde bedre placeringer til disse industrier end der, hvor de nu ligger? Hvem generes af Skjern produkthandel, hvor den er i dag? Jeg har læst om en tidligere miljømedarbejder ved kommunen, at der aldrig har været problemer med miljøet, så hvorfor prøve at tvinge dem til at flytte. Måske ud af kommunen, og væk er både arbejdspladser og skattekronerne. Men det har I jo prøvet før med HV transport i Hover. Synes I, det var en god ide? Hvor mange arbejdspladser og skattekroner kostede det? At man kan fejle én gang er da ikke ensbetydende med, at kommunen skal blive ved med dette. Jeg tror ikke, der er ret mange, som kører forbi Ringkøbingvej 17, der er klar over, hvad der ligger fantastisk flot gemt bag beplantede jordvolde og træer, nej lad blot dem udvide, hvis de har brug for dette. Måske til et par nye medarbejdere, som så kunne betale skat i kommunen. Og det kunne måske også være tænkeligt, at virksomheden også kunne lave mere overskud, som så kunne komme kommunekassen til gode. Det ville i hvert fald ikke ske, hvis den skulle flytte til industrikvarteret. Det er en ommer, teknik og miljøudvalg. Brug den fornuftige del af hovedet denne gang.

Annonce