Annonce
Hvide Sande

Ti spørgsmål til ministeren: Hvorfor er kameraovervågning på fiskefartøjer en god idé?

Mogens Jensen (S) er fiskeriets minister, men han er kommet i modvind på grund af sit ønske om kameraovervågning på fiskefartøjer. Det kunne ellers også forhindre snyd i tobisfiskeriet, siger han. Pressefoto
Fiskeriets minister Mogens Jensen (S) har indført kameraovervågning af fartøjer i de indre farvande. Nu siger han, at overvågning også kunne have stoppet snyd indenfor tobisfiskeriet i Nordsøen. Er kameraer på vej på alle fiskefartøjer?
Annonce

1) Hvordan virker ordet "overvågningssamfund" på dig?

Det får mig først og fremmest til at tænke på Georg Orwells roman ”1984”, som stadig står som skræmmebilledet på et overvågningssamfund. Og selv om der er tale om fiktion, så har historien desværre vist, at Orwells skrækvisioner blev til delvis virkelighed i nogle dele af verden.

2) I hvilke situationer synes du, det er i orden at lave overvågning?

Den teknologiske udvikling betyder, at man kan bruge kamera-monitorering i mange sammenhænge. Nogle steder kan kamera supplere eller ligefrem erstatte fysisk kontrol, eksempelvis ved grænserne.

3) Hvorfor er kameraovervågning på fiskerfartøjer en god idé?

Elektronisk monitorering kan give konkret viden om, hvilke fisk og hvilke mængder af fisk der fanges, og hvor de fanges.

4) Har du indtryk af, at fiskerne snyder bevidst?

Jeg har stor tillid til, at langt hovedparten af fiskerne gerne vil følge reglerne. Men når Fiskerikontrollen ser konkrete indikationer på, at reglerne ikke overholdes, og når forskerne siger, at det også er deres billede, så er jeg nødt til at reagere. Når man ser på fiskernes landingstal og sammenligner med forskernes observatørture og Fiskerikontrollens kontroller, så er der desværre store afvigelser.

5) Hvorfor så bruge kameraovervågning i de indre farvande?

Situationen for torsken i Kattegat er ganske særlig og samtidig meget alvorlig. Der er i dag en EU-forpligtelse, som omfatter, at alle torsk, som fanges, ikke må smides over bord igen. Der er stærke indikationer på, at denne forpligtelse ikke overholdes af alle. For at sikre, at vi får det fulde billede af, hvor mange torsk der hives op af vandet i Kattegat, er det nødvendigt at indføre elektronisk monitorering.

6) Hvorfor mener du, at netop tobis-snyd kunne være undgået med kameraovervågning?

Elektronisk monitorering vil give viden om, hvor et fiskefartøj præcist har befundet sig under sit fiskeri, og desuden vise, hvad der præcist er taget op af vandet, hvor og hvad der smides ud igen.

7) Overvejer du at indføre kameraovervågning af tobis-fiskere?

Ikke for nuværende. Nu skal vi i første omgang have høstet erfaringerne fra projektet i Kattegat.

8) Hvorfor skal netop fiskere tolerere, at de bliver kigget over skulderen på deres arbejdsplads?

Det er ikke fiskeren men fiskene, som vil blive monitoreret. Der er tale om udnyttelse af en fælles naturressource, og vi skal sammen sikre, at den udnyttes på en forsvarlig og bæredygtig måde. Elektronisk monitorering forekommer bredt inden for fødevareindustrien i dag, så det er ikke noget særligt for fiskerne at tolerere.

9) Hvorfor skal Danmark gå enegang inden for EU med kameraovervågning? Der er vel også andre lande, hvor bedre kontrol er ønskværdig?

Danmark var i en forhandlingssituation, hvor alternativet havde været, at vi ikke ville kunne forsætte med at udøve det vigtige fiskeri efter jomfruhummer i Kattegat.

Herudover mener jeg helt principielt, at elektronisk monitorering er grøn og moderne fiskeripolitik, og vi går forrest for at sikre, at danske fiskere kan udøve et både bæredygtigt og ansvarligt fiskeri. Og Danmarks holdning i EU er også, at de andre lande bør indføre kameraovervågning. Det arbejder vi blandt andet for i forhandlingerne om den nye fiskerikontrolforordning.

10) Kan kameraovervågning afløse dele af Fiskerikontrollens arbejde?

Med tiden vil elektronisk monitorering, som er et meget omkostningseffektivt kontrolinstrument, kunne mindske behovet for fysisk kontrol af fiskefartøjer betydeligt samt give mulighed for færre krav til redskaberne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Erhvervsråd presser på for lyntestcenter i Skjern – kommune og region forhandler om placering af mobile testenheder

Annonce