Annonce
Skjern

Forening klar med nyt tiltag: Åbner børnehøjskole i Skjern

Børnehøjskolen får til huse på Cirklen i Skjern, og de første hold begynder til januar. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Fortælling og håndværk er i højsædet, når KFUM & K slår dørene op til Skjern Børnehøjskole i januar. Inspirationen kommer fra en tilsvarende børnehøjskole i Aarhus.

SKJERN: Børn kan godt spekulere over og tale om de store ting i livet, og det får de mulighed for at gøre i fællesskab fra januar, når KFUM & K i Skjern åbner Skjern Børnehøjskole.

Lige nu er KFUM & K i gang med PR-arbejdet for det nye initiativ. Blandt andet er der oprettet en Facebook-gruppe, og så bydes der til åbent hus på Cirklen på mandag mellem klokken 16 og 18, hvor børn og deres forældre får mulighed for at høre nærmere om tilbuddet. På de første to hold, der åbner den 13. januar, er der plads til 24 børn i alt, og premieren bliver et strikkekursus og et madlavningskursus.

- Sport fylder meget i andre sammenhænge her i området, og vi synes, at der mangler tilbud til børn, der har lyst til noget andet, fortæller Morten Ahle, der er tovholder på projektet.

Han er spændt på, hvor mange børn, der kommer, men håbet er, at der bliver fuldt hus til de første kurser.

KFUM & K i Skjern har ladet sig inspirere meget af Aarhus Børnehøjskole, der også drives af organisationen, og der er flere elementer, som bliver kopieret til Skjern. Blandt andet indledes hvert kursus med en fortælling, som skal sætte børnenes tanker i gang, og være et samtaleemne på kurset. Et eksempel er oplæsning af Antoine de Saint-Exupérys klassiker Den Lille Prins, eller en bibelfortælling. KFUM & K har sit ståsted på et kristent grundlag, og vil gerne formidle de værdier til børnene.

- På børnehøjskolen er alle børn meget velkomne uanset deres baggrund. Vi skal fortælle, og så skal man gå i dialog, og alles mening har lige meget værdi, forklarer Morten Ahle, der også fortæller, at man lægger meget vægt på fællesskabsfølelsen. Efter hver kursusdag spiser man sammen.

Børnehøjskolen henvender sig til børn i alderen 6 til 13 år, og et kursus varer fra klokken 16 til 18.45. De første kurser indeholder otte gange.

Fra maj til sommerferien kommer der nye kurser på programmet, og arrangørerne håber, at der kan blive plads til endnu flere håndværkskurser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce