x
Annonce
Navne

Kathrine og Nicholas elsker kokkefaget, stegt flæsk og livet i Vestjylland

Kathrine Hyldahl fortsætter sin kokkekarriere på tapasbaren Lille K i Hvide Sande. Foto: Mads Dalegaard
På det sidste hold gastronomer fra Uddannelsescenter Holstebro var der to kokkeelever fra Hotel Fjordgården, der afsluttede med en flot svendeprøve. Kathrine Hyldahl og Nicholas Bissenbacker er begge vilde med deres fag, og de elsker begge stegt flæsk med persillesovs.

Ringkøbing: - Jeg begyndte egentlig med at være kokkeelev i Aarhus, men så havde jeg en lang sommerferie, hvor jeg savnede at være i Ringkøbing med mine veninder. Derfor søgte jeg en elevplads på Hotel Fjordgården, og fik den, siger Kathrine Hyldahl.

Det viste sig at være en god beslutning for både Hotel Fjordgården og Kathrine Hyldahl. Hun sluttede i hvert fald uddannelsen som kok af med en flot svendeprøve og bronzemedalje fra Uddannelsescenter Holstebro.

- Jeg skulle lave kammuslinger til forret og kalveindelår til hovedret. Det var en god dag i køkkenet, men det er jo en lidt nervepirrende dag, så jeg var lidt nervøs til det mundtlige, indrømmer Kathrine Hyldahl.

At hun overhovedet endte med den flotte hvide kokkehue på, er måske en lille smule overraskende for nogle, for den hesteglade pige gik efter 9. klasse på Rønde Efterskole i gang med uddannelsen til dyrepasser med speciale i heste, og hun kom i lære hos Blue Hors i Billund.

- I sidste ende var det dog kokkeuddannelsen, der vandt, for jeg har også altid interesseret mig for at lave mad. Det har jeg absolut ikke fortrudt og har har jo stadig heste som min store hobby, siger Kathrine med et smil.

Hun har været meget glad for skolen i Holstebro.

Det er en rigtig god skole, hvor der er vægt på det klassiske køkken, men vi har også en del fri-leg-dage i køkkenet. Og der er virkeligt mange gode og engagerede lærere, der giver en rigtig god feedback. Du bliver udfordret på nogle gode måder, og du kan altid udvikle dig indenfor dette fag, blandt andet i arbejdet med de mange lokale råvarer. Og her på Fjordgården, har det jo også bare været godt, siger Kathrine Hyldahl.

- Jeg vil helt klart anbefale uddannelsen. Hvis du er indstillet på at lære noget, og hvis du vil faget. Hvis du har gå-på-mod og psyken til de mange arbejdstimer samt er klar til, at det ikke er et syv til fire job, så er kokkefaget et skønt fag. I TV kan det godt fremstå som et hårdt fag. Men jeg har ikke været nogle steder, hvor der er et hård arbejdsmiljø. Folk kan godt finde ud af at tale ordentlig til hinanden, og de er generelt gode til både ris og ros, siger Kathrine Hyldahl.

Når hun er helt færdig på Fjordgården den 31. maj, går turen til Hvide Sande, hvor hun begynder på tapasbaren Lille K.

- Min kæreste, Jonas Bertelsen, er køkkenchef på Kommandobroen i Hvide Sande, så vi kommer til at arbejde tæt på hinanden, siger Kathrine Hyldahl.

Som ny kok skal hun naturligvis ud at prøve nogen ting af, men hun kan forestiller sig, at hun er et eller andet sted i Vestjylland om ti år.

- Der har manglet lidt for unge mennesker, men der sker jo flere gode ting på den front. Der er kommet flere arrangementer og flere muligheder. Jeg har ikke haft så meget tid til at deltage i noget op til svendeprøven, men jeg er glad for, at der sker mere. Det er godt for området, og jeg vil i hvert fald gerne være med til at åbne endnu mere op for ungdomme her. Det er ikke farligt at tage en uddannelse her, og der er brug for os, siger Kathrine Hyldahl.

Hendes livret er i øvrigt stegt flæsk med persillesovs.

- Den ret har jeg fået hele min barndom, og den elsker jeg. Jeg kommer ikke til at kæmpe for at få en michelin-stjerne eller to. Det er ikke lige mig. Folk skal komme til "min" restaurant, fordi jeg kan stå inde for den mad, jeg laver af gode råvarer, siger Kathrine Hyldahl.

Annonce

Kathrine, Nicholas og gastronom-uddannelsen

Katrine Hyldahl, Ringkøbing, er 26 år. Hun stammer fra Ringkøbing, og er datter af Bettina Gadgaard og Michael Hyldal.
Hun er kæreste med Jonas Bertelsen, der er køkkenchef på Restaurant Kommandobroen i Hvide Sande.

Nicholas Bissenbacker er 24 år. Han stammer fra Gullestrup ved Herning, men flyttede som 20-årig til Holstebro, hvor han begynde på kokkeuddannelsen.

Nicholas er søn af Heidi Tanja Nielsen, og Ole Bissenbacker Olsen, der desværre ikke lever mere, og kæreste med Sofia, der studerer til pædagog på VIA i Holstebro.

Gastronom-uddannelsen

I dag tager det fra 2 år til 4 år og 9 mdr. at blive gastronom. De 4 år og 9. mdr. er hvis du vælger specialet kok som eux-forløb.

Der er tre specialer: Gastronomassistent, smørrebrød og catering samt kok.

Der er mulighed for skolepraktik samt mulighed for eux.

Der er SU under grundforløbet og de studerende får elevløn fra den dag uddannelsesaftalen træder i kraft, altså både i praktik- og skoleperioder.

Der er rigtig gode beskæftigelsesmuligheder for gastronom-uddannede.

Se eventuelt mere på uddannelsesguiden UG.dk.

Man går aldrig i stå

Nicholas Bissenbackers kokkekarriere begyndte, da han som ung kom i kontakt med Tommy Pedersen, der havde et køkken, hvor han hjalp unge mennesker i gang, samtidig med at hans køkken kunne levere mad til arrangementer med videre.

- Tommy var udlært kok, og han lærte os mange ting og talte samtidig meget om sin uddannelse. På et tidspunkt tænkte jeg "hvorfor ikke bare prøve", og så hoppede jeg ud i det. Det interessante ved at være kok er alt det, man kan gøre med råvarerne. Der er uanede muligheder med alle råvarer. Man kan altid lære noget nyt, og man går aldrig i stå, siger Nicholas Bissenbacker.

- Når jeg har lært så meget som muligt selv, vil jeg måske selv forsøge at komme med i projekter, hvor jeg kan lære unge mennesker, lige som mig selv, at lave god mad og få en god uddannelse. Uddannelsescenter Holstebro er en fantastisk skole. Alle lærerne er helt fantastiske, og der er gode til at få alle med. De kommer og viste os det hele. De vil vildt gerne lære fra sig, siger Nicholas Bissenbacker.

Han lavede pigvar og svinebryst til sin svendeprøve. Men hans livret er paneret flæsk med persillesovs.

- Sådan var det, da jeg var barn. Mor mad og hendes flæskesteg og and til jul. Det er bare det bedste, siger Nicholas Bissenbacker.

Han begyndte sin elevtid på Støberiet i Holstebro, og har været et år på Fjordgården, hvor han har været meget glad for at være. Når han ikke roder med en ny menu, elsker han at spille basketbold eller at være sammen med kæresten og familien.

Hvor er du om ti år?

Det er et godt spørgsmål. Jeg håber, at jeg er hjemme i Danmark igen. Men først skal jeg prøve at rejse en del og få mere erfaring fra andre steder.

Det nye hold gastronomer fra Uddannelsescenter Holstebro: Bagerst fra venstre: Nicholas Bissenbacker - Hotel Fjordgården, Ringkøbing. Christoffer Nørgaard - Cater Kokken, Thisted. Anders Nielsen - Molskroen, Ebeltoft. Thomas Sørensen - Hotel Strandkroen, Søndervig. Underviser Ole Villadsen, UCH. Forrest fra venstre: Sabrina Albrektsen - Ulfborg Gæstgivergård, Ulfborg. Kathrine Hyldahl - Hotel fjordgården, Ringkøbing - Bronzemedalje. Phimthong Saisarang – Hotel Pinenhus, Salling - Sølvmedalje. Foto: UCH
Nicholas Bissenbacker vil ud at få erfaring på restauranter i andre lande, og så vil han gerne arbejde med unge mennesker i fremtiden. Foto: Mads Dalegaard
Nicholas Bissenbacker og Kathrine Hyldahl har været begejstret for både Uddannelsescenter Holstebro og Hotel Fjordgården, og de anbefaler andre unge mennesker at vælge gastronom-vejen. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Mor til fire: - Det er op til mig at vælge, om jeg sender mine børn afsted

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 70 gange højere

Vestjylland

Regionsrådsformand: Situation i Holstebro er så alvorlig at patienter må sendes til andre hospitaler

Annonce