Annonce
Ringkøbing-Skjern

John Fisker langer ud efter corona-indgreb mod minkavlere: De mennesker skal behandles ordentligt

Direktør John Fisker, Landbobanken, langer hårdt ud efter den politik, der føres over for minkavlerne. Foto Johan Gadegaard.
Landbobankens direktør er dybt utilfreds med regeringens håndtering af corona-smitten på danske minkfarme; den førte politik er tæt på at være ekspropriation, mener han.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: De trængte minkavlere får nu moralsk støtte af Landbobankens direktør, John Fisker.

Han langer hårdt ud efter den politik, regeringen fører over for både smittede farme og de bedrifter, der ligger inden for 7,8 kilometer-zonen.

- Man bliver nødt til at behandle de mennesker ordentligt, siger John Fisker.

- Det er for eksempel fuldstændig meningsløst, at besætningerne på 19 minkfarme på Holmsland skal slås ned, efter at der i går blev konstateret smitte på en farm ved Søndervig. Højst sandsynligt er der ingen af de farme, der er smittet. Hvorfor kan man ikke vente og lade avlerne pelse dyrene, så de kan få indtægterne fra salget af skindene, eksporten kan bidrage til Danmarks betalingsbalance, og så skatteyderne undgår at skulle betale kompensation til farmerne for at slå besætningerne ned. Det giver ingen mening.

John Fisker mener, at den førte politik over for minkavlerne er tæt på at være ekspropriation.

- De minkfarmere, der må slå besætningerne ned, ved ikke, om de må sætte nye dyr ind, og om betingelserne for at starte produktionen igen; hvor lang er karenstiden? Skal de måske vente et år, før de kan få en ny besætning? Det kan de ikke få svar på, og det er simpelthen ikke en ordentlig måde at behandle minkavlerne på, siger direktøren.

Annonce

Gode råd til politikere

John Fisker peger på, at den nuværende erstatningsordning kun gælder for de dyr, man slår ned, men at den jo kun rækker et år frem. Skal minkavlerne vente måneder eller måske et år eller mere, før de atter må sætte avlsdyr ind i burene, mister de ikke bare et års produktion; det rækker længere frem.


De minkfarmere, der må slå besætningerne ned, ved ikke, om de må sætte nye dyr ind, og om betingelserne for at starte produktionen igen; hvor lang er karenstiden? Skal de måske vente et år, før de kan få en ny besætning? Det kan de ikke få svar på, og det er simpelthen ikke en ordentlig måde at behandle minkavlerne på.

John Fisker, direktør Landbobanken.


- Og så er det altså, at det begynder at ligne en ekspropriation, siger han.

John Fisker har et par gode råd til de politikere, der bestemmer politikken over for de hårdt ramte danske minkavlere:

- De bør revidere politikken med at slå raske farme ned. Og så er de nødt til at få lavet en ordentlig kommunikation ud til minkavlerne om, hvad der skal ske for de farmere, der står med et tomt produktionsanlæg, som de ikke ved, hvornår de må tage i brug igen, siger Landbobank-direktøren.

Annonce

En lille andel

Landbobanken har adskillige kunder, der er minkavlere, men som det fremgår af bankens kvartalsregnskab, der blev offentliggjort onsdag, udgør udlån til minkproduktionen kun 0,6 procent af de samlede udlån.

I bankens ledelsesberetning hedder det, at "den bogførte eksponering vurderes i vid udstrækning at være fuldt afdækket i en konservativ værdiansættelse af lagerbeholdninger og jord".

Men selv om Landbobanken altså ikke bliver så hårdt ramt af krisen i branchen, lægger John Fisker ikke skjul på, at den berører ham stærkt.

- Det er utroligt hårdt for minkavlerne lige nu. Og den politik, man fører over for dem, hjælper ikke på det, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Havde udset sig den perfekte søbred: Spjald-brudepar måtte i hast flytte vielse væk fra minkgravplads

Ringkøbing-Skjern

Torsdagens coronatal: En ny smittet i Ringkøbing-Skjern Kommune - smitten aftager yderligere

Annonce