Annonce
Ringkøbing

Kæmpe-solparabol på vej ved fjernvarmen

Nej, det er ikke en skulptur! Snart sættes der et kæmpestort parabolspejl op på denne mest ved Ringkøbing Fjernvarmes værk i Rindum. Foto Poul Osmundsen.

Ringkøbing Fjernvarmeværk samarbejder med københavnsk virksomhed om solfangeranlæg.

RINGKØBING: Du har måske bemærket det underlige ståltårn, der står på plænen foran Ringkøbing Fjervarmeværks afdeling i Rindum?

Nej, det er ikke en skulptur!

Går alt efter planen, vil der i løbet af kort tid blive sat et stort, buet parabolspejl op på masten.

Ringkøbing Fjernvarmeværk har nemlig indgået i et samarbejde med selskabet ScandiMir Solar, der gerne vil afprøve et nyt, såkaldt CSP-baseret solarsystem.

CSP står for Concentrated Solar Power, altså koncentreret solenergi, og parabolen er et 25 kvadratmeter stort, buet spejl, der mekanisk følger solgens bane dagen igennem for derved at udnytte solindstrålingen bedst muligt.

Parabolformen betyder, at solstrålerne bliver koncentrerede.

På Fjernvarmeværkets generalforsamling forleden fortalte formand Per Grosbøl, at ScandiMir har udviklet på solfangeren siden starten af 2015.

- Vi forventer på nuværende tidspunkt, at fangeren monteres sidste i marts; projektet har dog været ramt af adskillige problemer, der har ført til ændringer i tidsplanen, sagde han.

Fjernvarmedirektør Jesper Skovhus Andersen fortæller, at han regner med, at parabolen monteres i løbet af to-tre uger. Selve spejldelene er ankommet; det er selve styringssystemet, man endnu mangler.

Det københavnske firma ScandiMir Solar er stiftet i 2014 af maskiningeniør Carsten Boye Bisonnel sammen med fire andre partnere.

Der står allerede et testanlæg opstillet - selvfølgelig ved Solrød Varmeværk! - og nu følger altså Ringkøbing snart.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce