Ringkøbing

Kasper til VM for unge forskere

Kasper Fredenslund skal til VM i videnskab i USA. Pressefoto
Den fysikstuderende Kasper Fredenslund er taget til USA for at deltage i ISEF - The Intel International Science and Engineering Fair.

RINGKØBING: Først vandt han førstepræmien i den danske konkurrence "Unge Forskere" …

Så fik han en specialpris ved Europamesterskabet i Videnskab for sin opgave "Neural Network for detecting elementary particles".

I næste uge gælder det så VM for unge forskere - ISEF - The Intel International Science and Engineering Fair, der foregår i Phoenix, USA.

Kasper Fredenslund, tidligere elev på Ringkøbing Gymnasium, nu fysikstuderende på Aarhus Universitet, har kort sagt travlt.

I denne uge fløj han til USA, og Dagbladet fangede ham i Los Angeles, hvortil han var ankommet sammen med en kammerat.

- Selve konkurrencen er først i næste uge, men vi har valgt at tage af sted i god tid for lige at lege turister et par dage, siger Kasper Fredenslund.

Ved VM kommer Kasper Fredenslund til at konkurrere med 1800 andre studerende i alderen 15 til 19 år fra mere end 75 lande.

Han rejser sammen med tre andre unge danskere - alle fra Odense - der også er udtaget; de tre fynboer er fordelt på to projekter.

Neurale netværk

Kasper Fredenslund tager til USA med sit vinderprojekt, der handler om neurale netværk og analyse af komplicerede datamønstre.

- Det er stort set det samme projekt, men jeg har dog forbedret på det siden, siger den unge forsker, der er i gang med andet semester på fysikstudiet ved Aarhus Universitet.

Han skal forelægge projektet på ISEF, hvorefter det bliver bedømt.

- Det bliver vildt spændende. Men konkurrencen er hård, fastslår Kasper Fredenslund.

Det er helt sikkert! De 1800 unge forskere er toppen af poppen, når det gælder den kommende generation inden for naturvidenskaberne.

De er udvalgt blandt de millioner af gymnasieelever, der har konkurreret mod hinanden i nationale konkurrence over hele kloden. De deltager i 22 forskellige kategorier.

De unge forskere konkurrerer ikke bare om titler og ære; der er også betydelige pengepræmier på spil.

Kasper Fredenslund har dog andet og mere at tænke på. VM i videnskab falder sammen med, at han skal til eksamen på universitetet.

- Det bliver lidt hårdt. Men heldigvis har jeg fået flyttet én eksamen, så det går nok, siger Kasper Fredenslund.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Ildsjælen Frederikke nyder gymnastik og fællesskab: - Når jeg cykler forbi skolerne, vinker børnene til mig

112

Knivstikkeri i Ådum: Fuld mand stak sin kammerat

Vestjylland For abonnenter

Mellem hærværksmænd og Facebook-krigere: Alle siger, de vil redde ulven

112

Udrykning i nat til genbrugsplads: Småt brændbart futtede af

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Annonce