Kultur

Kim Larsens erindringer kommer ud i julehandlen

Samtalerne mellem Kim Larsen og Jens Andersen fandt sted hjemme i Kim Larsens lejlighed i Odense. Her ses de to på Kim Larsen terrasse . Billedet er taget af Kim Larsens hustru Liselotte Kløvborg. Foto: Politikens Forlag

I det sidste halve år op til sin død førte Kim Larsens lange samtaler med forfatteren Jens Andersen. En erindringsbog rammer julehandlen 4. december.

Gennem hele sin lange karriere beskyttede Kim Larsen sit privatliv og sagde konsekvent nej til at medvirke i bøger om sig selv. I hvert fald lige indtil livet var ved at rinde ud.

For i det sidste halve år af sit liv gennemførte Kim Larsen en række lange interviews med forfatteren Jens Andersen, der blandt andet har skrevet biografier om Kronprins Frederik, Astrid Lindgren, Tove Ditlevsen og H.C. Andersen.

Hjemme i lejligheden i Odense fortalte Kim Larsen forfatteren om sin slægt, sine rødder, sin barndom, sin ungdom og tiden op til gennembruddet med Gasolin i begyndelsen af 1970'erne.

Planen var, at biografien skulle have fulgt Kim Larsens karriere helt op til i dag, men det satte dødsfaldet den 30. september en stopper for.

Gennem sine samtaler med Kim Larsen havde Jens Andersen dog nok materiale til at lave en sammenskrevet biografi, der når frem til gennembruddet med Gasolin.

- Arbejdstitlen er "De unge år", fortæller Camilla Høy, som er pressechef på Politikens Forlag, som med Kim Larsens familie fulde opbakning udgiver bogen den 4. december.

En god fortæller

Jens Andersen fortæller om nogle givende samtaler med Kim Larsen.

Hver gang de mødtes, sad Kim Larsen klar hjemme i køkkenet i Odense med guitaren, smøgerne og kaffen inden for rækkevidde. Klar til at fortælle.

- Jeg tror, at Kim Larsen selv var overrasket over, hvor detaljeret hans livsfortælling blev, som den skred frem. Det var ligesom lag på lag, der pludselig var sat i skred. Det rullede bare derudaf, og det virkede også som om, han blev mere og mere inspireret og undervejs flyttede erindringer over i sit musikalske univers. Hver eneste gang sluttede han vores lange samtaler med en lille dramatisk cliffhanger, så jeg kunne glæde mig til næste gang.

Som impresario for Kim Larsen har odenseanske Jørn "Ørn" Jeppesen fået utallige henvendelser fra folk, der ville skrive Kim Larsens erindringer.

- Kim gad ikke gå ind i det. Lige indtil Jens Andersen kom ind i billedet, for Kim havde respekt for hans forfatterskab. Kemien mellem dem var perfekt, så Kim gik derefter helhjertet ind i opgaven. Til det sidste ærgrede det Kim, at de ikke nåede at blive færdige med hele fortællingen, men nu færdiggøres bogen i den ånd, som har præget hele samarbejdet. Resten af historien håber både familien og jeg på, at Jens laver senere, siger Jørn "Ørn" Jeppesen, der som impresario og medlem af Kjukken var en nær ven af Kim Larsen.

Tilfreds forlagschef

Forlagschef Kim Hundevadt fra Politikens Forlag var både glad og beæret, da Kim Larsen i begyndelsen af i år sagde ja til forlagets forslag om en biografi.

- Samarbejdet var præget af stor åbenhed og entusiasme fra alle sider, så det er trist, at værket ikke kan fuldendes. De samtaler, som Kim Larsen og Jens Andersen nåede at gennemføre, er dog et unikt materiale, hvor Kim Larsen med egne ord fortæller om sine rødder, og hvad der gjorde ham til den, han var. Den fortælling fortjener at blive udgivet, fortæller KimHundevadt.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Kultur For abonnenter

E-force satsede på at vinde "the double" ved gadefodboldstævne i Hvide Sande

Tophistorier

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce