Ringkøbing-Skjern

Kender du de syv mest almindelige tegn på kræft?

Mange midtjyske mænd overser en række af de mest almindelig tegn på kræft. Det vil Kræftens Bekæmpelse lave om på med ny kampagne. Grafik: Kræftens Bekæmpelse.
En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at mange mænd ikke forbinder flere tegn på kræft med netop den frygtede sygdom.

Ringkøbing-Skjern: Længerevarende synkebesvær. Vægttab. Uforklarlig blødning i afføring, sæd og urin. Sår, der ikke vil hele. Længerevarende hoste. Ændret afføringsmønster. Knuder.

Hvor mange af de symptomer forbinder du med kræft? Alle? Måske kun et par stykker?

Sandheden er, at det er de syv mest almindelige tegn på kræft. Men er du en mand, er der stor sandsynlighed for, at der er flere af symptomerne, som du ikke forbinder med kræft. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

- Det er alvorligt, at så mange mænd ikke forbinder disse tegn med kræft, for så er der en stor risiko for, at de ikke kommer til lægen i tide. Jo hurtigere man kommer til lægen, desto større er sandsynligheden for, at man bliver helbredt for kræft. Så det er altafgørende, at flere mænd kender og reagerer på disse tegn, siger Janne Bigaard, der er overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

Ny kampagne

Ifølge undersøgelsen forbinder kun 38 procent af midtjyske mænd sår, der ikke vil hele, med kræft.

Det samme gælder manglende appetit. Omkring halvdelen forbinder ikke ændret afføringsmønster, synkebesvær og hoste med kræft. Tre tegn, som mange måske overser, fordi de kan minde om forbigående gener i forbindelse med andre sygdomme.

- Synkebesvær føles som om, at der sidder noget fast i halsen, eller det trykker bag brystbenet hver gang, man synker maden. Hoste, man ikke kan slippe af med eller, der ændrer sig og varer i mere end en måned. Det ændrede afføringsmønster kan betyde, at ens toiletvaner er anderledes, end de plejer med hård eller tynd mave, der veksler i løbet af en dag og varer ved i mere end to uger, siger Janne Bigaard i pressemeddelelsen.

For at udbrede kendskabet til de syv mest almindelige tegn på kræft har Kræftens Bekæmpelse skudt en ny kampagne i gang.

Den henvender sig til mænd over 50 år, netop fordi mange i den aldersgruppe ikke genkender tegnene, og fordi tidligere opdagelse af kræftsygdom øger chancerne for at overleve.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Turismen i Ringkøbing-Skjern skal bruge 1500 nye medarbejdere de kommende år

Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Udvalgsformand for børne og familie-området: Ikke sjove besparelser, men vi har fokus på kerneopgaven

Ringkøbing-Skjern

Ugens anbefalinger: Insekter, mavedans, traktortræk og dæksparkeri

Ringkøbing-Skjern

Folketingskandidater i debatkamp på Torvet: Se de mange billeder

Ringkøbing-Skjern

Kristendemokraternes hjertesag kan ryge i kommunal sparerunde

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sprogskole samler flere elever i Ringkøbing – svært at finde lokaler i Skjern: Det er lidt bekymrende

Ringkøbing-Skjern

Spareforslag: Luk Streetparken og Makerspace

Ringkøbing-Skjern

Kampen om V-stemmer spidser til: Hvad vejer tungest - 62 års borgmestererfaring eller en tidligere bankdirektør?

Ringkøbing-Skjern

Cykelsti bliver 3,2 millioner kroner dyrere end forventet: Finansiering er på plads

Ringkøbing-Skjern

Masser af ansøgninger: Millionpulje skal give mulighed for flere cykelstier