Annonce
Sport

Katastrofal afslutning: Væddeløbsheste tromlede tilskuere ned

Tage på selvbinderen og "Prins" til højre. Privatfoto.
Annonce

Rindum: Jeg tror første gang, at et navn og et hestevæddeløb blev gjort til national-idol var i 1950, da Poul Reichardt og Tove Mäes spillede hovedrollen i filmen "De røde heste". Det var en film, som alle skulle se - både små og store.

Men endnu mere populært og nærværende var oplevelsen 20 år senere i 1970'erne, da en velbegavet hest fra Skive "Tarok" begejstrede hele den danske befolkning uanset hesteløbs-interesse eller ej. Den dag, den døde, var der nærmest landesorg - naturligvis ikke mindst hos familien Laursen, Salling.

Men indimellem de to heste legender var der "Jubilee" og ikke mindst den handicappede rytter Lis Hartel, som erobrede to sølvmedaljer i henholdsvis Helsingfors i 1952 og fire år senere ved OL i Stockholm.

I den periode var jeg ung landbrugssøn fra Rindum, og vi havde en hest, der på mange måder lignede den brune Jubilee og hed Prins. Som på et landbrug var den selvfølgelig købt til at være en arbejdshest ude i marken, men den var faktisk mere en hest med løbekræfter end hestekræfter, som tydeligt kom frem, når den skulle indgå i et tre-spænd med to andre jyske heste til at trække selvbinderen - da haltede den ikke så lidt for at følge med.

Men pludselig en dag fik den mulighed for at tage revance, da min far og jeg besluttede os for at tilmelde Prins til et galop-væddeløb ved amtsskuet, der blev afviklet i eng-arealerne mellem viadukten og Kjærgaarden i Vester Villaby lige uden for Ringkøbing.

Jeg skulle ride i den konkurrence med andre heste fra hele Ringkjøbing Amt. Der var vel 12 heste til start, og der skulle løbes tre omgange til den ved lejligheden anlagte galopbane med rigtig mange tilskuere. Alt sammen med en drøm om at se en hestekonkurrence midt i en tid, hvor navnet "Jubilee" var på alles læber. Løbet var godt nok ikke i den vanskelige disciplin skoleridning, men et mere simpelt galopløb, som vi amatører kunne klare.

Løbet endte i en mindre katastrofe, da den førende hest lige efter målstregen fortsatte sit løb lige ud i svinget og ind i menneskemængden. Jeg lå lidt længere tilbage i feltet og nåede at stoppe min "Prins", men flere tilskuere kom på sygehuset til videre behandling efter mødet med de førende heste.

Der blev ikke kåret nogen vindere, og jeg tror, det var både første og sidste gang, at arrangørene fik lov til at afvikle hestevæddeløb i forbindelse med et amtsskue.

Tage Elkjær. Foto: Søren Palmelund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Vig bag mig, Satan!

Annonce