Ringkøbing-Skjern

Kampen om V-stemmer spidser til: Hvad vejer tungest - 62 års borgmestererfaring eller en tidligere bankdirektør?

Venstrekandidaterne Thomas Danielsen og Kenneth Mikkelsen har begge travlt med valgkampen og henter støtte fra forskellige Ringkøbing-Skjernfolk. Arkivfotos
Folketingsmedlem Thomas Danielsen fra Holstebro har fået opbakning fra tunge erhvervsfolk som tidligere landbobankdirektør Bent Naur i ny støtteannonce. Kenneth Mikkelsen går efter borgmestrene.

Ringkøbing-Skjern: Med mindre end to uger til folketingsvalget spidser kampen om Venstrevælgerne og de 10.000 ledige Esben Lunde Larsen-stemmer til i Ringkøbing-Skjern.

I dagens avis får folketingskandidat Thomas Danielsen, der bor i Holstebro og er opstillet i Struer, i en overraskende annonce opbakning fra en stribe markante erhvervsfolk fra Ringkøbing-Skjern. Det drejer sig blandt andre om den tidligere direktør i Landbobanken Bent Naur, hans søn Lars, der er direktør i Jysk Energi, og ejendomsmægler Jørgen Axelsen.

- Esben Lunde Larsen har altid arbejdet tæt sammen om at løfte vestjyske sager. Derfor er det folk, jeg kender og har samarbejdet med. Jeg er meget beæret over, at de har lyst til at støtte. De er selv kommet til mig, siger Thomas Danielsen, der ikke får økonomisk støtte til valgkampen af erhvervsfolkene.

Bent Naur kender Thomas Danielsen via bestyrelsesarbejde og kalder ham for en god repræsentant for Vestjylland.

- Det havde været betydelig mere vanskeligt for mig at støtte en kandidat udefra, hvis vi havde haft en kandidat, der var bosiddende i kredsen, og jeg kender ikke den nye kandidat, siger den tidligere bankdirektør.

Fem på stribe

Ringkøbingkredsens nye kandidat Kenneth Mikkelsen er også klar med en ny annoncekampagne, hvor kommunens nuværende borgmester Hans Østergaard og de fire tidligere borgmestre Iver Enevoldsen, Torben Nørregaard, Viggo Nielsen og den første Hans Østergaard åbent opfordrer til at stemme personligt på Kenneth Mikkelsen til valget.

De fem herrer står for tilsammen 62 års kommunalpolitisk erfaring.

Hvad vejer tungest en tidligere bankdirektør eller 62 års borgmestererfaring?

- Det skal jeg ikke være dommer over. Jeg er taknemmelig over, at erhvervsfolkene vil støtte mig, siger Thomas Danielsen.

Han har ikke dårlig samvittighed over forsøget på at kapre stemmer i Ringkøbing-Skjern.

- I Venstre har vi ingen begrænsninger for at føre valgkamp i hinandens kredse. Her forventes det, at man er synlig i hele storkredsen, siger han.

Også finansminister og næstformand i Venstre, Kristian Jensen, har den seneste tid været på mange besøg i Ringkøbing-Skjern. To dage før valget kommer han igen, når han som finansminister klipper snoren til Nature Energys biogasanlæg, der bliver et af landets største.

En åben kampplads

Kenneth Mikkelsen kalder det naturligt, at der er rift om stemmerne i Ringkøbing-Skjern blandt Venstres kandidater. Han ønsker ikke at vurdere, om der er mest effekt i 62 års borgmestererfaring eller en tidligere bankdirektør. Men er glad for sin borgmesterstøtte.

- Det er afgørende for mig, at politik ikke er et one-man-show, men en holdindsats. Derfor betyder linket til borgmestrene meget for mig, siger han.

Borgmestrenes afviser, at det er et problem, at Kenneth Mikkelsen ikke er bosiddende i kommunen, som Bent Naur antyder.

- Han har vores vestjyske DNA under huden, siger tidligere Skjern borgmester Viggo Nielsen i en pressemeddelelse.

Tidligere borgmester Iver Enevoldsen supplerer:

- Vi har set, hvor afgørende betydning det har, at den kandidat, der bliver valgt for Ringkøbing-Skjern Kommune, har det bredest mulige netværk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce