Annonce
Ringkøbing-Skjern

Jobcentret kan ikke raskmelde eller tilkende førtidspension og flexjob: Borgere må vente på vished til efter coronaudbruddet

Kim Ulv Christensen advarer om, at der vil gå tid, før tingene normaliseres i jobcenteret efter coronakrisen. Arkivfoto
Kommunen kan ikke træffe afgørelser i sager om blandt andet sygemelding, flexjob og førtidspension. Sammenlagt med en markant stigende ledighed bliver det dyrt for kommunen, vurderer fagchef.

RINGKØBING-SKJERN: Borgere, der er i jobafklaring eller ressourceforløb samt borgere, der venter på tilkendelse af flexjob eller førtidspension, kan ikke få afklaring. Ligesom borgere, der er sygemeldte og på sygedagpenge, ikke kan raskmeldes.

Det er nogle af konsekvenserne af de mange tiltag, som myndighederne den seneste tid har taget i håbet om at inddæmme coronavirussen.

Det kommer til at have konsekvenser både nu og i fremtiden, mener Kim Ulv Christensen, der er fagchef for beskæftigelse i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Der er opstået en situation, som ingen af os er herre over. Vores medarbejdere gør alt, hvad de kan hjemmefra. Jeg er stolt over, at vi har holdt butikken kørende på denne måde. Vi har en bevidsthed om, at det handler om at få tingene normaliseret så hurtigt som muligt, når vi er tilbage ved normale tilstande, men det kommer virkelig til at tage tid. Og så er der også et økonomisk efterspil for kommunen. Det er mange penge, der kommer til at mangle i den kommunale kasse, siger han.

De mange penge, der ifølge Kim Ulv Christensen kommer til at mangle, er blandt andet udgifter til de mange nye ledige, der pludselig er kommet i kommunen.

- Og så er der sager, der trækker i langdrag. I stedet for, at folk bliver afsluttet og for eksempel raskmeldt, kører de stadig på ydelser. Vi har lige fået en forlængelsesregel på sygedagpenge, der betyder, at man automatisk forlænger sygedagpenge med tre måneder. Der er jo offentlig forsørgelse, det kommer til at trække på, siger fagchefen.

Annonce

Vi har en bevidsthed om, at det handler om at få tingene normaliseret så hurtigt som muligt, når vi er tilbage ved normale tilstande, men det kommer virkelig til at tage tid.

Kim Ulv Christensen, fagchef for beskæftigelsesområdet

Må vente på vished

Sygemeldte kan altså ikke raskmeldes, og borgere på må vente med at få afklaring i sager om flexjob, førtidspension, jobafklaring og ressourceforløb.

Det skyldes, at kommunernes tværfaglige rehabiliteringsteam, der behandler sagerne, ligesom mange andre offentligt ansatte er hjemsendte.

- Vi kan ikke træffe myndighedsafgørelser. Det betyder, at vi ikke kan træffe afgørelser, som betyder, at folk kan miste eller gå ned i indtægt.

- Rehabiliteringsteamet er suspenderet i denne periode, og de skal ind over sagerne. Det er et lovkrav. Det er mange mennesker, der er involverede, og det er en enorm logistik at holde dem kørende hele tiden. Bare én aflysning giver et stort problem, og nu står vi altså med flere ugers aflysninger. Det tager flere uger at få op at køre igen, siger Kim Ulv Christensen, der forventer, at der går længe, inden borgerne atter kan opleve samme serviceniveau og sagsbehandlingstid som normalt i kommunens beskæftigelsesafdeling:

- Det er en større og større pukkel, vi skubber foran os, når vi ikke kan træffe afgørelser. Høj ledighed og en masse sager, der bare hober sig op og afventer at komme videre i systemet, fylder meget lige nu. Hvad det kommer til at betyde efterfølgende, må vi se. Der er en pukkel uden lige, og det kommer til at tage lang tid at afvikle det. Det er helt sikkert.

Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

800.000 kroner i spil: Musikskolechef er i tvivl om mulighed for tilbagebetaling

Annonce