Annonce
Debat

Kampen mod corona på mink-farmene sker med handlekraft og hviler på viden

Mogens Jensen (S), fødevareminister. Foto: Steen Brogaard
Annonce

Læserbrev: Corona-krisen sender os ud på ukendte stier, som vi ikke havde troet, at vi skulle betræde. Og som vi havde forsvoret, at det ville være nødvendigt at gå ned ad. Ikke mindst når det gælder tiltagene for at stoppe og begrænse smitte på landets minkfarme, hvor COVID-19 i øjeblikket spreder sig med alarmerende hast

Det er indiskutabelt helt ulykkeligt, at kampen mod coronaen skal gå så hårdt ud over minkavlerne, der har bundet deres liv og levned op på et erhverv, der rammes ekstra hårdt af pandemien.

Minkavlerne bliver kompenseret økonomisk, men derfor er der nu alligevel god grund til at føle med minkavlerne i en svær tid. Så langt er jeg enig med dyrlæge Bjarne Petersen, der her i avisen 14. oktober mener, at strategien er for vidtgående.

Men smitten må og skal stoppes. Det skylder vi danskerne, og det skylder vi de mange andre brancher, der også kæmper for at overleve i kampen mod coronaen.

Så når vi beslutter at slå de mange besætninger ned, både de smittede og de umiddelbart omkringliggende, så er det, fordi sundhedsmyndighederne vurderer, at de udgør en reel risiko for smittespredning. Ikke mindst fordi virus kan mutere i minken, og de muterede stammer ses allerede i befolkningen i Nordjylland. Statens Serum Institut vurderer, at der er risiko for, at virus i mink kan mutere yderligere, så den bliver ufølsom over for de vacciner, som man udvikler.


Men smitten må og skal stoppes. Det skylder vi danskerne, og det skylder vi de mange andre brancher, der også kæmper for at overleve i kampen mod coronaen.

Mogens Jensen (S), fødevareminister.


Fødevarestyrelsen har efter anbefalinger fra sundhedsmyndighederne fastsat sikkerhedszonernes størrelse på baggrund af en opgørelse af afstanden mellem de smittede farme i Nordjylland fra Dansk Veterinær Konsortiet. I forlængelse af at det veterinære beredskab på Statens Serum Institut og Københavns Universitet har udarbejdet en epidemiologisk udredning om COVID-19 i minkfarme. Den Danske Dyrlægeforening bakker i øvrigt fuldt op om strategien.

Vi har ikke årtiers beredskabsplaner og forskning liggende i skuffen. For corona har sendt os ud på ubetrådt land. Men tiltagene hviler på viden og anbefalinger fra fagfolk.

Beslutningen efterlader de berørte minkavlere i en ganske ulykkelig situation, som jeg har forståelse for. Det er trist, at minkavlerne er blevet ramt så hårdt af den pandemi, vi alle sammen kæmper mod, og hver især betaler en pris for at holde skak. Men prisen for ikke at handle bliver ganske enkelt for høj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavler føler sig hængt ud: Vi skjuler ikke vores ansatte for myndighederne

Ringkøbing-Skjern

Coronasmittede mink lukker samtlige plejehjem i Ringkøbing-Skjern

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Ringkøbing

Udbruddene fortsætter: Femte minkfarm ramt af corona i Ringkøbing-Skjern

Skjern Håndbold For abonnenter

Har det svært når modstanderne spiller syv mod seks - det ødelægger Skjern Håndbolds kontrafase

Annonce