Annonce
Kultur

Kim Larsens erindringer kommer ud i julehandlen

Samtalerne mellem Kim Larsen og Jens Andersen fandt sted hjemme i Kim Larsens lejlighed i Odense. Her ses de to på Kim Larsen terrasse . Billedet er taget af Kim Larsens hustru Liselotte Kløvborg. Foto: Politikens Forlag

I det sidste halve år op til sin død førte Kim Larsens lange samtaler med forfatteren Jens Andersen. En erindringsbog rammer julehandlen 4. december.

Gennem hele sin lange karriere beskyttede Kim Larsen sit privatliv og sagde konsekvent nej til at medvirke i bøger om sig selv. I hvert fald lige indtil livet var ved at rinde ud.

For i det sidste halve år af sit liv gennemførte Kim Larsen en række lange interviews med forfatteren Jens Andersen, der blandt andet har skrevet biografier om Kronprins Frederik, Astrid Lindgren, Tove Ditlevsen og H.C. Andersen.

Hjemme i lejligheden i Odense fortalte Kim Larsen forfatteren om sin slægt, sine rødder, sin barndom, sin ungdom og tiden op til gennembruddet med Gasolin i begyndelsen af 1970'erne.

Planen var, at biografien skulle have fulgt Kim Larsens karriere helt op til i dag, men det satte dødsfaldet den 30. september en stopper for.

Gennem sine samtaler med Kim Larsen havde Jens Andersen dog nok materiale til at lave en sammenskrevet biografi, der når frem til gennembruddet med Gasolin.

- Arbejdstitlen er "De unge år", fortæller Camilla Høy, som er pressechef på Politikens Forlag, som med Kim Larsens familie fulde opbakning udgiver bogen den 4. december.

En god fortæller

Jens Andersen fortæller om nogle givende samtaler med Kim Larsen.

Hver gang de mødtes, sad Kim Larsen klar hjemme i køkkenet i Odense med guitaren, smøgerne og kaffen inden for rækkevidde. Klar til at fortælle.

- Jeg tror, at Kim Larsen selv var overrasket over, hvor detaljeret hans livsfortælling blev, som den skred frem. Det var ligesom lag på lag, der pludselig var sat i skred. Det rullede bare derudaf, og det virkede også som om, han blev mere og mere inspireret og undervejs flyttede erindringer over i sit musikalske univers. Hver eneste gang sluttede han vores lange samtaler med en lille dramatisk cliffhanger, så jeg kunne glæde mig til næste gang.

Som impresario for Kim Larsen har odenseanske Jørn "Ørn" Jeppesen fået utallige henvendelser fra folk, der ville skrive Kim Larsens erindringer.

- Kim gad ikke gå ind i det. Lige indtil Jens Andersen kom ind i billedet, for Kim havde respekt for hans forfatterskab. Kemien mellem dem var perfekt, så Kim gik derefter helhjertet ind i opgaven. Til det sidste ærgrede det Kim, at de ikke nåede at blive færdige med hele fortællingen, men nu færdiggøres bogen i den ånd, som har præget hele samarbejdet. Resten af historien håber både familien og jeg på, at Jens laver senere, siger Jørn "Ørn" Jeppesen, der som impresario og medlem af Kjukken var en nær ven af Kim Larsen.

Tilfreds forlagschef

Forlagschef Kim Hundevadt fra Politikens Forlag var både glad og beæret, da Kim Larsen i begyndelsen af i år sagde ja til forlagets forslag om en biografi.

- Samarbejdet var præget af stor åbenhed og entusiasme fra alle sider, så det er trist, at værket ikke kan fuldendes. De samtaler, som Kim Larsen og Jens Andersen nåede at gennemføre, er dog et unikt materiale, hvor Kim Larsen med egne ord fortæller om sine rødder, og hvad der gjorde ham til den, han var. Den fortælling fortjener at blive udgivet, fortæller KimHundevadt.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Annonce