Annonce
Skjern

Kanon fiskeri i Skjern Å: Laksesæsonen 2019 var tæt på rekord

Laksene har bidt ganske fortrinligt i sæsonen 2019. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Laksen har bidt lystigt i 2019 - og så er lystfiskerne blevet bedre til at passe på de store fisk i Skjern Å.

Skjern: Tirsdag var det slut for i år. Laksesæsonen i Skjern Å, der har løbet fra 16. april, sluttede - og det har været en forrygende sæson, fortæller Søren Larsen, fiskemester og daglig leder af Danmarks Center for Vildlaks i Skjern.

- Det har været superfint med mange flotte, store fisk. Det har været noget nær perfekt, og vi er ganske få fisk under resultatet fra sidste år. Til gengæld har fiskene været større i år, siger han.

I fjor blev der fanget 1751 laks i Skjern Å, mens årets resultat endte på 1719. Til gengæld var årets laks i gennemsnit et kilo tungere med en middelvægt på 5,9 kilo og knap syv centimeter længere med et gennemsnit på 83 centimeter.

Annonce

Det siger fiskereglerne

Nogle udvalgte regler for laksefiskeri i Skjern Å
  • Fiskesæsonen er fra 16. april til og med 15. oktober.
  • Hver lystfisker må makimalt fange to laks per døgn og 15 laks per sæson.
  • Fiskeren må kun tage én laks med hjem per sæson. Det gælder naturligvis kun, indtil kvoten er opbrugt.
  • Der skal afleveres skæl- og vævsprøve fra alle laks, som tages med hjem.
  • Alle fangster af laks og havørred skal indrapporteres på hjemmesiden skjernaasam.dk inden klokken 24 på fangstdagen.
  • Der må kun være en krog på linen, og den må ikke have modhager.
  • Når man har fanget en laks, må man ikke fiske med naturligt agn eller agn med duftstof resten af sæsonen.

Se alle regler på skjernaasam.dk

God fangst trods lukket å

Også formanden for Skjern Å Sammenslutning, Jan Møller Jensen, er tilfreds med årets resultat. Det gode resultat kommer endda, efter at åen i perioder har været lukket for fiskeri på grund af for høje vandtemperaturer, ligesom det var tilfældet sidste år.

Fiskene risikerede simpelthen at omkomme, hvis de først var hevet op af vandet for så at blive genudsat.

God til at passe på laksen

Lystfiskerne har også været gode til at respektere reglerne og til at passe godt på de store fisk i åen.

- Folk er blevet gode til at håndtere fiskene. Vi opfordrer til at bruge net, når man har fanget fisken, og til at fotografere dem nede i vandet og holde dem i nettet. Det er noget, vi i foreningen går meget op i, for det sikrer en større overlevelse for genudsatte fisk, siger formand Jan Møller Jensen.

Det giver god mening at sikre fiskenes videre velbefindende, for faktisk er det kun mindre end hver femte fangede laks, der bliver taget med hjem af fiskerne. Resten sættes ud igen.

Kæmpefisk som en seksårig

Skjern Å er ved at blive et international anerkendt fiskevand, og det har trukket mange gæster til fra nær og fjern.

- Åen har været godt besøgt med mange tilrejsende fiskere. Jeg synes, der har været godt stemning - og de fleste har da også fået fanget noget, fortæller daglig leder af Danmarks Center for Vildlaks Søren Larsen.

Årets rekordlaks blev fanget af en mand med et passende navn, nemlig Søren Fisker fra Nørre Nebel, der landede en ordentlig krabat på 19,8 kilo og 124 centimeter. Det svarer cirka til at få et seksårigt barn på krogen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern For abonnenter

Nazi-hærværk mod jødiske gravsten: Samme bevægelse stod bag vandalisering af Per Arnoldi-kunst i Skjern og Tarm

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Skjern Håndbold For abonnenter

Genlæs livebloggen: Spænding til sidst - men Skjern tabte til Aalborg

Annonce