Kultur

Kampen for biblioteket fortsætter: Tarmborgere overrakte flere tusinde underskrifter

Hanne Laier håber, de mange underskrifter kan få byrådspolitikerne til at gå uden om Tarm Bibliotek, når politikerne efter sommerferien skal finde frem til, hvor man kan spare millioner. Foto: Jørgen Kirk
30 lokale og udvalgsformanden mødtes torsdag på biblioteket, hvor flere tusind underskrifter blev overrakt.

TARM: Butikkerne bliver færre, rådhuset blev revet ned, fordi skimmelsvamp hærgede bygningen, og nu kan biblioteket være truet af lukning, fordi Ringkøbing-Skjern Kommune skal spare penge.

I Tarm kæmper byens indbyggere for at overbevise byrådspolitikerne om, at biblioteket skal overleve. Torsdag spillede man så en trumf, da man kunne fremvise knap 3300 underskrifter, der alle fortalte, at de lokale i den tidligere Egvad Kommune vil beholde biblioteket. Fra valgdagen til onsdag i denne uge indsamlede man i alt 3256 underskrifter i Tarm og oplandsbyerne som Vostrup og Hoven.

- Ude i Vostrup fik de nogle blanketter med på valgdagen. De ringede og sagde, vi blev nødt til at komme, for de havde ikke flere sedler at skrive på, så nu var de begyndt at skrive på bagsiden af blanketterne. Det var lidt vildt, siger en af hovedkræfterne bag underskriftindsamlingen Hanne Laier.

Her kan bibliotekerne blive skåret ned

Ligesom andre afdelinger er biblioteksledelsen blevet pålagt at komme med spareidéer. Nu er det op til byrådspolitikerne at bestemme, hvilke, hvis nogen, besparelser der skal foregå på blandt andre kulturområdet.

På biblioteksområdet er følgende besparelser i spil:

At man kan gøre kommunens mindste bibliotek, Hvide Sande Bibliotek, selvbetjent, som man kender det fra Tarm.

At man kan lukke biblioteket i Tarm.

At man kan lukke ordningen, hvor kommunen bringer bøger ud til typisk ældre borgere, der ikke selv kan komme på biblioteket.

Arrangerer borgermøde for byens fremtid

De 3256 underskrifter, man havde optalt til overrækkelsen torsdag formiddag, viste sig faktisk at være lidt for få. For det viste sig, at der også var underskrifter på en blanket på biblioteket, så totalen nok snarere var omkring 3275.

Omtrent 30 voksne samt fire dagplejebørn var torsdag mødt op på Tarm Bibliotek for at se udvalgsformanden for kommunens kultur- og fritidsudvalg, Erik Viborg (V), tage imod underskrifterne. De mange underskrifter var en klar besked til udvalgsformanden, mener Hanne Laier.

- Det må gøre indtryk, at tallet er så højt. Det er virkelig alle borgere, der har skrevet under. Vi skal da bevare Tarm Bibliotek. Det er blevet så tydeligt, i den tid vi har beskæftiget os med sagen, at det er vildt mangfoldigt, hvem der bruger biblioteket. Biblioteket er meget mere end støvede bøger. Det er et socialt mødested, siger Hanne Laier.

For at sætte yderligere fokus på biblioteket og byens videre udvikling holder Tarm et borgermøde torsdag 20. juni klokken 19.30. Borgmester Hans Østergaard (V) og viceborgmester Søren Elbæk (S) deltager i mødet på Bechs Hotel, hvor byens borgere og andre interesserede kan møde op for at diskutere, hvad politikernes visioner for Tarm skal være.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Kultur For abonnenter

E-force satsede på at vinde "the double" ved gadefodboldstævne i Hvide Sande

Tophistorier

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce