Annonce
Ringkøbing

Kaj Munk gjorde sit til at holde spiritus ude af badehotel

Præstegården i Vedersø udgjorde Kaj Munks digterhjem i 20 år. Det var i arbejdsværelset - kaldet 'Stærekassen' - at han skrev det meste af sin store produktion, der blandt andet omfatter cirka 70 skuespil, et par filmmanuskripter, digtsamlinger, jagtbøger, en rejsebog og et hav af avisartikler. Arkivfoto: A.E. Andersen/Ritzau Scanpix
Vennekredsen for Kaj Munks Præstegård har udgivet en fin bog, der rummer stribevis af interessante fortællinger om digterpræsten i Vedersø.
Annonce

Vedersø: I 1936 og igen i starten af 1940'erne udspillede der sig lidt af et drama på og omkring Hotel Seattle, der i dag er kendt under navnet Vedersø Klit Badehotel.

Da værten på Hotel Seattle, Chr. Larsen, i 1936 søgte om bevilling til at sælge spiritus i perioden fra 1. april til 30. september det år, blev han mødt af opbakning fra medlemmerne af sognerådet.

Men Kaj Munk, præsten, ville det anderledes.

Det er en af de historier, der fortælles i bogen 'Mennesker og steder - Vestjysk digterrute - Kaj Munk,' der er skrevet af Jon Høgh og udgivet af Vennekredsen for Kaj Munks Præstegård.

Chr. Larsen havde et håb om, at et glas vin til maden og en dram til silden kunne trække flere gæster til Vedersø, men han havde altså gjort regning uden Kaj Munk.

Inden, han gennemtvang en afstemning i sognet om bevillingen, skrev han en protestskrivelse, hvori det blandt andet hed: 'Vi har ingen brug for alkoholbevilling i Vedersø. Vi ønsker den ikke. Derfor møder vi, alle, som kan, og stemmer kroen ned.'

Fra prædikestolen lod Kaj Munk også sine sognebørn forstå, at han var klar til at søge sin afsked, hvis Chr. Larsen fik opfyldt sit ønske om at kunne servere spiritus.

Annonce

'Der kommer en bil'

Da hotelværten i december 1941 gjorde et nyt forsøg, blæste der øjensynligt mildere vinde. I den nye bog fortælles det, at Kaj Munk ikke havde noget i mod, at Chr. Larsen 'forsøgte at få folk til at skrive under til støtte for andragendet.'

Et stort flertal i sognet bakkede op om hotelværten, men præsten viste atter sin modstand. Det førte til en kommuneafstemning om sagen, og søndagen før afstemningen, der fandt sted i midten af februar 1942, erklærede Kaj Munk fra prædikestolen, at han ville søge sin afsked, hvis Chr. Larsen fik sin bevilling.

På dagen for afstemningen mødte Kaj Munk fra morgenstunden ind i valglokalet. Med ansigtet vendt mod indgangsdøren rettede præsten blikket på enhver, der kom ind for at sætte sit kryds.

Chr. Larsen tabte igen, og Kaj Munk blev i Vedersø.


Vi har ingen brug for alkoholbevilling i Vedersø. Vi ønsker den ikke. Derfor møder vi, alle, som kan, og stemmer kroen ned

Kaj Munk-citat i bogen


Hotelværten fortsatte dog sin kamp for at få bevillingen i hus. 4. januar 1944 blev Kaj Munk ringet op af sin advokat, der ville fortælle, at retsforhandlingerne vedrørende bevillingssagen nærmede sig.

Pludseligt afbrød præsten samtalen med ordene: 'Jeg kan se, at der kommer en bil kørende op ad grusvejen mod præstegården.'

Tyskerne kørte Kaj Munk til Hørbylunde Bakke, hvor han blev myrdet med tre skud.

Om morgenen dagen efter blev hans lig fundet af en lokal murer, der var på vej til landsbyen Pårup.

Annonce

Sygdom i familien

Den 114 sider store 'Mennesker og steder - Vestjysk digterrute - Kaj Munk' tegner et interessant og nuanceret billede af digterpræsten. Den unge mand, der 1. juli 1924 blev indsat som sognepræst i Vedersø, hvor han også nød at gå på jagt.

Undervejs i bogen bliver der gjort holdt ved mange af de huse og hjem, der kom til at betyde noget for Kaj Munk i de 20 år han havde sit virke på egnen; så som Holmegade 28 i Ulfborg, hvor ægteparret Lise og Kaj Munk i slutningen af 1930'erne købte et hus til Kajs plejeforældre, Marie og Peter Munk fra Lolland.

Kajs møde med Lise fortælles også fint af Jon Høgh. Hun rejste i 1926 til sydfynske Ollerup, hvor Elise Marie Jørgensen - som hun var døbt - fik job på Højskolehjemmet. I sommeren 1927 blev Lise - som hun blev kaldt - nødt til at rejse hjem til Vedersø på grund af sygdom i familien.

Kaj og Lise mødte hinanden i Vedersø Forsamlingshus, hvor der 4. marts 1928 var premiere på dilettantforestillingen 'Soldaterløjer.' Han instruerede, hun indtog en bærende rolle, og der opstod sød musik.

13. januar 1929 kimede klokkerne til vielse af det unge par i Skarrild Kirke: Kaj Munk fyldte 31 den dag. Lise var godt 19.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern For abonnenter

Vi vil ikke have solcelleanlæg: Naboer på Ledingvej afviser at være blevet hørt om deres holdning til 66 hektar solpark

Skjern Håndbold For abonnenter

Skjern Håndbolds mandskab er i modvind og hårdt ramt mentalt: Her er formand Carsten Thygesens svar på 10 skarpe spørgsmål om krisen

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Skjern Håndbold

Emil Bergholt inden kampen mod barndomsklubben: Skjern har mest at revanchere for vi slog dem to gange i sidste sæson

Annonce