Annonce
Vestjylland

Kampagne skal få flere til at lade sig vaccinere mod influenza

Tilhører man en af de udsatte grupper, er det en god idé at lade sig vaccinere mod influenza. Arkivfoto: Eric Gaillard/Reuters
Region Midtjylland, regionens 19 kommuner og regionens praktiserende læger er gået sammen om en kampagne, der skal få flere svækkede og ældre til at lade sig vaccinere mod influenza.

Regionen: Vintertiden nærmer sig og dermed også tiden, hvor mange rammes af influenza. Men der er faktisk gode muligheder for at forebygge, at man må bukke under og tilbringe en række trælse dage under dynen.

Man kan lade sig vaccinere, hvilket Region Midtjylland sammen med sine 19 kommuner og de praktiserende læger netop har sat en kampagne i gang for, at man gør. I hvert fald hvis man tilhører gruppen af særligt udsatte.

- Alle vil formentlig give mig ret i, at det er træls at blive ramt af influenza. Men for i forvejen svækkede personer og ældre mennesker kan det udvikle sig så alvorligt, at det kræver indlæggelse på et hospital. Derfor vil vi i år i fællesskab gøre en særlig indsats for at få netop disse grupper til at lade sig vaccinere mod influenza, siger Henrik Fjeldgaard (S), som er formand for regionens, kommunernes og de praktiserende lægers samarbejdsorgan Sundhedskoordinationsudvalget.

Annonce

Influenza-vaccination

Det er gratis at blive vaccineret mod influenza, hvis du:

Er gravid og mere end 12 uger henne.

Er over 65 eller førtidspensionist.

Er kronisk syg.

Har en BMI over 40.

Alle andre kan mod betaling blive vaccineret hos egen læge eller ved et åbent vaccinationsarrangement.

Kan ikke behandles

Kampagnen består af plakater, postkort og badges med opfordringer til influenzavaccination. Herudover bliver kampagnen synlig på regionens og kommunernes sociale medier i form af videoklip og grafik.

- Vi tror, det batter, når vi står sammen om en kampagne, så borgerne bliver præsenteret for budskaberne mange forskellige steder. Og så håber vi, at så mange som muligt tager kampagnens budskab til sig, siger næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget, Ib Lauritzen (V), som også er borgmester i Ikast-Brande Kommune.

Influenza er særligt udbredt i vinterhalvåret og kan ikke behandles med antibiotika.

Alle mennesker kan få influenza, men især ældre over 65 år, gravide, svært overvægtige og personer med kroniske luftvejssygdomme har højere risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb. Derfor er vaccinationen gratis for netop disse grupper, mens andre selv skal betale.

– Hvis du er sund og rask, behøver du ikke nødvendigvis lade dig vaccinere. Men hvis du tilhører en af risikogrupperne, så gør du klogt i at tage imod tilbuddet om gratis vaccination, siger læge Lise Høyer, formand for PLO Midtjylland og repræsentant for de praktiserende læger i Sundhedskoordinationsudvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

De små snublesten - og det brændende spørgsmål til dig, der skændede gravstenene

Når du læser disse linjer, er jeg på vej mod Berlin. Engang Hitlers heilende nazi-inferno af en by. Senere en delt by, hvor murens iskolde zigzag-ar adskilte familier og venner. I dag en hjertelig og åben by, som - parallelt med alt det sprudlende og sjove - hele tiden minder verden om fortidens grusomheder. Berlin er byen, hvor mange tusinde Stolpersteine, snuble-sten, sætter små messing-mindesmærker i fortovene. Hver eneste sten er et minde over ét af de myrdede ofre for nazisterne. Messingstenene ligger foran de huse, hvor ofrene boede. På dem står der meget lidt og forfærdeligt meget: Et navn. En fødselsdato. En deportationsdato. Stedet for mordet: Auschwitz, Neuengamme, Sachsenhausen eller hvad dødsfabrikkerne ellers hed. Også på andre måder minder Berlin og Tyskland hele tiden sig selv og os andre om det, der aldrig må glemmes og aldrig må gentages. Som i den 19.000 kvadratmeter store 'skov' af betonsøjler, der er rejst tæt ved Brandenburger Tor til minde om de myrdede jøder. Som på Gleis 17 på S-bahnstation Grünewald - perronen, hvorfra nazisterne deporterede deres ofre direkte til udryddelseslejrene. Som i det jødiske museum, hvor arkitektur og udstilling i forening gør den besøgende svimmel og kvalm. Som gennem sporene efter Berlinmuren; spor, som man igen kun ser, hvis man kigger ned på fortovet netop der, hvor zigzag-arret er markeret. Over gadeplan er Øst- og Vestberlin i dag mange steder svære at skelne fra hinanden. Det samme er vi mennesker, når vi kigger ordentligt på hinanden. Er du jøde, asatroende eller grundtvigianer? Buddhist? Missionsk? Muslim? Katolik? Ateist? Hvad du end tror eller ikke tror på; uanset din hudfarve og din herkomst - så er du et menneske. Du skal behandles som ét, ligesom du skal behandle andre som netop det, de er: Mennesker. Tysklands mange 'Denkmahls' holder erindringens sår åbne for de, der tør røre ved dem. Når jeg om lidt går rundt i Berlin, vil jeg som altid kigge ned mod snublestenene i respekt for dem, der blev myrdet. Når jeg ser op igen, ville jeg gerne - ansigt til ansigt - møde ét af de mennesker, der valgte at markere Krystalnatten ved at skænde jødiske gravsten med maling og klistre nazistiske jødestjerner på postkasser. Dybest set har jeg bare ét spørgsmål: Hvorfor?

Annonce