Ringkøbing

Kæmpe-solparabol på vej ved fjernvarmen

Nej, det er ikke en skulptur! Snart sættes der et kæmpestort parabolspejl op på denne mest ved Ringkøbing Fjernvarmes værk i Rindum. Foto Poul Osmundsen.

Ringkøbing Fjernvarmeværk samarbejder med københavnsk virksomhed om solfangeranlæg.

RINGKØBING: Du har måske bemærket det underlige ståltårn, der står på plænen foran Ringkøbing Fjervarmeværks afdeling i Rindum?

Nej, det er ikke en skulptur!

Går alt efter planen, vil der i løbet af kort tid blive sat et stort, buet parabolspejl op på masten.

Ringkøbing Fjernvarmeværk har nemlig indgået i et samarbejde med selskabet ScandiMir Solar, der gerne vil afprøve et nyt, såkaldt CSP-baseret solarsystem.

CSP står for Concentrated Solar Power, altså koncentreret solenergi, og parabolen er et 25 kvadratmeter stort, buet spejl, der mekanisk følger solgens bane dagen igennem for derved at udnytte solindstrålingen bedst muligt.

Parabolformen betyder, at solstrålerne bliver koncentrerede.

På Fjernvarmeværkets generalforsamling forleden fortalte formand Per Grosbøl, at ScandiMir har udviklet på solfangeren siden starten af 2015.

- Vi forventer på nuværende tidspunkt, at fangeren monteres sidste i marts; projektet har dog været ramt af adskillige problemer, der har ført til ændringer i tidsplanen, sagde han.

Fjernvarmedirektør Jesper Skovhus Andersen fortæller, at han regner med, at parabolen monteres i løbet af to-tre uger. Selve spejldelene er ankommet; det er selve styringssystemet, man endnu mangler.

Det københavnske firma ScandiMir Solar er stiftet i 2014 af maskiningeniør Carsten Boye Bisonnel sammen med fire andre partnere.

Der står allerede et testanlæg opstillet - selvfølgelig ved Solrød Varmeværk! - og nu følger altså Ringkøbing snart.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce