Annonce
Ringkøbing

Kirke modtager to millioner kroner til renovering af tårn - så nu står der fem millioner på kontoen

Gammel Sogn Kirke tager sig smukt ud på afstand, men hvis man kigger nærmere på byggeriet, står det klart, at der er behov for omfattende istandsættelser på og i tårnet. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Nationalmuseet har valgt at prioritere Gammel Sogn Kirke, og derfor er der nu godt to millioner kroner på vej fra en særlig pulje for istandsættelser i kirker. Renoveringsprojektet i Ringkøbing beløber sig til omkring fem millioner kroner.
Annonce

Ringkøbing: Gammel Sogn Kirke kan dateres tilbage til omkring år 1170, så det er helt naturligt, at der skal en håndværker forbi i ny og næ.

Det næste, større projekt i kirken ved Ringkøbing Fjord omfatter en renovering af tårnet, murværk og indvendige vægflader. I den forbindelse har Kirkeministeriet netop meldt ud, at der er godt 2,1 millioner kroner på vej til Gammel Sogn fra en særlig istandsættelsespulje, der varetages af Nationalmuseet:

Næstformand i menighedsrådet, Peter Nielsen, fortæller, at det er et projekt, der er blevet arbejdet på i nogle år:

- For to-tre år siden fik vi lavet en grundig undersøgelse af tårnet. Der er mange huller og dårlige fuger. Vandet kan sjaske lige ind, siger Peter Nielsen.

I en pressemeddelelse skriver Kirkeministeriet blandt andet dette om Gammel Sogn Kirke:

- Tårnrummet er overdækket med et ejendommeligt, kuplet hvælv. Taget er lagt med bly. Tårnet har været sømærke, og var indtil 1847 omkring tolv meter højere. I dag står det med akut behandlingskrævende skader som følge af, at de ankerforbindelser, der skulle have holdt sammen på murværket, er rustet over eller helt forsvundne. De indvendige vægflader er meget nedslidte med smuldrende pudslag og algebegroning overalt.

Videre bliver det understreget, at 'det ønskede arbejde må anses for tiltrængt':

- For dets betydning gælder, at Gammel Sogn Kirke har en betydelig regional værdi.

Annonce

Et levende kirkeliv

Sognepræst Hans Ole Krebs Lange glæder sig over den økonomiske håndsrækning fra staten:

- Det er et projekt, som har været undervejs i flere år. Det begyndte med en sag om tærede murankre, men i flere omgange er der konstateret flere mangler, som ikke lige er til at udbedre, da der er tale om en middelalderbygning som tilses af Nationalmuseet, siger Hans Ole Krebs Lange.

Peter Nielsen håber, at arbejdet kan sættes i gang til foråret:

- Tidsplanen afhænger blandt andet af, om vi kan få fat i en god blytækker. Dem er der ikke ret mange af i Danmark, siger næstformanden i menighedsrådet.

Peter Nielsen tilføjer, at det er projekter som dette, der gør det spændende at have en plads i menighedsrådet. Og han uddeler gerne ros til menigt medlem Jens Christian Nielsen, der har erfaring med kontakt til offentlige myndigheder.

Udover de godt 2,1 millioner kroner fra istandsættelsespuljen har Gammel Sogn Kirke ad to omgange modtaget tre millioner fra provstiudvalget, og dermed er det økonomiske fundament nu sikret.

Ifølge et overslag vil projektet samlet set løbe op i cirka 4,8 millioner kroner.

Annonce

20,9 millioner delt ud

Alt i alt bliver der nu tildelt 20,9 millioner kroner til istandsættelse af 11 kirker rundt om i Danmark.


Jeg glæder mig over, at der er mulighed for at imødekomme ansøgninger om hjælp til istandsættelser, som det enkelte menighedsråd kan have svært ved at løfte alene

Joy Mogensen (A), kirkeminister


Om den økonomiske støtte siger kirkeminister Joy Mogensen (A) i en pressemeddelelse:

- Kirkerne er rammer om et levende kirkeliv i alle dele af landet. Men mange kirker er også en uvurderlig og central del af vores nationale kulturarv. Derfor glæder jeg mig over, at der er mulighed for at imødekomme ansøgninger om hjælp til istandsættelser, som det enkelte menighedsråd kan have svært ved at løfte alene.

Det maksimale tilskudsbeløb i årets pulje udgør fire millioner kroner, og en håndsrækning af den størrelse tilfalder to modtagere: Kippinge Kirke på Falster og Helligåndskirken i Fåborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Bil i brand: Påkørte gravemaskine

Debat

KD vil have minkgravene fjernet

Annonce