Annonce
Ringkøbing

Jonna frygter for sit liv: Giv os med særlig risiko specielle åbningstider

Forfatter Jonna Odgaard er selv lungesyg og dermed i risiko for at blive alvorligt ramt af coronavirussen. Arkivfoto: Jørn Deleuran
Det er en potentiel dødsfælde for ældre og lungesyge at bevæge sig ud at handle, mener Jonna Odgaard, der ønsker, at butikkerne derfor forbeholder visse tidspunkter kun for disse kunder. Men det er allerede muligt at handle uden at stå for tæt, siger varehuschef.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: De fleste af os har efterhånden lært coronavalsen, når vi er ude at handle og nærmer os en anden kunde. Altså at man lige tager et let chassetrin til den ene side for at holde den af myndighederne udstukne afstand.

Hvis vi kommer til at bevæge os inden for den sfære hos en medhandlende, tænker de fleste af os, at det går jo nok - specielt nu, hvor det ser ud til, at virussen er på tilbagetog og butiksgenåbningerne er i fremgang.

Så enkelt er det bare ikke for forfatter Jonna Odgaard fra Ringkøbing. Hun lider af flere lungesygdomme og er samtidig i den aldersgruppe, der sætter hende i særlig risiko, hvis hun skulle blive smittet med covid-19.

- Det er jo livet, vi sætter på spil. Hvis jeg bliver smittet, så overlever jeg ikke, det er jeg overbevist om, med de lungediagnoser jeg har. Man er nødt til at se på alle andre som en potentiel smitterisiko, fortæller hun.

Jasmin Ticevic, varhuschef i Kvicklyi Ringkøbing, har udvidet åbningstiden for at sprede kundetrykket ud over dagen. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Annonce

Tyske turister kan blive et problem

Det fik hende til at skrive et læserbrev, der blev bragt i Dagbladet i weekenden, hvor hun foreslår, at butikkerne laver åbningstider specielt for folk i risikogruppen i ydertimerne.

I øjeblikket er det ikke et større problem for Jonna Odgaard at holde afstanden, når hun handler. Men det kan det blive, når grænserne måske snart genåbner.

Hun frygter, at ældre og lungesyge, der ikke kan bruge nethandel til dagligvarer, og som ikke har andre til at klare indkøbene for sig, løber en stor risiko ved at bevæge sig ned i supermarkedet.

- Når man handler lige nu, er det ikke noget problem, men det kan det blive, når de tyske turister kommer, for de har et andet indkøbsmønster. Jeg kan handle ind til en hel uge på 20 minutter, men de tyske turister kommer typisk hele familien, og de kender ikke butikken og har god tid. Så bliver der meget mere trængsel, siger Jonna Odgaard.

Annonce

Appel til Coop

Hun foreslår, at der bliver lavet specielle åbningstider til personer i risikogruppen, så de kan have supermarkederne for sig selv i en time i begyndelsen af dagen og i slutningen af dagen, og det behøver ikke være hver dag alle ugens syv dage.

”Jeg appellerer især til Coop, som er forbrugerejet, om at indføre sådan en ordning. Det kunne være én dag om ugen lige efter åbningstid fra klokken 8 til 9 i SuperBrugsen og lige før lukketid fra klokken 20 til 21 i Kvickly,” foreslår Jonna Odgaard i sit læserbrev.

- Jeg hørte om det for nogle uger siden som et politisk forhandlingsoplæg, men det er åbenbart gledet ud, siger hun.

Annonce

Allerede en mulighed

Hos Coop er informationsdirektør Jens Juul Nielsen ikke ubekendt med muligheden for at holde åbent for de særligt sårbare på specielle tidspunkter.

- Vi er åbne over for lokale løsninger, hvis der er behov. Der er enkelte steder, hvor butikschefen har vurderet, at der er et behov. I Fredericia er det en butik, der åbner en time tidligere for ældre kunder, siger Jens Juul Nielsen, der fortæller, at man desuden sørger for at overholde Sundhedsstyrelsens anbefalinger til dagligvarebutikker.

Annonce

Få kunder i ydertimerne

Da det er en beslutning, der er op til de enkelte butikschefer, har Dagbladet henvendt sig til Kvickly i Ringkøbing for at høre, om varehuschefen har overvejet åbningstider kun for folk i særlig risiko for at blive smittet med coronavirus.

Det har varehuschef Jasmin Ticevic ikke - til gengæld er der allerede forskellige tiltag for at sprede handlen ud over dagen og dermed mindske smitterisikoen.

Butikken er nemlig åben en time tidligere - allerede klokken 7 - for at forlænge den tid, hvor kunderne han fylde kurve og vogne.

- Jeg kan berolige med, at hvis man handler mellem klokken 7 og 8 eller 20 og 21, så har man butikken næsten for sig selv. Der kommer måske to-tre kunder gennem kassen, siger Jasmin Ticevic, der også fortæller, at turisterne sjældent er ude at handle fra årle morgen.

- Desuden er der åbent i bageren fra klokken 6.30, og hvis man vil ind at handle der, kan personalet bare lukke en ind i butikken, og man kan betale hos bageren, siger Jasmin Ticevic som en yderligere gestus.

Der burde således være mulighed for at kunne handle med god afstand i ydertimerne i Kvickly.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce