Ringkøbing-Skjern

Kirkegang, dildsild og lokale indkøb: Klar til påske

Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

1) Når klokken kimer...

Min tante siger, at hun altid har troet, at jeg skulle være præst. Det blev jeg så ikke, omend jeg en enkelt gang har været gæsteprædikant ved en gudstjeneste. Men jeg vil gerne slå et slag for kirkegang, for påsken er kirkens største højtid, og det er en god anledning til netop at gå i kirke. I løbet af påsken er jeg altid i kirke en gang.

Hvis vi skal sætte en etiket på vores tid, så er det, at forandringer og effektivitet er blevet vores trosbekendelse. Her er kirken et modsvar, som fortæller os, at sådan behøver det ikke at være. Kirken tilbyder os et rum, hvor vi bare kan trække os tilbage i stilhed og reflektere over tilværelsen i nogle rammer, som er konstante og uforanderlige. Det er der snart ikke mange steder længere, hvor vi kan. Og så kan man ud fra tidens nytte-logik spørge, hvad man så får ud af påskens fortællinger? Hvis man fra et sted i sit liv kender noget til smerte, død, håb og glæde, så er jeg vis på, at man kan hente et eller andet ud af påsken, som man kan bruge i sit liv.

Egnen her er bogstavelig talt velsignet med et meget bredt kirkeliv, og der er så mange forskellige anskuelser, der hver for sig og samlet er med til at lægge brikker til det store puslespil. Det er en rigdom, og det samme er de mange forskellige kirker på egnen. Hver en kirke fortæller et stykke historie, og man kan blive beriget ved at gæste de mange kirker.

En anden fast tradition er, at jeg altid skal høre Johannespassionen, mesterværket af komponisten Johann Sebastian Bach. Bare indledningen sætter tankerne i gang, med den måde, den er opbygget på, og det er et glimrende eksempel på, hvad musik kan gøre med os.

De har været et par dyre herrer, og det er egentlig utroligt, at de to personager stadig er her.

2) Påskefrokost med dildsild

God mad er en del af påsken, og vi begynder med den flydende. Heldigvis findes der i dag mange forskellige små bryggerier, som er leveringsdygtige i nogle prægtige påskeøl. En god påskeøl er for mig lys i farven og fyldig i smagen. Noget i retningen af en guldøl, og man skal give sig tid til at drikke den, i stedet for blot at vælte den ned.

Sådan en øl skal serveres til dildsild. Ja, det rimer, og smag rimer på behag. Opskriften har jeg arvet efter vores gamle nabo. Tag to deciliter ymer, en halv deciliter mayonnaise, to hakkede løg, rigeligt med hakkede purløg, persille og grøn dild. Eventuelt også kapers. Det mikser du sammen, og så lægger du marinerede sild i blandingen.

Sildene lægges på frisk rugbrød, der er sprød i skorpen og blød indvendig. I anledning af påsken må man gerne få smør på. Og her menes rigtig Lurpak-smør.

Naturligvis skal man have en bette snaps til. Helt iskold, så den slår dug på glasset. Jeg garanterer for, at du kan smage foråret.

3) Husk at købe ind - lokalt

Hemmet har netop åbnet den nye brugs, og herfra skal lyde et stort tillykke. Det er godt for personalet, for de trængte til nogle nye faciliteter, og det er godt for hele lokalområdet, at der nu er en tidssvarende dagligvarebutik.

Det giver mig anledning til at komme med en opfordring: Handl lokalt!

Selv er jeg så heldig at have en dagligvarebutiik fem minutters gang fra mit hus, og jeg lægger stort set al min handel der, for jeg ved, at hvis den ikke er der, så skal både mine naboer og jeg selv ud på en køretur, hver eneste gang der mangler en liter mælk. Priserne er så gode, at det aldrig vil kunne betale sig at starte bilen og køre på tilbudsjagt på dagligvarer - og regner man på sin ejendomsværdi, er det ligefrem en besparelse.

Nu er jeg en håbløs nostalgiker og har holdt meget af de små butikker, fordi de havde en samlende funktion i lokalområdet, men faktisk finder jeg stadig noget af det i den butik, jeg handler. Her møder jeg alle mine naboer, og så bliver der snakket om løst og fast. Jeg tror, det er sundt for mennesker, at man mødes og snakker med dem, man kender.

Her i påsken plejer der at blive handlet ind i mængder, så man næsten skulle tro, at der snart kommer strejke - skriver en, som kan huske gærstrejken i 1998! Så hermed en ide: Foretag al din påskehandel i den butik, der er nærmest på dig, om den er stor eller lille. Det gavner os alle.

Redaktionelle journalister på Dagbladet Ringkøbing Skjern.Christian Baadsgaard

4) Havearbejde, version 2.1

Senest jeg skrev på denne søndagsplads, fortalte jeg om de ventende haveprojekter. Og når det nu er så moderne at følge op på de mål, der er sat, så vil jeg lige give en opdatering. Stedmoderblomster og tete a tete er flyttet ind i mine havekrukker. Indkørslen og fliserne er blevet spulet. Jeg har kravlet rundt i et skærvebed og hevet ukrudt op - denne øvelse lignede lidt det syn, der var, da Grete Sønck kravlede rundt på gulvet i Gæt & Grimasser - men op kom det, både skidtet og nærværende skribent.

Græsplænen er gødet med kyllingegødning. Ja, det er organisk og alt muligt, men det stinker skrækkeligt. Jeg kunne næsten ikke nænne, at robotklipperen skulle have sine fusser ud i det snask, men den kunne altså ikke blive ved med at sige, at den holdt vinterferie i skuret. Så skulle der lappes afgrænsningsledning. Alle I medrobotklipperejerfolk: Sørg altid for at have ekstra ledning, pløkker og samlemuffer.

Nu er jeg kommet til at købe et ekstra æbletræ, så den samlede plantage nu har en bestand på seks træer. Nyeste skud på stammen (tøhø) er Golden Delicious, og jeg er spændt på, om den overhovedet kan gro her i Vestjylland. Men det skal have en chance.

Så tænker jeg på at få plantet nogle japanske kirsebær. Lige nu er de i blomst, og det er et vidunderligt syn, selvom det er så kort tid. Måske jeg kunne anbefale andre at gøre det samme, så vi kan forskønne det i forvejen kønne Vestjylland?

Rigtig god påske til jer alle

0/0
Ringkøbing-Skjern

Grøn sommer for landmændene: Afgrøderne står flot netop nu

Ringkøbing-Skjern

Borgmester byder velkommen: Lokal Facebook-gruppe samler udenlandske borgere i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ugens tal og regnskaber: Foersom Genetik ApS har oplevet nedgang i resultatet

Ringkøbing-Skjern

Stjernespiller søger 300.000 kroner: Børn og unge skal opleve glæde og trivsel på banen

Ringkøbing-Skjern

3, 4, 6, 7, 8, 9, 23: Så var der en ny millionær i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern

Højt græs og blomster i vejkanten: Udvalg vil skære ned på græsslåning langs vejene

112

Tre personer stadig i kritisk tilstand efter frontalsammenstød