Annonce
TEMA

Jul i en coronatid: Nisserne, lysene og hyggen er her stadig – få inspiration her

Fotocollage: PR-foto/Tobias Kiel Lauesen / PR-foto/Herrnhut, Noerpol og Erik Baun / PR foto / Birgitte Carol Heiberg / Kitt Flarup
Få idéer til timevis af julehygge her.

Vinteren er på vej, mørket kommer snigende, og kulden smyger sig ind under selv den mest uldne vinterjakke.

Det lyder egentlig ret deprimerende, og for manges vedkommende kan man allerede i november ane en vinterdepression udfolde sig. Men der er lys i mørket - uden at det skal lyde alt for kliché.

I selv de mindste byer rundtom i landet bliver julelysene hængt op. I Christiansfeld kan byens borgere og turister for eksempel nyde synet af Herrnhuter-stjerner, der lyser op som Betlehemsstjerner i hele byen. Historien om stjernens vej fra en matematiktime i Tyskland til Sønderjylland for 160 år siden er bare én af de historier, du kan læse om i denne liste.

Annonce

Skulle du befinde dig et sted i landet, hvor der er helt mørkt og ingen lysforurening, kan det også sagtens være en fordel.

Midt i en mørk nattehimmel under en klar stjernenat er det svært ikke at mærke en eller anden form for glæde. Det kender Kenneth Lau Rentius alt til. Han er Dark Sky-guide på Nyord, der ligger tæt på Møn. Vi tog med ham på en guidet stjerneaften. Derfor fylder Mars, Nordstjernen og Andromeda-galaksen også lidt i denne liste.

Inspiration til sysler, man kan dyrke indendørs på de mørke dage, har vi også samlet. Hvad med at bruge tiden på en ny hobby? For eksempel på at brygge mjød, lave perleplader eller begynde at lytte til podcasts.

Glædelig jul og god læselyst.

PS: På grund af de omstændigheder, der følger i kølvandet på coronavirussen, skal læsestoffet i denne liste tages med forbehold for aflysninger af omtalte arrangementer og midlertidige lukninger af steder og destinationer. Det er redaktionens forhåbning, at du, kære læser, stadig kan finde inspiration til aktiviteter og oplevelser eller som minimum gode læseoplevelser.

Julekoncerter i 25 år: Kurt Ravn går ikke på pension

Foto: Birgitte Carol Heiberg

I år var det meningen, at skuespiller og sanger Kurt Ravn skulle markere sit 25. år med julekoncerter i landets kirker med et brag af en jubilæumsturné. Sådan bliver det ikke. Fællessang er blevet forbudt, og fire-fem kirker har indtil videre aflyst eller konverteret julekoncerten til en forårskoncert på grund af coronarestriktioner. Ikke desto mindre holder Kurt Ravn fast i håbet om at få lov til at synge julen ind. Hemmeligheden er, at han hver gang starter på et nulpunkt og fortæller historien, som om det er første gang. Og det har han 72 års erfaring med, for det er langtfra første gang, han starter på et nulpunkt.

Det og meget andet kan du læse om i artiklen her, hvor han også fortæller om dengang i 2004, hvor han oplevede tsunamien i Thailand anden juledag på første hånd – og hvor han troede, han skulle dø.

Lysende stjerner: Herrnhuter-stjernens historie

PR-foto: Herrnhut, Noerpol og Erik Baun

Det var en kreativ matematiklærer i Tyskland, der fik idéen til Herrnhuter-adventsstjernen for 160 år siden. Den er stadig forbundet til kristen­­­dommen. - Men mange falder for den, ganske enkelt fordi den er smuk. Det er ikke sikkert, de kender historien, fortæller Erik Baun, der står for stjernesalget i Danmark, i denne artikel.

Mjødgård brygger honningsød kulturdrik

Fotocollage: PR-fotos / Kitt Flarup

Thomas Priiskorn begyndte at brygge mjød som hobby. For tre år siden overtog han Danmarks ældste mikrobryggeri Mjødgård med en ambition om at få danskernes øjne op for gudernes visdomsdrik. Ligesom gin gjorde sit indtog for nogle år tilbage, ønsker han at gøre mjød til en naturlig del af danskernes bevidsthed. Det er hans oplevelse, at mange ikke ved, hvad de snakker om, når de siger, de har smagt mjød.

Du kan blive lidt klogere på det der mjød i artiklen her.

Mjød kan drikkes alene, men det kan også bruges i drinks. Det kan du få to opskrifter på her:

Urterus

Hyldeskud 

Fra hidsig single-mand til hyggelig familiefar

Tegning: Gert Ejton

I gamle dage var nisser ikke for fine til at vride halsen om på en ko, hvis de blev sure. I dag er de hyggelige typer, som spiser risengrød og aldrig bliver vrede, fortæller museumsinspektør på Nationalmuseet i denne artikel, hvor du kan blive meget klogere på nissefar.

Julekalenderens historie: Fra nissehygge til højspændt drama

Fotocollage: Privatfoto / Morten Juhl/ Ritzau Scanpix / Kitt Flarup

DR sendte sin første tv-julekalender i 1962, og da TV 2 kom til, fik tv-kanalen også sin egen julekalender. Genren har ændret sig meget gennem årene, og julekalenderne er i dag blevet regulære dramaserier.

Læs om julekalender-aftalen mellem DR og TV2, om Pyrus, der var med til at tage julekalenderne ind i en ny fase og om nutidens julekalendere, der til tider kan være lidt dystre.

Her er årets julekalendere

PR-foto: Lasse Olesen/ Pineapple/ TV 2

Vil du bare gerne vide, hvilke julekalendere du kan finde i dit tv i år, så er det artiklen her, du skal kigge nærmere på.

Dark sky på Nyord: Midt i en symfoni af stjerner

Foto: Birgitte Carol Heiberg

På den bilfri ø Nyord havde øboerne en gang 10 gadelygter. Nu har de kun fem. For her skal helst være så lidt lysforurening som muligt. Nyord er nemlig Dark Sky-certificeret. Her kan man opleve en af de klareste stjernehimle på jorden. Dark Sky-guide Kenneth Lau Rentius dirigerer os på en rejse ind i himmelrummet – og du kan følge med i artiklen her.

Eventyret begynder i Nisseland

Foto: Birgitte Carol Heiberg

Er Nisseland et rigtigt land? Det er nok ikke anerkendt, men man er tilbøjelig til at tro, at det er, når man besøger Eventyrlandet Nisseland, hvor ægteparret John Roger og Nette Philipsen har skabt byen Nisserød, som er beboet af hundredvis af mekaniske nisser, feer, trolde og dyr.

Kig indenfor i artiklen her.

Fra perlende idé til strygeklar levevej

PR-foto: Tobias Kiel Lauesen

På under fire år har Anja Takacs udgivet otte bøger om perleplader og gjort de små plasticperler til sin levevej. Hun designer selv mønstrene, som hun til at begynde med håbede, folk ville tage til sig som en hyggelig beskæftigelse. Men perlepladerne er mere end kreativ adspredelse.

Læs mere om Anjas helt eget perle-eventyr her, eller giv dig i kast med dit helt eget julehjerte af perler lige her.

Ikonisk keramik: Etly Klarborgs liv med nisser

PR fofo

Nisser har været en del af Etly Klarborgs liv, lige så længe hun kan huske tilbage. Som fireårig modellerede hun sine første nisser af keramik. I dag driver hun familievirksomheden Klarborg med sin mand og tre sønner. Inspirationen får hun fra familie og venner, men også fra kunderne, der står i kø med idéer.

Læs mere om nisserne, der er inspireret af små størrelser, bette babyer med buttede kinder, uskyldige øjne og maver, der strutter. Alt det nuttede og buttede, som der er ved små børn.

Tilbage til de go’e gamle dage i Møllebakkens Købmand

Foto: Birgitte Carol Heiberg

Kig indenfor i den gamle købmandsgård. Her er boksehandsker og høvle, der hænger fra loftet i et lille caféhjørne. Der er porcelænslamper med yndefulde kinesiske kvinder, gamle B&O-radioer og børnebøger, der står linet op på hylder. Ved kassen står et gammelt amerikansk kasseapparat af messing fra 1908, ved siden af glitrer glanspapir, fra loftet hænger madam blå-køkkengrej, og på bordet sælges flødetabletter - altså den gammeldags slags, hvor den lille søde slik flager, når man knaser den mellem tænderne. Den populære lakridsrod er udsolgt.

Lys i mørket – guide til danske fyrtårne

Fotocollage: Realdania/Kurt Hoppe / Visitnordsjælland/ Daniel Overbeck / Jørgen Kirk/Svanpix Ritzau / Visitdenmark/Mette Johnsen / Colourbox / Kitt Flarup

Danmark har 8750 kilometer kyststrækning og lidt over 200 fyr. Nogle af dem er nedlagte, andre er aktive. Det er de færreste, der stadig er lys i. Alligevel sætter denne guide spotlys på en håndfuld kulturhistoriske knudepunkter, der er en gåtur værd.

Jul på Strynø: Øen er lille - men opbakningen er stor

Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Juletræstænding, børnegudstjeneste og juleforestilling for hele øen. Strynø er lille – kun 197 beboere - men opbakningen er stor, når julens arrangementer og traditioner begynder at rulle hen over den lille sydfynske ø.

Læs mere om øen her.

Skattetræ: Kamilla er vild med vilde julekugler

Fotocollage: Kamilla Sigh / Kitt Flarup

Kamilla Sigh kalder sig selv juloman. Hun er vild med julekugler, især de søde, kitschede og ekstravagante, og hun har over 900 forskellige at vælge imellem i sin webbutik. Sidste år designede hun en særlig Aarhus-julekugle, og i år får København også en.

Se flere af hendes kugler lige her.

Coronajul i Odense Zoo

PR-foto: Odense Zoo/Alex Tran

Der bliver ingen juletræstænding blandt dyrene i år. Det ville tiltrække alt for mange mennesker på alt for lidt plads. Til gengæld bliver der endnu mere jul næste år.

Læs om julen i zoo her.

Biskoppernes bedste jul

Fotocollage: PR-foto/Ard Jongsma / PR-foto/Henrik Helms / PR-foto/Arne Illeborg / PR-foto: Sille Arendt / Kitt Flarup

Redaktionen anbefaler Podcast til vinterdagene

Fotocollage: Jeppe Bøje Nielsen/RitzauScanpix / Ulf Nilsen/Ritzau Scanpix / Eric Gaillard/Reuters/Ritzau Scanpix / Jeff Christensen Reuters/Ritzau/Scanpix / Kitt Flarup

Din smartphone er en skattekiste af podcast-guld, der bare venter på at blive gravet frem fra de digitale gemmer. 

Redaktionen har her samlet en liste over nogle af deres bedste lytteoplevelser.

Opskrifter: Juleand og -dessert

Fotocollage: PR fotos / privatfoto / Kitt Flarup

Noget af det bedste ved julen er den skønne julemad. Og vi har fået to rigtig skønne bud på både en hovedret og en dessert.

Her har Kristoffer Ringsing, Årets Kok 2019 og køkkenchef i gourmet-restauranten B-spis, givet et bud på den perfekte julemiddag med en masse af julens krydderier.

Og her har Bjarke Jeppesen, assisterende køkkenchef på Hotel Hesselet og kok på kokkelandsholdet, kreeret en dessert med julens krydderier.

Inspiration: Pynt op til jul og bag dig til julestemning

Fotocollage: PR-fotos / Kitt Flarup

Hvis ikke kassen med julepynt allerede er fundet frem, så kan det her være startskuddet. Vi giver dig seks forskellige ting, du kan pynte dit hjem med.

Julestemningen kan i høj grad også komme fra duftene i hjemmet. Og hvordan opnår man bedst det? Ved at bage selvfølgelig. Her får du syv ting, der kan hjælpe dig på vej.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

70-årige Ove har fisket fra Tyskerhavnen i over 50 år: Jeg ville være glad, hvis laksefabrikken blev væk

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Freja kunne ikke få en dagplejeplads til datteren Saga: Nu kæmper Hvide Sande for en vuggestue

Navne For abonnenter

Christina fra Skjern fandt en konkylie på stranden: Det fund har sendt hende i det internationale modemagasin Vogue

Ringkøbing-Skjern

TP Kjoler fik navn på tyv på ét døgn

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Danmarkspremiere: Arkitekt Flemming Bay-Jørgensen designer stole af vand-rør og andre glimt fra Gamle Dage

Morten Messerschmidt ny formand for Dansk Folkeparti

Sport For abonnenter

Nogen jagter det perfekte slag hele livet: Jytte fra Hover lavede 'hole in one' to gange på fire måneder

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Ringkøbing-Skjern

Kjoleforretning offentliggør video af fræk tyv: - Jeg ved godt, det er ulovligt

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Debat

Troen og tvivlen: Inger skal opstå fra de døde, siger Johannes. Hvis blot der er én af de tilstedeværende, der har troen!

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing

Samler underskrifter mod Raunonia: Så mange har nu skrevet under

Annonce