Annonce
Rejser

Kassie Knoetze har et horn i siden på krybskytterne

Næsehornene på det afrikanske kontinent burde vippe anerkendende med hornet, når de hører navnet Kassie Knoetze, sikkerhedschef på Welgevonden Game Reserve. Knoetze har udviklet et system, der skal sikre næsehornene mod krybskytter. Foto: Jens Rasmussen
Kinesisk overtro er en stor trussel mod en af savannens tunge drenge.
Næsehornene på det afrikanske kontinent burde vippe anerkendende med hornet, når de hører navnet Kassie Knoetze. Han er sikkerhedschef på Welgevonden Game Reserve, et 40.000 hektar stort område, hvor savannens dyr græsser, jager og sover. Og et par gange dagligt forstyrret af safaribiler, hvis passagerer håber på et varigt minde med skud fra de dyre kameraer. Men ikke alle skud er så harmløse som dem fra kameraerne. Både elefanter og næsehorn er jaget vildt på grund af deres stødtænder og horn. Knoetze har de senere år især arbejdet med at beskytte områdets cirka 80 næsehorn. Og årsagen? Den skal vi til Kina og Vietnam for at finde. Ifølge kinesisk overtro kan næsehornspulver kurere en lang række sygdomme – fra kræft til tømmermænd. Desuagtet hornet består af samme stof som fingernegle: keratin. Og i Vietnam er hornet et slags statussymbol for nyrige vietnamesere.
Annonce

Fakta om næsehorn

I dag lever cirka 30.000 næsehorn i naturen. Langt de fleste næsehorn lever i Sydafrika.

Der er flest hvide næsehorn. Dem er der 20.000 af i hele Afrika. Der er 5000 sorte næsehorn tilbage. Resten fordeler sig på asiatiske arter.

Det sorte næsehorn er det spidssnudede, mens det hvide næsehorn er bredsnudet.

Krybskytter er den største trussel mod næsehornene. Eksperter vurderer, at lykkes det ikke at vende udviklingen, kan næsehorn være historie om bare et kvart århundrede.

Militært system mod krybskytter

- Vi har siden 2011 arbejdet på at finde et brugbart system, så vi kan blokere for krybskytterne, forklarer Kassie Knoetze. De seneste år har vi tillige brugt et militært system. Det har givet os en masse informationer, men vi har ikke vidst, hvordan vi skulle bruge det. Inden for det seneste år begyndte Knoetze og hans medarbejdere at analysere informationerne, blandt andet ved at bruge fem forskellige applikationer. - Nu er vi i stand til at arrestere folk, inden de kommer ind i reservatet, siger Knoetze. Sidste år arresterede vi en syndikatleder, og vi er et af de få områder, der har styr på krybskytterne. Knoetze og hans stab har også høstet anerkendelse for deres indsats af provinsen Limpopos politikreds. På verdensplan blev der i 2011 dræbt 448 næsehorn, og i 2013 var det endnu værre: 1004 dræbt. - Jeg er positiv. Jeg tror, vi har fundet et brugbart system til at dæmme op for krybskytterne. Og så kan vi sælge systemet videre til andre lande, siger Kassie Knoetze. Men Knoetze og hans stab er oppe mod stærke kræfter. Et horn kan indbringe mellem 150.000 og 250.000 kroner på det sorte marked. Og selv om straffen for krybskytteri er hård, er fristelsen med så høje beløb stor i et fattigt land som Sydafrika.

Et horn kan indbringe mellem 150.000 og 250.000 kroner på det sorte marked. Og selv om straffen for krybskytteri er hård, er fristelsen med så høje beløb stor i et fattigt land som Sydafrika. Foto: Jens Rasmussen
Et horn kan indbringe mellem 150.000 og 250.000 kroner på det sorte marked. Og selv om straffen for krybskytteri er hård, er fristelsen med så høje beløb stor i et fattigt land som Sydafrika. Foto: Jens Rasmussen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Ringkøbing For abonnenter

Lærere om overgangen fra modtageklasse til dansk klasse: - Det er barskt, men de glæder sig altid

Annonce