Vestjylland

Kæmpeordre til vinduesfabrik: 100 vinduer til historisk badehotel

Det er blandt andet vinduer som denne prototype, som Vemb Linolie og Døre har leveret til Svinkløv Badehotel. Foto: Morten Stricker
100 vinduer har Vemb-fabrikken Linolie Døre og Vinduer for få uger siden leveret til Svinkløv Badehotel. For daglig leder, Leo Madsen, er det den mest specielle ordre, siden fabrikken blev etableret i 1999.

Vemb: En ordre langt ud over det sædvanlige, tikkede sidste år ind i mailboksen hos Linolie Døre og Vinduer i Vemb, og som få uger siden blev ekspederet ud.

- Jeg tror, det er den mest specielle ordre, vi nogensinde har haft, siger daglig leder Leo Madsen.

Ordren på 100 vinduer kom fra Svinkløv Badehotel, hvor flere af de naturscener, der har været med i TV2's dramaserie "Badehotellet" er blevet optaget. Det over 94 år gamle hotel i Nordjylland brændte i september 2016 ned til grunden. Siden har bestyrelse og forpagtere besluttet at genopføre badehotellet til sæsonen 2019. Linolie Døre og Vinduer blev valgt som leverandør af vinduer.

- Vi har leveret 100 vinduer til dem. Det er to forskellige typer. Et ret standard-vindue og så de her "Gøg og Gokke"-vinduer, siger Leo Madsen.

Sidstnævnte har krævet mange arbejdstimer. Vinduet består af to vinduespartier. Den nederste ramme er hæftet på en snor, der er bundet op til to jernlodder, som løber inde i to hulrum ved siden af rammerne, således at når man løfter i vinduet, trækker vægtklodser vinduet op.

- Det har været et svært projekt rent teknisk. Man skal lave noget, man aldrig har lavet før. Og vi har jo kun haft billeder at lave ud fra, der var ingen, der havde tegninger på dem. Så vi har måttet være kreative for at løse opgaven, siger Leo Madsen.

Han vurderer, at der alene i forberedelsestid er lagt 3-400 timer i at få udviklet først nummer et, så to prototyper - og til sidst det endelige vindue - som blev produceret i 42 eksemplarer.

Alle hundrede vinduer er lavet i skandinavisk fyrretræ.

- Og selve ordren er vel på 2-2,5 millioner kroner, siger Leo Madsen.

Daglig leder Leo Madsen fortæller, at ordren til Svinkløv Badehotel er den mest specielle ordre, virksomheden nogensinde har fået. Foto: Morten Stricker

Fyldt ordrebog

Hos virksomheden i Vemb har man årligt en vækst på tyve procent og havde sidste år en omsætning på lige knap 20 millioner kroner og med to millioner i årsresultat før skat. Spørger man Leo Madsen, går det kun en vej - fremad. Virksomheden, der primært laver vinduer og døre til herregårde, slotte og andre fredede bygninger, har efterhånden fået godt fat i markedet.

- Årene går jo, og folk finder ud af, at vi kan lave noget herude, de ikke kan andre steder. Og arkitekterne snakker jo sammen. Så vores ordreforespørgsler kommer ind på mail - vi skal ikke ud af huset og sælge, siger han med henvisning til, at ordrebogen er fyldt ud med arbejdsopgaver helt frem til uge 42.

Mangel på medarbejdere

Fabrikken kunne sagtens tage flere medarbejdere ind. Men som så mange andre steder, er manglen på kvalificeret arbejdskraft stor.

- Kunne du finde ti, så kunne jeg beskæftige dem. Det er lige fra ufaglærte til faglærte - vi mangler virkelig medarbejdere, siger han.

Men manglen på trods, går det ifølge Leo Madsen den rigtige vej for virksomheden - også i fremtiden.

- Vi har som mål, at vi inden for de næste tre år skal være på plussiden af 30 millioner kroner i omsætning, siger han.

Sådan ser det ud i Svinkløv. Privatfoto
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce