Erhverv

Køb eller leasing? Tal med banken først

Leasing er blevet populært i bilbranchen, men også andre brancher er godt på vej, fortæller Ringkjøbing Landbobanks erhvervschef Kim Vestergaard Nielsen (th). Foto: Henrik Olesen/Ringkjøbing Landbobank
Leasing er i kraftig vækst, også hos Ringkjøbing Landbobank, som har udviklet sit eget tilbud. Men man skal holde tungen lige i munden, lyder rådet.

RINGKØBING: 80-90 procent af bilerne i Tyskland og England bliver leveret på leasingkontrakter. I Danmark er vi også godt på vej, men hvad er egentlig smartest? Skal man eje eller leje sin bil?

Kim Vestergaard Nielsen er erhvervschef og leasing-ekspert hos Ringkjøbing Landbobank, som selv har udviklet sit eget leasing-setup. Han erkender, at det ikke altid er helt enkelt at læse en leasingkontrakt.

- Hvis man optager et banklån og køber en bil eller en maskine, så ejer man sit aktiv, og man kender vilkårene for renter og afdrag. Det er også forholdsvis billigt at indfri lånet, hvis man for eksempel vil sælge sit aktiv. Leasing kan være et godt alternativ, men det er ofte mere kompliceret at gennemskue kontrakten, forklarer han.

Der findes grundlæggende to modeller inden for leasing: Operationel leasing og finansiel leasing.

- Operationel leasing svarer faktisk til, at du lejer din bil – eller maskine eller andet aktiv. Der betaler du et fast månedligt beløb, og når leasingperioden er slut, kan du aflevere aktivet tilbage igen. Finansiel leasing giver dig større ejerskab over aktivet. Her er du forpligtet til at købe aktivet til en aftalt scrapværdi, når perioden er udløbet. Her er det særligt vigtigt at være opmærksom på, om scrapværdien også svarer til den reelle restværdi, når man skal købe aktivet, forklarer Kim Vestergaard Nielsen.

Flexleasing er en af de mest juridisk komplicerede leasingformer, som til gengæld er en af de mest udbredte på bilmarkedet for private.

- Ved flexleasing får man en afgiftsmæssig fordel på bilkøb, som giver privatkunder en fordel. Derudover er det almindeligt, at bilforhandlere og for eksempel forhandlere af nye landbrugsmaskiner og traktorer kan give en form for rabat, hvis man tager mod forhandlerens leasing-tilbud. Det kan være den billigste løsning, og hvis der følger rabat med fra producenten kan banken ikke følge med på prisen. Det må vi bare erkende, siger erhvervschefen.

Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvor meget man egentlig betaler i forhold til udbetaling og den interne rente på kontrakten.

Erhvervschef Kim Vestergaard Nielsen, Ringkjøbing Landbobank

Banken kan matche

Han har til gengæld hjulpet nogle af sine kunder med at regne på leasingtilbud, hvor han faktisk godt kunne matche og endda give et bedre tilbud.

- Det er vigtigt, at man kigger kontrakten grundigt igennem – og gerne sammen med revisoren eller banken. Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvor meget man egentlig betaler i forhold til udbetaling og den interne rente på kontrakten. Det kan også komme til at koste en bondegård, hvis man for eksempel ender med at køre mere end de aftalte kilometer, siger Kim Vestergaard Nielsen.

Ringkjøbing Landbobanks nye leasing-setup til erhvervskunderne vil koncentrere sig om ren finansiel leasing. Det vil blive mere og mere udbredt, når produktionsvirksomheder køber nye maskiner, og når for eksempel tandlæger og caféejere køber nyt udstyr og inventar, vurderer banken.

- En af fordelene ved finansiel leasing er, at banken ejer aktivet. Det betyder, at man sparer halvanden procent i stempelafgift til staten, som ellers skal betales, hvis man optager et lån. Og så slipper man for at binde likviditet i momsen, for det er jo banken, som køber aktivet, forklarer Kim Vestergaard Nielsen.

Større sikkerhed

Og jo, leasing har da også sine fordele for banken.

- Det giver en større sikkerhed for banken, at det er os, der ejer aktivet. Men når vi har større sikkerhed, så kan vi jo også give bedre finansieringsvilkår for kunderne, siger han.

Han advarer samtidig mod, at man tegner forskellige leasingaftaler hos flere udbydere på én gang. Det kan nemlig fordyre de samlede udgifter, og så kan det blive et problem i nedgangstider.

- Hvis man oplever en midlertidig nedgang og har sine aftaler samlet hos os, har vi bedre mulighed for, at man finder en løsning. Den fleksibilitet har man ikke, hvis man har mange forskellige kreditorer, forklarer Kim Vestergaard Nielsen.

Kommet for at blive

Der er altså en række fordele ved leasing, som omvendt kan være mere juridisk kompliceret – og også lidt dyrere end at købe. Derfor er der heller ikke noget enkelt svar på, hvad der er bedst.

Ringkjøbing Landbobank er dog ikke i tvivl om, at leasing er kommet for at blive – og mere til.

- Pilen vil kun gå i én retning, og det er opad. Der er fortsat en forskel fra øst til vest i Danmark, hvor os vestjyder har haft tradition for, at vi helst ville betale kontant og eje tingene selv. Men det bliver mere og mere accepteret, og vi forventer en kraftig vækst på leasingmarkedet. Derfor har det også været vigtigt for os, at vi havde vores helt eget leasing-produkt, så vi kan dække hele paletten for erhvervskunder, siger Kim Vestergaard Nielsen.

Læs mere om erhvervsleasing på www.landbobanken.dk.

0/0

Tophistorier

Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Danmark

DMI varsler hedebølge: Mere end 28 grader i flere dage i træk

Erhverv For abonnenter

Hydra-Grene investerer i Skjern-iværksætters firma: Unik mulighed for at få fat i fremtidens ingeniører

Tophistorier

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Annonce