Annonce
Erhverv

Jyske Bank sætter negativ rente på formuer over 750.000 kroner

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Det koster Jyske Bank at have kundernes penge stående, og derfor skal formuende kunder betale negativ rente.

Kunder i Jyske Bank med over 750.000 kroner på kontoen vil fremover skulle betale en negativ rente på 0,75 procent for at have deres penge stående.

Det oplyser banken på sin hjemmeside. Tiltaget gælder fra 1. december.

Jyske Bank var i august den første store danske bank, der indførte negative renter for private bankkunder.

Dengang var renten på minus 0,60 procent, og det var kun formuer over 7,5 millioner kroner, der blev berørt. Efterfølgende fulgte Sydbank trop med et lignende tiltag.

Der har været negative renter hos Nationalbanken stort set uafbrudt siden 2012, men i sidste uge sænkede Nationalbanken renten yderligere.

De lavere renter betyder større udgifter til Jyske Bank, og det skal kunderne være med til at betale, lyder det fra ordførende direktør Anders Dam.

- Selv om vi annoncerede negative indlånsrenter for 7,5 millioner kroner og opefter for nylig, så er indlånene fortsat med at vokse siden da.

- Så problemet bliver bare større og større, og vi er nødt til at adressere en løsning på det, for ellers holder vores forretningsmodel ikke på sigt, siger Anders Dam.

Jyske Banks kunder har ifølge Anders Dam indeståender for omkring 120-130 milliarder kroner, og med en negativ rente på minus 0,75 bliver det i grove træk en årlig udgift på knap en milliard kroner om året.

Den negative rente kommer til at gælde stort set alle indlånskonto - og pensionspenge, der ikke er investeret.

Anders Dam vil af konkurrencemæssige årsager ikke oplyse, hvor mange kunder der bliver ramt af den negative rente.

Han fortæller, at bankens rådgivere nu vil tage fat i alle de kunder, der har indeståender over 750.000 kroner.

Her vil de blive præsenteret for muligheder, de kan vælge for at undgå den negative rente. Anders Dam vil ikke ind på, hvad de konkrete muligheder er.

Jyske Bank-direktøren vil ikke spå om, hvorvidt beløbsgrænsen for, hvor man bliver ramt af negative renter, kan blive sænket igen.

- Jeg håber ikke, at det bliver nødvendigt, men jeg kan ikke love det. Hvis centralbankerne sænker renterne yderligere, så bliver det endnu dyrere for os, og så er vi nødt til at søge en form for kompensation hos vores kunder, siger Anders Dam.

Han vil ikke spekulere i, om andre danske banker kunne tænkes at følge trop på Jyske Banks tiltag.

- Vi har ingen forventningerne til, hvad konkurrenterne gør. Vi tager afsat i vores egne udfordringer som følge af de negative renter fra centralbankerne, siger Anders Dam.

Mens det er nyt, at privatkunder rent faktisk skal betale for, at banken passer på opsparingen, har de fleste virksomheder de seneste år skullet betale negative renter.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lille bil fik smadret forrude

Leder For abonnenter

Alle taler om vejret... og noget skal der gøres ved det

I nat vågnede denne lederskribent ved en kun alt for velkendt lyd … Lyden af regndråber mod vinduet. Endnu en nat med regn, endnu en smaskvåd morgen, hvor morgengymnastikken består i at springe uden om regnpytter på fortove og veje og prøve at undgå at blive oversprøjtet af de biler, der pløjer sig vej gennem kæmpestore vandpytter på kørebanen. Det forekommer, som om hele efteråret er druknet i regn; skimlede husmure, græsplæner, der er som våde svampe, smattede stier og veje, marker under vand, fugt i kældrene. Helt forkert er det ikke. Lige nu tyder meget på, at vi slår en våd rekord: Efteråret 2019 er tæt på at være det vådeste, vi nogensinde har oplevet. Nogle få millimeter mere, så er den der, rekorden. Og der skal såmænd heller ikke så mange flere millimeter til, før Danmarksrekorden for hele året er slået. Noget af en kontrast til den tørre og varme sommer sidste år! Noget tyder på, at dette vejrmønster er kommet for at blive. Om det er et udtryk for egentlige langsigtede, varige klimaforandringer, eller om det er udsving, der ligger inden for det normale, er svært at sige. Men at det stiller samfundet over for nogle udfordringer, kan enhver se med egne øjne. Kældrene og gaderne i byerne bliver oversvømmet, hvis ikke ledningsnettet fornys og kloak- og regnvand adskilles. Sommerhusområder kommer til at stå under vand, efterhånden som grundvandet stiger. Landmændene har svært ved at komme i marken, når de mere eller mindre står under vand. Byer skal sikres mod højvande og skybrud. Arbejdet har stået på længe. I Ringkøbing-Skjern Kommune er forsyningen i fuld gang med at kloakseparere de byområder, hvor det ikke er sket endnu, og snart begynder også kloakeringen af de sommerhusområder, der ikke er sluttet til kloaknettet. Digebyggeri for at sikre truede kyster står også på dagsordenen. Det er træls, det er dyrt for os alle sammen, men det er ikke til at komme uden om. Alle taler om vejret - og vi bliver nødt til at gøre noget ved det. De dommedagsagtige billeder, vi alle har set de seneste dage fra Venedig, viser, hvad der er på spil.

Annonce