Navne

Julemanden er lidt vred: Selv artige børn kan finde på at hive mig i skægget

Det kræver sin mand at pleje så fint et skæg, og julemanden ser gerne, at børn - artige eller ej - undlader at hive i det. Arkivfoto: Morten Stricker

EN GOD SØNDAG FOR MIG ER EN DAG, hvor jeg har god tid til at nusse om mine ni rensdyr, der er hårdt spændt for her i december.

Den yngste i flokken, Rudolf, har især behov for at mærke et par kærlige hænder i stalden, for det er jo altid ham, der er forrest, når vi flyver af sted i mørket. Farten er ekstremt høj, men lyset fra den røde tud sikrer, at vi aldrig kommer ud af kurs.

HVIS JEG FÅR EN UDENBYS GÆST PÅ BESØG, SÅ VIL JEG HELT KLART VISE VEDKOMMENDE mit værksted, hvor jeg lige nu er ved at fabrikere en ny kane. Det hænder, at vi rammer stjernerne, så den gamle slæde er ved at være noget ramponeret.

MIT SENESTE BESØG I EN KIRKE VAR søndag 16. december i Rindum Kirke, hvor sognepræst Ole Lange holdt en dejlig prædiken, der fik mig til at tænke lidt over livet.

Jeg synes, at kirken er et dejligt rum at opholde sig i; især her i december, hvor jeg per tradition har rigeligt at se til. Så er det en rar fornemmelse bare at sætte sig på en bænkerække og føle sig lidt lille i det store.

HVIS JEG BLIVER BEDT OM AT VÆLGE EN SANG PÅ EN KARAOKEBAR, SÅ SKAL DET VÆRE den dér, der vist nok hedder "Den himmelblå" - det er i hvert fald en sang med Shu-bi-dua, kan jeg huske.

Og hvis jeg skal sige det selv, så synger jeg faktisk ret godt, ho-ho-ho!

Jeg kan især godt li' det første vers, hvor Michael Bundesen synger: "Se, der' den nye julemand / mon han har klejner med? / Han vinker til os fra sit rensdyrspand / mens han flyver af sted."

Det er nu sjældent, jeg har klejner med, men i højre jakkelomme har jeg altid et par brunkager, som lige kan stille den værste sult på farten.

Julemandens Fagforening belærer mig gang på gang om, at jeg har ret til at holde spisepause fire gange i døgnet, og at jeg har ret til to ugentlige fridage. Men det er altså ikke nemt for mig at parkere kanen, når jeg ved, at så mange familier venter på en regn af gaver. Det var noget andet, hvis jeg var ansat hos PostNord.

HVIS JEG UD AF DET BLÅ VINDER 50.000 KRONER TIL EN DRØMMEREJSE, SÅ VIL JEG REJSE TIL Mallorca. Jeg elsker at svømme, men jeg er ikke begejstret for temperaturen i hverken hav eller fjord her oppe i det kolde nord.

Jeg har flere gange været på Mallorca, hvor jeg også gerne lejer en racercykel, så jeg kan få forbrændt nogle af de kalorier, der kommer under vesten i julemåneden.

HVIS JEG KUNNE FÅ EN MIDDAGSAFTALE MED EN KUNSTNER, SÅ SKULLE DET VÆRE med Nikolai Frederik Severin Grundtvig, hvis altså det går an at vælge én, som ikke er blandt os længere.

Jeg er dybt imponeret over hans tekstunivers i mange af de salmer, han skrev. Jeg har læst, at Grundtvig nåede at skrive omkring 1600 salmer, og jeg vil gerne tale med ham om, hvor han fandt inspirationen - og hvor meget, han gav af sig selv i de mange linjer.

En af de salmer, jeg holder allermest af, er "Dejlig er den himmelblå", som i 1811 markerede Grundtvigs debut som salmedigter.

Jeg vil også gerne spørge ham om, hvad han gjorde for at holde sit store, hvide skæg så flot, som det var i hans alderdom.

I NÆSTE UGE SER JEG FREM TIL at trimme mit skæg.

Når jeg har været ude med de sidste gaver sent om aftenen 24. december, er jeg grundlæggende glad og lettet over, at det endnu en gang lykkedes mig at nå frem til alle de artige børn.

Men altså, nok så artige børn kan finde på at hive mig i skægget, og det irriterer mig, for jeg sætter en ære i at have det flotteste i hele universet.

Så når jeg vågner 25. december ud på eftermiddagen, stiller jeg mig altid foran spejlet og går i gang med min foretrukne saks. Jeg klipper det meste af skægget af, for det skal jo ikke vises frem igen sådan lige med det første.

Julemandens Fagforening belærer mig gang på gang om, at jeg har ret til at holde spisepause fire gange i døgnet, og at jeg har ret til to ugentlige fridage. Men det er altså ikke nemt for mig at parkere kanen, når jeg ved, at så mange familier venter på en regn af gaver. Det var noget andet, hvis jeg var ansat hos PostNord.

Julemanden

Julemanden

ALDER: GammelPRIVAT: Single

PROFESSION: Gavegiver

BOPÆL: Ilulissat, Grønland

0/0
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Marie Bertelsen fylder 105 år i højt humør

Annonce
Navne

20-årig kioskejer: Jeg er stolt af mig selv

Navne For abonnenter

Orla Villekjær vil dyrke Kierkegaard endnu mere

Navne

Ugens tre jubilarer hos Velux

Tophistorier

Navne For abonnenter

Det er altså imponerende: 50 år i den hvide kittel

Navne

Nye gourmetslagtere

Navne

Leidesdorff og Lund åbner afdeling i Skjern

Portræt For abonnenter

Efter et par måneder som sognepræst: - Det er sjovest, når der er nogle, der vil skabe kirkeliv med en

Navne For abonnenter

Kommunens ældste indbygger fylder 105 år - fest med fem generationer

Navne

Nye produktionsledere