Annonce
Danmark

Begejstret anmelder: Se DR's nye julekalender - du risikerer at blive glad, rørt og komme i julehumør

Bjørn, Frede og Gro er de unge hovedroller i "Julefeber". Vi møder først balletpige Frede kortvarigt i afsnit 2. Foto: Snorre F. Ruhe/DR
DR's nye julekalender "Julefeber "er smitsom juleglæde
Annonce

Det kan siges kort: Se den! Eller det kan siges lidt længere: Åbn dit hjerte og skru ned for din voksne skeptiker, tag et barn i hånden og følg med i DR's nye julekalender "Julefeber".  Ikke kun for barnets skyld - de mindste kan godt bruge en forklaring eller to - men også for din egen. Du risikerer at blive glad, rørt og at komme i julehumør.

Her er endelig en feber, man gider smittes af.


Her er endelig en feber, man gider smittes af.

Uddrag af anmeldelsen


"Julefeber" handler om 13-årige Bjørn, der sammen med sin far og lillesøster må rykke ud af familiens lejlighed i Urbanplanen på Amager, fordi far skylder penge til plattenslagere. I hemmelighed flytter de tre hjemløse ind på loftet over Gamle Scene i Det Kongelige Teater. Her arbejder far - i kantinen - og her forsøger de at holde sig skjult. Samtidig bliver Bjørn ramt af mystiske ting. Når han hører musik, kan han ikke styre sin krop og begynder at danse ukontrolleret, og hvad er det for noget hår i hans ene øre?

"Julefeber" er dansk, dejlig og DR, når det er bedst, og lad os indledningsvis dvæle lidt ved det danske, der til daglig er udsat for hård konkurrence om børnenes opmærksomhed fra tjenester som for eksempel YouTube og Disney.

I "Julefeber" tales der naturligvis dansk, og handlingen foregår i et julepyntet København med en tåspids i både hverdagskulturen og den finere, som udspiller sig på den royale scene.

Nok har julekalenderen en magisk og eventyrlig side, men som seer pakkes vi alligevel ind i genkendelighed. Der går på fineste vis en lige linje fra Lille Per, Buster, Krumme og Max Pinlig til kalenderens 13-årige Bjørn. Og den linje er knyttet af sprog, dansk hygge- og humorforståelse og traditioner.

Det er fællesskabs-opbyggende og værdiskabende tv, der binder sammen og er med til at give de kommende voksne et fælles udgangspunkt for det at være dansk.

Annonce

Julens væsen

"Julefeber" er hjertevarm uden at blive sukkersød.

Velmenende far Kalle, troværdigt spillet med sans for den stille komik af Joachim Fjelstrup, er på spanden. Mor er tilsyneladende død, far er naiv og kommer hele tiden galt afsted, men han elsker sine børn og er god til at vise det. Han lader sig ikke slå ud af, at de må ud af lejligheden, og at det er umuligt at rejse et telt i decemberblæst.

Julen skal nok blive et hit alligevel, for far Kalle insisterer på at holde humøret trods modgang, og det kan inspirere både børn og voksne.

Familien er fattig, men der er lagt op til, at godhed og kærlighed kan overvinde alt, og i det er der også en snor til den kristne juls væsen.

Af og til kalder far Kalle børnene til sig, for at de kan støde knytnæverne sammen og sige "vi er et team, og vi er ligeglade med, hvad andre tænker" - og i det er der endnu en god eftertanke for både små og store.

Annonce

Julestemning

Kalenderens børn er kompetente, og det er de børn, der giver rollerne krop og stemme også. Silas Cornelius Van, som spiller Bjørn, gør det med naturlighed, og Selma Sol í Dali som lillesøster Gro er uimodståeligt charmerende og et eksempel på, hvad det gamle udtryk om at slå smut med øjnene betyder.

På den bærende rolleliste har vi også Bodil Jørgensen som en mystisk mormor, Peter Frödin som balletmester, mens Maria Szigethy spiller balletpigen Frede.

Den lille familie, Far Kalle, Bjørn og Gro, har et rørende sammenhold. Her er de på loftet over Gamle Scene på Det Kongelige Teater. Foto: Snorre F. Ruhe

"Sørg for at komme i julestemning i en fart," siger far Kalle. Og det gør man - fra første afsnit.

Tilbage er kun at sige, at det er en genistreg at lægge dele af handlingen omkring Det Kongelige Teaters gamle scene. Man mærker historiens knagende tyngde og fornemmer eventyret ligge på lur bag hejseværk og tunge tæpper.

Alt kan ske ...

Denne anmeldelse baserer sig på de to første afsnit af "Julefeber". Julekalenderen er skabt af Natasha Arthy og Rune Schjøtt-Wieth, efter idé af Natasha Arthy og Mette Eike Neerlin.

Den kan ses hver aften på DR klokken 19.30 og streames på DR TV fra klokken 06.00.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Udviklingshæmmet borger er coronasmittet – 46 nære kontakter på bosted og dagtilbud skal nu testes

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Læs 140 høringssvar om planlagt lukning af X-bus: Som studerende er jeg glad for at have ruten som bindeled mellem mit studieliv og mit barndomsområde

Erhverv

Nu bider nedlukningen butikkerne: Handelsrådsformand frygter, at mange små detailforretninger mister livet

Annonce