Annonce
Vestjylland

KIMO: Find nu pengene til høfde 42

Giftdepotet ved foden af Høfde 42 ligger allerede i havstokken og må beskyttes af store stensætninger for at holde havet på afstand. Foto: Johan Gadegaard
Kommunernes Internationale Miljøorganisation bakker om regionernes plan for at oprense generationsforureningerne
Annonce

Tangen: Kommunernes Internationale Miljøorganisation, KIMO Danmark, bakker i et brev til miljøministeren op om de danske regioners plan for at rense landets generationsforureninger op.

KIMO Danmark, der er upolitisk, repræsenterer 17 af Danmarks kystkommuner og har byrådsmedlem Karsten Filsø (SF) fra Holstebro som formand.

- Vi er kystkommuner, nabo til havet har en klar holdning til de forureninger, der ligger kystnær. Det handler især om forureningerne Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund samt Kærgård Plantage. Vi bakker i brevet op om regionernes kamp for sagen, siger Karsten Filsø.

Annonce

Prioriteret liste

I Danmark findes der 10 såkaldte generationsforureninger, der alle vil koste over 50 millioner kroner at rydde op. De danske regioner har lavet en prioriteret liste over, hvordan en oprensning kan foregå, og her topper Høfde 42 samt Den gamle Fabriksgrund listen tillige med giftdepotet ved Kærgård Plantage. Det skyldes, at de allerede er undersøgt, og der findes en teknologi, der er i stand til at fjerne de kemiske stoffer. Desuden ligger de alle kystnært, og udgør derfor en potentiel trussel for havmiljøet.Man kan ikke snakke sig ud af det her

Karsten Filsø, formand for Kimo Danmark


Selv om et enigt folketing har pålagt regeringen at finde pengene til oprensning, er der dog ikke afsat penge i finanslovsforslaget for 2021.

- Flere partier har sagt, at det savner de. Uanset hvad, så er man nødt til at finde nogle penge i den finanslov, der skal vedtages om ikke så længe. Man kan ikke snakke sig ud af det her, siger Karsten Filsø.

Annonce

Begrænset levetid

Han mener, det haster, da blandt andet høfdedepotet i forvejen har en begrænset levetid, der allerede er ved at rinde ud. Den er blandt andet beskyttet af en stor spunsvæg af jern, som med tiden vil forvitre.

- Havet respekterer ikke nødvendigvis de løsninger, der er lavet. Desuden ved vi, at der er en massiv forurening på den gamle fabriksgrund, og det ønsker vi heller ikke løber ud i Limfjorden, siger Karsten Filsø.

Han er allerede bekymret for, at man renser sejlrenden op, der løber tæt forbi Cheminova, og dumper materialet i Nissum Bredning. Her er der rejst kritik af, at man ikke kender det nøjagtige indhold af pesticider i det dumpede materiale.

Derfor opfordrer KIMO miljøminister Lea Wermelin til at handle nu. I brevet anmoder KIMO Danmark om, at mindst 582 millioner kroner bliver afsat til en oprydning af de tre lokaliteter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Diakoni: Rækkefølgen er afgørende

Skjern Håndbold For abonnenter

19-årige Svend labber ligaspilletid i sig: Skiftet til Skjern har været helt perfekt

Ringkøbing-Skjern

Solpark-ønsker vil kræve 2034 hektar for at kunne gå i opfyldelse: Nye projekter er strømmet ind i august

Annonce