Læserbrev

Kære Kristian Andersen, Tak for invitationen

Læserbrev: Kære kristian Andersen. Tak for invitationen til at mødes og debattere politik. Den invitation tager jeg meget gerne imod.

Du indleder dit læserbrev i disse spalter med at referere til en af Venstres lokalforeningsformænds brug af ordet stemmespild. Jeg har over de seneste måneder konstateret, at du og dine partifæller reagerer stærkt på netop det ord. Det undrer mig faktisk en smule. Begrebet stemmespild er jo et ganske normalt og anvendt begreb af statistikere, valgforskere, politiske kommentatorer, journalister og andre, der kommenterer på politiske meningsmålinger og valghandlinger. Du og jeg bliver ikke uenige om, at hver en vælger skal placere sin stemme efter sin overbevisning. Men debatten frem mod valghandlingen skal jo netop oplyse vælgerne om, hvilken politik og indflydelse de kan forvente alt efter, hvor de placerer deres stemme.

Men nok om det – vi skal jo mødes for at debattere politik...

Du nævner i dit læserbrev en række konkrete politiske emner, som jeg glæder mig til at debattere. Lad også mig byde ind med et par emner, som kan fylde i vores debat:

Vi skal sikre et Danmark i bedre balance. Udflytning af statslige arbejdspladser og etablering af uddannelsesstationer er et skridt på vejen, men der skal flere indsatser til.

Flere unge skal kunne uddanne sig lokalt, og arbejdsstyrken skal lokalt kunne efteruddanne sig løbende. Det er vigtigt for den enkelte, for erhvervslivet og for hele kommunens udvikling.

Der skal være bedre muligheder for at finansiere huskøb i de mindre byer. En forudsætning for fortsat udvikling i vores landsbyer.

Infrastrukturen – både den digitale og den trafikale – skal understøtte den lokale udvikling. Regeringen og DF har nu indgået aftale om opgradering af A15. Men vi skal ikke standse her.

Vi skal have stoltheden og fagligheden tilbage i alle erhverv. Vi skal vise den enkelte medarbejder langt større tillid, og minimere unødvendig kontrol og bureaukrati.

Ja, både din og min liste over emner, der bør debatteres, er lang. Jeg håber, at Dagbladet griber stafetten, så vores politiske debat kan foregå i deres regi.

0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Ugens Prædiken: En kamp med mennesker og Gud

Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Leder For abonnenter

Turismevækst trues af mangel på hænder

Vi har et kæmpestort problem her i Naturens Rige: Vi mangler hænder! På en vis måde er vi blevet et offer for vores egen succes. Det går jo godt i Ringkøbing-Skjern Kommune. Der er gang i erhvervslivet, og har været det længe. Arbejdsløsheden er helt i bund, og det er nemt at få et job. Niels Hausgaard-vendingen, "der er altid arbejde til dem, der vil arbejde", er tæt på at være socialrealisme, ikke satire. I alt fald hvis man taler med bagere, købmænd, campingpladsejere og andre i sommerlandet. De får kun få eller måske endda slet ingen ansøgninger, når de slår stillinger op. Det er et problem. Et kæmpestort problem. Og der er ingen udsigt til, at det bliver bedre, snarere tvært imod. I Dagbladet i dag sætter vi fokus på problemerne for den del af erhvervslivet, der er afhængigt af turismen. Allerede nu er det svært at finde medarbejdere. I de kommende år bliver det stensikkert bare værre: - Vi regner med en vækst i turismen på omkring 50 procent frem mod 2025. Det betyder, at der skal ansættes 1500 flere i turisterhvervene. Nogle vil være på fuld tid, mens andre vil være deltids- og ungarbejdere, siger direktør Søren Lydig, Ringkøbing Fjord Turisme. 1500 flere medarbejdere på fem-seks år! På et tidspunkt, hvor der er registreret omkring 800 arbejdsløse i kommunen! Alene det kommende feriecenter Lalandia i Søndervig og oplevelsescentret Naturkraft skal tilsammen bruge hundredvis af ansatte. Det bliver svært. Især da turismeerhvervet er kendetegnet ved sæsonbetonet arbejde på ofte skæve arbejdstider og - det kommer vi næppe heller uden om - til lønninger, der har svært ved at konkurrere med en række andre brancher. - Det er noget lort, siger Bjarne Nielsen, fiskehandler på havnen i Ringkøbing. Og så kort kan det vel egentlig siges. For selv om Ringkøbing-Skjern har udsigt til kolossal vækst i turismen, hvordan skal potentialet så kunne realiseres, hvis ikke den nødvendige arbejdskraft er til rådighed? Direktør i Erhvervsrådet Hans Jørn Mikkelsen mener, at man bør begynde med at få aktiveret de ledige, vi har i kommunen - også dem, der ikke nødvendigvis kan arbejde 37 timer om ugen. Men som tallene viser, er det slet ikke nok, selv om man så fik aktiveret dem alle. Der skal mere til. Inden for turistbranchen snakker man om, hvordan man kan gøre det attraktivt for unge at tage arbejde i vort område i højsæsonen. Man vil lokke dem med, at de jo kan surfe, fiske og have sjov i fritiden og holde sommerferie, samtidig med at de tjener nogle penge. Om det lader sig gøre, er ikke til at sige. Men noget må der gøres. Vi må lægge vore vestjyske hjerner i blød og eventuelt søge assistance ude fra. Ellers mister vi en gylden mulighed for at styrke en branche i voldsom vækst. Og det vil virkelig være et problem...