Annonce
Rejser

København: Se de smukkeste og sarteste væsener i Sommerfuglehuset

De mange forskellige sommerfuglearter kommer alle fra små, bæredygtige sommerfuglefarme i Costa Rica. Foto: Statens Naturhistoriske Museum
En del af Botanisk Haves renoverede væksthuse er blevet til Sommerfuglehuset, hvor gæster kan opleve en snes forskellige sommerfuglearter fra Costa Rica i Mellemamerika på tætteste hold.
Annonce

Den er der - duften af rigtig regnskov, da vi træder ind i Sommerfuglehuset. Tung, varm og meget insisterende. Solen skinner ind gennem det nyrenoverede væksthus' vinduer og sætter spotlys på de skinnende, grønne blade, der stadig af våde af de hyppige regnskyl. Tusindvis af eksotiske planter vælter frem og dækker nethinden med grønt. Det er som at træde ind i en kæmpemæssig grøn dyne.

Men inde i dynen er der magi. Da øjnene først har vænnet sig til alt det grønne, viser de smukkeste og sarteste væsener sig. De er hentet hertil fra Costa Ricas regnskove. Dengang var de pupper og er så blevet udklækket midt i København. Nu er de på vingerne i Sommerfuglehuset. Og der er mange hundrede af dem.

Sommerfuglehuset

Der skal betale entré til Palmehuset og Sommerfuglehuset, mens resten af Botanisk Have er gratis. Billetter kan købes ved Palmehuset.

Entréen er 60 kroner for voksne og 40 kroner for børn. 0-2-årige kommer gratis ind.

Åbent klokken 10-15.30 dagligt undtagen om mandagen.

Forvent, at der kan være op til en halv times kø for at komme ind i Sommerfuglehuset, da der ikke kan være mere end en snes gæster derinde ad gangen.

Læs mere på https://snm.ku.dk/udstillinger/sommerfuglehuset/.

På grund af risiko for coronasmitte er der endnu ikke åbent i Sommerfuglehuset.

Annonce

Bevinget ven

En af dem flyver hen og sætter sig på teenagerens denimshorts. Og der bliver den siddende som en anden rejsekammerat på vejen gennem Sommerfuglehuset og tilbage igen, inden hun meget forsigtigt må skubbe den over på et blad ved udgangen.

Der er 30-40 arter i væksthuset, og de skal selvfølgelig alle findes på turen ad de smalle stier mellem alle de eksotiske planter, hvor nogle kun er ukuelige spirer, mens andre er grønne kæmper med flere meter i enten højde eller drøjde eller begge dele. Nogle af planterne vækker genkendelse. Blot i meget mindre form.

- Har farmor ikke sådan en plante? spørger den niårige flere gange.

Og hun har helt ret, for hendes farmor har både orkideer og yucca-palmer i sit hjem. Der er også på den gode side af stuetemperatur i væksthuset.

Sommerfuglehuset er indrettet i et af de to glashuse neden for Palmehuset, der kan dateres tilbage til 1874. Begge har for et par år siden gennemgået en omfattende renovering sammen med Palmehuset. Mens det ene væksthus er fyldt med blomster og planter, der stimulerer sommerfuglenes liv og aktivitet, er det andet indrettet til sukkulenter og kaktus.

Der er 30-40 forskellige sommerfuglearter i væksthuset. Med hver deres liv. Fra få dage og op til flere måneder. Men der er ingen tvivl om, at livet ender, når sommeren går på hæld uden for væksthuset.

Så kommer der nye pupper til. Og de hænger til skue på et stativ midt i Sommerfuglehuset. Som gæst er håbet som bekendt lysegrønt, når man står der og stirrer på og drømmer om, at en af pupperne vil blive til et af verdens smukkeste og sarteste væsener.

Byens bedste ispinde og kaffe

Lige uden for Botanisk Have mod Nørreport Station ligger caféen Det Vide Hus.

Her sælges der foruden særdeles god kaffe, hjemmebagte boller og kager flere forskellige slags håndlavede ispinde, blandt andet en med mørk chokolade og solbærsyltetøj. Caféens primære leverandør er Coffee Collective, men der bliver også indkøbt bønner fra mikroristerier rundt om i verden.

Det kræver dog en god balanceevne at komme op ad vindeltrappen til førstesalen med is og kaffe, hvis man ikke er heldig at få et bord udenfor.

Adressen er: Gothersgade 113, 1123 København.

Palmehuset er blevet gennemrenoveret og er altid en oplevelse værd. En af bygningerne er nu forvandlet til Sommerfuglehuset, hvor de mange eksotiske planter har fået selskab af ægte, levende sommerfugle. Foto: Statens Naturhistoriske Museum
De mange forskellige sommerfuglearter kommer alle fra små, bæredygtige sommerfuglefarme i Costa Rica. Foto: Statens Naturhistoriske Museum
Statens Naturistoriske Museum indkøber de eksotiske sommerfugle som pupper og udklækker dem selv. Den proces man kan også følge i Sommerfuglehuset. Foto: Statens Naturhistoriske Museum
At træde ind i Sommerfuglehuset og blive mødt af overvældende mange eksotiske planter og sommerfugle vækker glæde hos store og små. Foto: Hanne D. Frette
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Rejser

Helt tæt på Sri Lankas vilde dyr

Annonce