Videbæk

Jyllands Park Zoo: Alle generationer vil se dyr

Jyllands Park Zoo er vokset gradvist gennem 50 år. Seneste nybyggeri ses nederst til højre - en ny bygning ved indgangen med billetkontor, café og lignende. Dronefoto Jørgen Kirk.

Ikke bare børnefamilier men også pensionister kan lide at komme i Dyreparken i Haunstrup; til næste år fejrer den 50 års jubilæum.

HAUNSTRUP: - Og her har vi så bæltedyret, siger Ove Nordestgaard med en håndbevægelse og et bredt smil.

Dagbladets udsendte stirrer ind i buret, som består af noget, der ligner et ørkenlandskab, men kan ikke se noget, der ligner et bæltedyr - eller for den sags skyld noget andet dyr.

- Det skyldes, at det har gravet sig ned i sandet. Hvis du venter til omkring klokken to, så kommer han frem igen - og så vil han gerne kløs i nakken, siger Ove Nordestgaard.

Lige ved siden af kan man se nogle surikater boltre sig; de små dyr, der stammer fra Afrika har ikke det samme behov som bæltedyret for i perioder at gemme sig.

- Hulepindsvinets bur er tomt; vi har ikke fået ham endnu, men han kommer, lover Ove Nordestgaard, ejer af Jyllands Park Zoo.

Bæltedyret, surikaterne og hulepindsvinet er tre nye dyr, der venter gæsterne, når dyreparken i Haunstrup slår dørene op til foråret.

- Vi prøver altid at have noget nyt at tilbyde fra sæson til sæson, siger Ove Nordestgaard, der for 21 år siden skiftede jobbet som bankmand ud med titlen som direktør for en dyrepark.

Erhvervsprisen

Erhvervsprisen uddeles af Vestjysk Lederforum i samarbejde med Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Prisen er på 25.000 kroner samt et kunstværk. Det er syvende gang, prisen uddeles.

I år er kandidaterne Beach Bowl, Hotel Skjern, Jyllands Park Zoo, Westwind og WOW-Park.

De fire væsentlige erhvervsmæssige styrkepositioner i Ringkøbing-Skjern Kommune er fødevarer, turisme, produktionsindustri og energi - den grønne satsning. I år er det turisme, der er emnet, og alle fem kandidater er på forskellige vis aktive inden for dette område.

Ove Nordestgaard har ejet Jyllands Park Zoo i 21 år. Foto Jørgen Kirk

50 års jubilæum

På det tidspunkt havde det, der dengang hed Haunstrup Dyrepark, allerede mange år på bagen.

Faktisk er det i 2019 50 år siden, Inge og Poul Wittrup skabte parken som et sted, hvor børn kunne komme tæt på dyr, fodre dem og lege med dyrebørnene.

Siden voksede Haunstrup Dyrepark stille og roligt, og de oprindelige vaskebjørne, næsebjørne, æsler, geder og ponyer blev til mange flere og ofte mere eksotiske dyr - mange husker vist stadig den tamme tiger Anja.

Da Poul Wittrup i 1998 ikke ville længere, slog Ove Nordestgaard og hans hustru Ingrid til og købte dyreparken.

- Vi havde et ønske om at blive selvstændige; vi havde blandt andet noget sommerhusudlejning, mens jeg arbejdede i banken. Men det var lidt tilfældigt, at det lige blev en dyrepark, vi valgte, siger han.

Familien Nordestgaard fandt hurtigt ud af, at det bestemt ikke var nogen helt almindelig virksomhed.

- Faktisk er det noget af en livsstil at drive en dyrepark, fastslår han.

Jyllands Park Zoo

Jyllands Park Zoo blev grundlagt for snart 50 år siden af Inge og Poul Wittrup, og var i mange år kendt under navnet Haunstrup Dyrepark.

For 21 år siden blev dyreparken købt af Ove Nordestgaard, der driver den sammen med hustruen Ingrid.

Der er cirka 10 fuldtidsansatte og tre dyrepasserelever, og i sæsonen er der yderligere 80 ansatte, heraf 70 ungarbejdere under 18 år.

Antallet af gæster ligger typisk på 160.000-170.000 om året, og Jyllands Park Zoo er dermed en af Ringkøbing-Skjern Kommunes allerstørste attraktioner.

Dyrepasser Line Didriksen i færd med at fodre springaberne.

Vintertravlhed

Netop nu er der vinterlukket i Jyllands Park Zoo. Det er dog ikke ensbetydende med, at Ove Nordestgaard og hans folk ligger på den lade side.

For en dyrepark kan man jo ikke bare lukke ned; dyrene skal stadigvæk passes, og der er altid en masse praktiske ting, der skal ordnes forud for næste sæson: Reparationer, vedligeholdelse, anlægsarbejde.

Da Dagbladet ankommer, er der travlhed ved indgangen. Her er den gamle bygning, der i snart 50 år er vokset ved knopskydning, blevet revet ned, og Park Zoo-folkene har forberedt støbningen af fundamentet til den over 400 kvadratmeter store nye bygning.

- Betonfolkene kommer på fredag, så vi skal være færdige inden, fastslår Ove Nordestgaard.

Den nye indgangsbygning kommer til at rumme billetsalg, caféområde, souvenirbutik og toiletter.

Indtil nu har Jyllands Park Zoo mest koncentreret sig om at give dyrene og de mennesker, der besøger dem, bedre forhold.

Gennem årene er de bygninger, der huser dyrene, er gradvist blevet moderniseret, lofter forhøjet, vægge isoleret og så videre; i år er det burene til de nye dyr, der er blevet opbygget.

- Så nu har vi faktisk gradvist fået moderniseret stort set alle de rum, vi har dyr i, siger Ove Nordestgaard.

Det gælder også det rum, hvor dyrepasserne Janni Poulsen og Line Dideriksen er i gang med at fodre de meget omkringspringende golden tamarin-aber.

De er to af i alt fire dyrepassere og tre elever, der tager sig af de mange dyr.

- Der er mange, de gerne vil være dyrepasser. Vi får flere henvendelser hver eneste uge, siger Ove Nordestgaard.

Janni Poulsen og Line Didriksen er to af fire udlærte dyrepassere og tre elever, der tager sig af dyrene.

Alle generationer

Jyllands Park Zoo er et af kommunens allerstørste turist-trækplastre. Antallet af gæster i løbet af en sæson ligger typisk på omkring 160.000-170.000.

- Vi har mange gæster, der kommer igen og igen; vi er især meget glade for, at 15.000 har købt sæsonkort - det giver et solidt fundament under forretningen, siger Ove Nordestgaard.

Gæsterne kommer fra et stort område, og dyreparkens beliggenhed er helt ideel, fastslår han.

- Vi ligger lige midt imellem Billund og Vesterhavet og tæt på motorvejen; det gør det nemt for turister at komme hertil.

Og så er det alle generationer, der besøger Jyllands Park Zoo.

- Man kunne måske tro, at det stort set kun er noget for børnefamilier, og dem har vi selvfølgelig rigtig mange af. Men vi har for eksempel også masser af pensionister, der elsker at komme her. Holder man af dyr, betyder alderen jo ikke noget, og mange besøgende siger, at der er en dejlig ro her, fastslår Ove Nordestgaard.

Jyllands Park Zoo gør også meget ud af, at det hele ikke "bare" handler om dyr. Der er masser af legeredskaber til børnene, og masser af borde, bænke og små hyggelige steder, hvor man kan sidde og slappe af under besøget i parken.

- Det drejer sig om at give folk en helhedsoplevelse, så de får lyst til at komme igen og igen, siger Ove Nordestgaard.

Skildpadderne hygger sig!

Stor arbejdsplads

I højsæsonen er Jyllands Park Zoo en stor arbejdsplads; i sæsonen har dyreparken omkring 90 ansatte, hvoraf de 70 er ungarbejdere under 18 år, der går i skiftende vagter.

Uden for sæsonen er virksomheden stadig er pænt stor arbejdplads. Ud over de fire dyrepasser og tre elever er der fem andre fuldtidsansatte.

Og uden dygtige medarbejdere gik det ikke, understreger Ove Nordestgaard.

- Vi er én stor familie herude, og folk er gode til at tage initiativ og arbejde selvstændigt. Det er nok et af vore kendetegn, siger han.

Aberne er blandt dyreparkens mest populære beboere.

Et jubilæumsår

Når Jyllands Park Zoo atter slår dørene op søndag den 14. april 2019, er det altså i et jubilæumsår.

Ove Nordestgaard mener, at de 50 års har bevist, at Jyllands Park Zoo har et godt koncept, og han er optimistisk, når han ser på fremtiden.

- Der er store turismeprojekter på vej i Billund og i Ringkøbing og Søndervig, og vi ligger lige i midten, så de vil komme os til gode, fastslår han.

- Gennem alle årene har vi udviklet os ved at prøve en masse nye ting af, og det vil vi fortsætte med. Vi har heldigvis også pladsen til at udvide, hvis det bliver nødvendigt.

Løverne er langt hjemmefra Afrikas savanner, men ser ud til at nyde det i Haunstrup.
Til næste år fejrer Jyllands Park Zoo 50 års jubilæum.
Papegøjerne følger nysgerrigt med i, hvad der sker uden for deres bure.
400 kvadratmeter indgangsbygning skal stå klar, når sæsonen 2019 begynder. Foto Jørgen Kirk
Jyllands Park Zoo opbygger selv burene.
Denne lille fyr glæder sig sikkert også til jubilæumsåret 2019, når der atter er en masse interessante tobenede at kigge på.
0/0
Danmark

Danmarks billigste hus solgt i løbet af et døgn

Videbæk

350 gymnaster på gulvet i hallen

Videbæk

Seniordamer fra Videbæk på tur til markant virksomhed

Videbæk

Agilia udvider med 2600 kvm

Videbæk

Babyer synger med de gamle

Videbæk

Konservative inviterer til debat

Videbæk

Sej 4. klasse optager vindervideo

Videbæk

Kulturhuset i Spjald er godt kørende

112

To bilister kørte sammen ved Videbæk