Annonce
Kultur

Kampen for biblioteket fortsætter: Tarmborgere overrakte flere tusinde underskrifter

Hanne Laier håber, de mange underskrifter kan få byrådspolitikerne til at gå uden om Tarm Bibliotek, når politikerne efter sommerferien skal finde frem til, hvor man kan spare millioner. Foto: Jørgen Kirk
30 lokale og udvalgsformanden mødtes torsdag på biblioteket, hvor flere tusind underskrifter blev overrakt.

TARM: Butikkerne bliver færre, rådhuset blev revet ned, fordi skimmelsvamp hærgede bygningen, og nu kan biblioteket være truet af lukning, fordi Ringkøbing-Skjern Kommune skal spare penge.

I Tarm kæmper byens indbyggere for at overbevise byrådspolitikerne om, at biblioteket skal overleve. Torsdag spillede man så en trumf, da man kunne fremvise knap 3300 underskrifter, der alle fortalte, at de lokale i den tidligere Egvad Kommune vil beholde biblioteket. Fra valgdagen til onsdag i denne uge indsamlede man i alt 3256 underskrifter i Tarm og oplandsbyerne som Vostrup og Hoven.

- Ude i Vostrup fik de nogle blanketter med på valgdagen. De ringede og sagde, vi blev nødt til at komme, for de havde ikke flere sedler at skrive på, så nu var de begyndt at skrive på bagsiden af blanketterne. Det var lidt vildt, siger en af hovedkræfterne bag underskriftindsamlingen Hanne Laier.

Her kan bibliotekerne blive skåret ned

Ligesom andre afdelinger er biblioteksledelsen blevet pålagt at komme med spareidéer. Nu er det op til byrådspolitikerne at bestemme, hvilke, hvis nogen, besparelser der skal foregå på blandt andre kulturområdet.

På biblioteksområdet er følgende besparelser i spil:

At man kan gøre kommunens mindste bibliotek, Hvide Sande Bibliotek, selvbetjent, som man kender det fra Tarm.

At man kan lukke biblioteket i Tarm.

At man kan lukke ordningen, hvor kommunen bringer bøger ud til typisk ældre borgere, der ikke selv kan komme på biblioteket.

Arrangerer borgermøde for byens fremtid

De 3256 underskrifter, man havde optalt til overrækkelsen torsdag formiddag, viste sig faktisk at være lidt for få. For det viste sig, at der også var underskrifter på en blanket på biblioteket, så totalen nok snarere var omkring 3275.

Omtrent 30 voksne samt fire dagplejebørn var torsdag mødt op på Tarm Bibliotek for at se udvalgsformanden for kommunens kultur- og fritidsudvalg, Erik Viborg (V), tage imod underskrifterne. De mange underskrifter var en klar besked til udvalgsformanden, mener Hanne Laier.

- Det må gøre indtryk, at tallet er så højt. Det er virkelig alle borgere, der har skrevet under. Vi skal da bevare Tarm Bibliotek. Det er blevet så tydeligt, i den tid vi har beskæftiget os med sagen, at det er vildt mangfoldigt, hvem der bruger biblioteket. Biblioteket er meget mere end støvede bøger. Det er et socialt mødested, siger Hanne Laier.

For at sætte yderligere fokus på biblioteket og byens videre udvikling holder Tarm et borgermøde torsdag 20. juni klokken 19.30. Borgmester Hans Østergaard (V) og viceborgmester Søren Elbæk (S) deltager i mødet på Bechs Hotel, hvor byens borgere og andre interesserede kan møde op for at diskutere, hvad politikernes visioner for Tarm skal være.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Annonce