Annonce
Kultur

Kaoslyde, skriveværksted og malerier – kunstkollektiv spirer i nedlagt køkkenbutik: Vi vil gerne styrke den lokale kultur

Det nye kunsterkollektiv ved Velling har forvandlet en tom, nedlagt butik til et sted, hvor lokale kunstnere mødes for at arbejde. Foto: Mads Dalegaard
Lokale kunstnere har skabt fælles arbejdsværksted med håbet om at styrke områdets kulturliv. Nu byder de for første gang omverdenen inden for i værkstedet.
Annonce

VELLING: - Nu kommer der en kaoslyd.

28 højttalere sender de elektroniske toner ud i høj fart. Komponist og højskolelærer Niels Bjerg styrer miksepulten, skruer op og ned for lyden på højttalerne, imens han trommer med foden.

Lige her midt i en nedlagt HTH-forretning nyder han sit nye øvelokale. Her er der plads til 14 stationære højttalere og 14 trådløse. Her er rummet indrettet på en måde, så man hver gang, man drejer om hjørnet, får øje på en ny højttaler.

- Opstillingen hedder et acousmonium. Det er lidt unikt, vi har den her opstilling. Der er ikke særligt mange mennesker i Danmark, der har et acousmonium til rådighed. Det er en elektronisk koncertsal, hvor lyden kan bevæge sig rundt i højttalerne, og man kan styre det centralt. Jeg arbejder med at lave forestillinger og koncerter, hvor lyden skal bevæge sig rundt i alle højttalere. Det er rart at have et sted at kunne prøve det af inden, siger 40-årige Niels Bjerg og smiler.

Jeg har kun boet her på egnen i to et halvt år. Jeg føler mig stadig ny her på egnen, så jeg er da virkelig interesseret i at vide, hvilke professionelle kunstnere der er her.

Niels Bjerg, komponist, Kunstfællesskabet Tændpiben

Annonce

Landmand stiller lokaler gratis til rådighed

Komponisten er blot en af de ni kunstnere, som lige nu forfiner deres teknikker i ”Kunstfællesskabet Tændpiben.” Når man trisser rundt i værkstedet, kan man finde alt fra malerier til en overfyldt dukkevogn i atelieret, et øvelokale for musikere og et skriveværksted.

Kunstfællesskabet har fået lokalerne på Tændpibe 2 uden for Velling stillet gratis til rådighed af landmand Kim Gohr Nielsen. Han købte stedet, fordi han skulle bruge jorden, som hører til butikken, men selve forretningen havde han ikke det store at bruge til. Derfor glæder det ham, der er kommet liv i bygningerne. Og så gør det ham heller ikke noget, det er kunstnere, som nu bruger stedet som værksted.

- Jeg synes, at kunstnere de kan være rigtig sjove at være i kontakt med, fordi de ser verden helt anderledes, end vi gør, siger landmanden.

Annonce

Trommeslager: Vil udfordre og styrke kultur

Nu kan landmanden så se, at kollektivet vokser. Siden foråret har trommeslager Simon Alsing Busk også brugt huset. For når han ikke sælger brød som Mr. Brød fra hjemmeadressen i Ringkøbing, underviser på musikskolen eller turnerer rundt med sine bands, øver han sig i kollektivet.

Nu glæder han sig til, at han og de andre i fællesskabet skal vise deres arbejde og huset frem for omverden lørdag 23. november. For selvom han og flere andre i fællesskabet også har haft opgaver rundt om i kommunen, vil de gøre endnu mere opmærksom på, at der nu er et arbejdsfællesskab for professionelle kunstnere.

- Vi vil gerne styrke den lokale kultur. Vi vil gerne udfordre og også være repræsenteret til forskellige arrangementer i området, siger trommeslageren.

Komponist Niels Bjerg ved miksepulten tog kontakt til den lokale landmand, der ejer den nedlagte køkkenforretning, og så fik han lov at starte et kunsterisk værksted. Nu er blandt andre Inge Agnete Tarpgaard og Simon Alsing Busk også med i arbejdsfællesskabet uden for Velling. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Kollektiv skaber flere idéer

Frem mod åbent hus-dagen skal det sidste i vinkel: Billeder og instrumenter skal på plads, elektronikken finjusteres. For 42-årige Inge Agnete Tarpgaard betyder åbent hus også lidt arbejde, for hun har rykket rundt på sin arbejdsstation, så hun kan vise videoer til gæsterne. I arbejdsfællesskabet bruger hun tid på alt fra at klippe videoer til at øve dans. Lokalt har hun senest arrangeret et danse- og DJ-arrangement, da Teatret Om holdt festival.

Samstemmende for de tre repræsentanter, som Dagbladet talte med, lød det, at de glæder sig over, at kunstnerfællesskabet både kan være med til at promovere de enkelte kunstnere udadtil, men at det også gavner arbejdet at have flere kunstnere samlet ét sted.

- Jo mere vi ser hinanden, jo flere idéer opstår der også på tværs. Det er også det, vi viser her til åbent hus, siger Inge Agnete Tarpgaard.

- Vores branche er baseret på idéer. Der skal hele tiden være nye idéer og inspiration, så det betyder enormt meget, siger Niels Bjerg.

Kunstfællesskabet Tændpiben er i dialog med Generator i Ringkøbing. Fællesskabet håber på, at de kan få lov at lave nogle arrangementer på stedet, hvis Generator får held med deres ansøgning om at blive regionalt spillested. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Plads til flere i fællesskabet

Et af de projekter, fællesskabet pusler med, er at lave et musikmaraton. Over en weekend vil man udvikle og indspille et album. Det er projekt, som ikke kun er for musikere, for hvis man ikke spiller guitar som Eric Clapton eller kreerer tekster som Steffen Brandt, kan man bidrage til at designe albumcoveret eller udtænke og indspille en musikvideo.

Generelt er arbejdsfællesskabet meget åbne for, at mange kan bidrage. Det gælder både på albummet og generelt. For som det er lige nu, er der ikke sat et loft over, hvor mange professionelle kunstnere, man tror, man har plads til.

- Jeg har kun boet her på egnen i to et halvt år. Jeg føler mig stadig ny her på egnen, så jeg er da virkelig interesseret i at vide, hvilke professionelle kunstnere der er her, siger Niels Bjerg.

Nu er der kommet varme på i atelieret. For det et ikke så sjovt at male med kolde fingre. Foto: Mads Dalegaard
Inge Agnete Tarpgaard bruger kontoret til at alt fra at klippevideoer til at øve danserutiner og skrive ansøgninger til kunstprojekter. Foto: Mads Dalegaard
Rytmisk musik, elektronisk musik, forfatterværksted og atelier. "Kunstfællesskabet Tændpiben" ved Velling er samlet af lokale kreative kræfter. Lørdag i næste uge holder de så for første gang åbent hus. Foto: Mads Dalegaard
Niels Bjerg underviser i elektronisk musik på Vestjyllands Højskole en dag om ugen. Eleverne bliver undervist ude i kunstfællesskabet. Foto: Mads Dalegaard
Rundt om hvert et hjørne finder man højtalere i kunstfællesskabet. 14 er stationlære, 14 er trådløse. Foto: Mads Dalegaard
Rytmisk musik, elektronisk musik, forfatterværksted og atelier. "Kunstfællesskabet Tændpiben" ved Velling er samlet af lokale kreative kræfter. Lørdag i næste uge holder de så for første gang åbent hus. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce