Annonce
Ringkøbing-Skjern

Kauk-farvede kompressions-sokker og racismens sære genkomst

Et par "kaukasoide" ben i "negroide" kompressionssokker og løbesko! Nej, det går ikke - slet ikke! Selfie-foto Poul Osmundsen.
Annonce

Jeg bliver nødt til at købe et par nye kompressions-løbesokker til mine åreknudrede hvide ben... Jeg kan ikke blive ved med at bevæge mig rundt på de vestjyske veje i et par knælange sokker, der er sortere end en kenyansk langdistanceløbers underben; hvis blackfacing er en racistisk dødssynd, så må det vel i lige så høj grad gælde blacklegging.

Nej, jeg må holde mig til min medfødte kulør og have fat i et par hudfarvede af slagsen; mon ikke den kommunale hjælpemiddelcentral har et par aflagte, jeg kan købe...?

Skrev jeg "hudfarvede"?!? Skrev jeg virkelig hudfarvede?!? Jeg skulle selvfølgelig have skrevet "kauk-farvede" ben.

Kauk-farvede, spørger du forundret... Hvad pokker er det?!?

Godt spørgsmål, vil jeg svare. Så jeg vil overlade definitionen til en teaterinstruktør, der hedder Rasmus Mansachs (nej, jeg havde heller ikke hørt om ham før). Rasmus Mansachs har nemlig sammen med tre kvinder, der ifølge Google er lige så støttestrømpe-farvede som han, stillet borger-forslag om, at der sker en ny officiel navngivning af farven, der kun er kendt som "hudfarvet":

"I en verden og ikke mindst i et samfund som Danmark, hvor ikke alle er hvide/kaukaside, er det både misvisende, ekskluderende og ukorrekt, at kun den hvide/kaukaside hudfarve kan omfattes af den farve, der kaldes "hudfarvet"", skriver de på borgerforslag.dk.

Rasmus Mansachs har også et forslag til et andet navn, der efter hans mening ikke krænker folk med en anden lød:

"Denne farve bør tildeles det nye officielle navn kauk (udledt af ordet "kaukasid"), som nærmere beskriver netop den hvide menneskeraces hudfarve, som farven almindeligt bruges til at beskrive/referere til", lyder hans og de tre medstilleres begrundelse for, at politikerne på Borgen bør drøfte denne vigtige sag.

Nu kan jeg ikke udelukke, at den gode Rasmus Mansachs er en spasmager, og det hele er  satire, der skal tage gas på identitetspolitikkens usunde besættelse af begrebet race. I alt fald er det længe siden, jeg har fået så godt et grin, som da jeg læste forslaget på borger.dk.

Men jeg frygter, det er alvorligt ment, for Rasmus Mansachs har også udtalt sig til Berlingske og Information. Der lyder han som gennemsnitsudgaven af en fodsoldat fra Black Lives Matter-bevægelsens halevedhæng af sado-masochistiske kauk-farvede medløbere, der nyder at plage deres omgivelser med race-fikseret petitesse-terrorisme.

Hvis du synes, ordet "kaukasid" virker bekendt, er det i øvrigt nok, fordi du har set amerikanske kriminalfilm; der omtales hvide nemlig som "caucasians".


Så hop i havnen, Rasmus Mansachs! Du har ikke noget på, og jeg gider ikke se din støttestrømpe-farvede krop for mine øjne.


Begrebet blev opfundet i anden halvdel af 1700-tallet af tyskeren Johann Friederich Blumenbach, der ikke bare er en gammel hvid mand, men til overflod også stendød i snart to århundreder.

Det samme var ellers også hans teorier om den "kaukaside" race, der ifølge hans racelære deler klode med den "negroide" og den "mongolide" race; de blev her i Europa lige så stiltiende droppet af anstændige mennesker efter den anden verdenskrig af grunde, jeg vist ikke behøver at komme nærmere ind på.

Så i sin iver efter at udrydde alle sproglige udtryk, der af en overophedet hjerne kan tolkes som "racistiske" - eksempelvis "hudfarvet" - genindfører Mansachs & Co. altså et 250 år gammelt biologisk race-begreb, der kun lever videre i amerikanske politirapporter og Hollywood-film.

Det mest grinagtige er dog, at kategorien "kaukasid" i klassisk biologisk antropologi henviser til kranieform, ansigtform, kropsbygning og den slags mere end til hudfarve. Arabere, nordafrikanere, tyrkere og indere er således lige så "kaukaside" som danskere, og nogle af dem er som bekendt lige så mørke som de "negroide".

Omvendt har jeg både i Asien og herhjemme mødt masser af "mongolider" der var lysere i huden, end jeg selv var. Er de så også "kauk-farvede"?

Vi står altså i den bizarre situation, at folk, der hævder at kæmpe for racemæssig retfærdighed og imod "strukturel racisme", genopliver spøgelser fra en fortid, vi troede, vi havde lagt bag os. Aktivisterne bliver bannerførere for længst forkastede teorier og genopliver gamle tiders racestereotyper; oven i købet tildeler de folk moralske og etiske karaktertræk efter deres hudfarve: Er du hvid, er du pr. definition "priviligeret" og født racist.

Hvorfor vi finder os i disse onde ånders magtspil i form af terroriserende tågesnak om "strukturel racisme" og hvides iboende ondskab, er mig en gåde. Hvorfor fortæller vi dem ikke bare, at vi simpelthen ikke anerkender deres påstande, ikke gider spilde vores tid på dem - og at de i øvrigt kan hoppe i havnen?

Lever vi ikke i H. C. Andersens land, har vi ikke alle læst "Kejserens nye klæder", og har vi ikke følt befrielsen ved den lille drengs ord: "Han har jo ikke noget på"?!?

Så hop i havnen, Rasmus Mansachs! Du har ikke noget på, og jeg gider ikke se din støttestrømpe-farvede krop for mine øjne.

I stedet trækker jeg nu mine "negroidt-farvede" kompressionssokker på, og løber mig en tur, for jeg trænger virkelig til at klare mit hoved for ondartet race-fikseret vås...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Erhvervsråd presser på for lyntestcenter i Skjern – kommune og region forhandler om placering af mobile testenheder

Tarm

Spritbilist blev anholdt

Annonce