Annonce
Navne

Johannes Esmarch har ingen otium-planer - endnu

Sognepræst Johannes Esmarch går på pension. Han har sidste prædiken søndag den 27. maj. Foto: Mads Dalegaard

Søndag den 27. maj holder sognepræst Johannes Esmarch sin sidste officielle prædiken i Videbæk Kirke. Han har ønsket at arbejde fuldt ud til det sidste, så pensionisttilværelsen er ikke planlagt endnu, men der bliver helt sikkert tid til at vandre, og kunst og frivilligt kirkeligt arbejde bliver der også plads til.

Annonce

Videbæk: Det er 37 år siden, Johannes Esmarch begyndte som præst i Sydthy, og 20 år siden han kom til Videbæk Kirke. På søndag holder han sin sidste officielle prædiken for den store menighed i den store og flotte kirke midt i Videbæk.

- Jeg har været så heldig, at jeg kom til et aktivt sogn med mange kirkegængere og til et sogn, der altid har haft meget kompetente medlemmer af menighedsrådet. Det har altid været et sogn, hvor der har været mange aktiviteter og mange projekter, og det har været en fornøjelse at tage del i og få lov til at sætte sit præg på, siger Johannes Esmarch.

Han nyder især at prædike i det store, udvidede og renoverede kirkerum, hvor kunsten også har fået lov til at spille en rolle.

- Jeg har altid haft den religiøse interesse, så præstegerningen lå mig ikke fjernt, og jeg vil også fortsætte med kirkelige aktiviteter, når jeg går på pension. Kunstinteressen vil jeg også fortætte med at pleje, siger Johannes Esmarch.

Den kommende præst i Videbæk Kirke skal dog ikke frygte, at Johannes Esmarch vil blande sig i de kirkelige handlinger, efter at han er flyttet fra præsteboligen og om på Vandmøllevej, hvor han og hustruen Hanne har bygget et nyt hus:

- Nej, jeg har den holdning, at den nye præst skal have lejlighed til at skab sit eget rum. Når jeg har holdt den sidste officielle prædiken på søndag, er jeg ude af den daglige drift, siger Johannes Esmarch.

I sin tid som præst har han især nydt at forkynde det kristne budskab og at opleve det fælleskab, der er omkring det kristne budskab og om at få det bredt ud til så mange som muligt.

- Det har også betydet meget for mig at møde folk i forskellige livssituationer. At komme ind der, hvor den unge familier er ved at planlægge deres første dåb og festen i kirken, er fantastisk. Det har også været stort at blive inviteret ind i folks tilværelse, når de har mistet. At blive inviteret ind i det rum, det kan jeg kun tænke på med stor respekt, siger Johannes Esmarch.

Siden han begyndte som præst, er medierne skiftet fra sort/hvid til farve, og der er kommet langt mere musikalitet i kirkerummet:

- Jeg kan huske, at jeg indimellem brugte en overheadprojekter, der kun kunne vise sort. Nu har vi fladskærme i kirkerummet og kan vise farverige powerpoints og billeder, der understøtter det, der sker i prædiken. Jeg er meget visuelt orienteret, og jeg tror, at det hjælper meget på forståelsen for dem, der har det ligesom mig. Og de rystmiske gudstjenester er en stor succes, som både vi i kirken og kirkegængerne elsker. Jeg glemmer heller aldrig, da DR Kirken var forbi med alt deres udst. Det var også en stor oplevelse, hvor fællesskabet omkring kirken viste sin værdi. Der var rigtig mange i sving.

- Vi har et åbent fællesskab og en åben kirke, hvor der også er plads til dem, der er udfordret i livet, og vi arbejder altid med noget, der er større end os selv. Det har jeg forsøgt at skildre så jordnært og vedkommende som muligt i min gerning, siger Johannes Esmarch.

Johannes Esmarch har nydt at undervise i Alpha-kurset, der er et introduktionskursus til den kristne tro, og at komme ud at holde andagter og foredrag. Hvor meget han vil fortsætte med der, ved han ikke helt endnu:

- Jeg har valgt at arbejde koncentreret til det sidste som præst, og så tager jeg fat på planlægningen af mit otium senere, men jeg har masser af interesser ud over den kristne tro og kunst, som jeg kan beskæftige mig med. Jeg er for eksempel sikker på, at jeg kommer til at vandre lidt mere i fremtiden, siger Johannes Esmarch.

Johannes Esmarchs hustru, Hanne, har gennem alle årene været lige så stærkt engageret i det kristne arbejde som sin mand, blandt andet i den musikalske del og med minikonfirmanderne.

Hun er også leder af sorggruppen ved Videbæk Kirke. Det arbejde fortsætter hun med, ligesom hun tager sit arbejde som psykoterapeut med over i parrets nye hjem i Videbæk.

Parret har fire børn og syv børnebørn. Dem bliver der også lidt mere tid til i de kommende år.

Johannes Esmarch får lidt længere til "sin" kirke i Videbæk, når han og hurstruen Hanne snart flytter om på Vandmøllevej. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: På god fod med Odin

Ringkøbing

Vig bag mig, Satan!

Annonce