Ringkøbing-Skjern

Jobpatruljen kom forbi: 14-årig pige arbejdede helt alene

Jobpatruljen har atter været ude i det vestjyske sommerland og tage temperaturen på ungarbejdsernes arbejdsforhold. Arkivfoto: Morten Stricker.
I Vestjylland ser forholdene for ungarbejdere nogenlunde fornuftige ud, men der er stadig mangler på nogle områder. Det kan Jobpatruljen konstatere efter besøg i Ringkøbing-Skjern.

Ringkøbing-Skjern: Sommertraditionen tro har fagbevægelsens Jobpatrulje været ude i ferielandet og tjekke forholdene for ungarbejderne. Også i Ringkøbing-Skjern har patruljen været ude, og her har 152 virksomheder fået besøg. Jobpatruljen snakkede med 73 fritidsjobbere om deres forhold.

Faktisk ser det forholdvist fornuftigt ud med forholdene for ungarbejderne i det vestjyske ferieland, lyder det fra Daniella Østergaard Roslev, der er ungdomskonsulent i HK Midtvest.

- I jeres område blev vi som udgangspunkt taget meget godt imod, både af fritidsjobbere og arbejdsgivere. Dog oplevede vi ofte arbejdsgivere, der sagde nej til vores besøg, da de havde for travlt, selvom arbejdspladsen var tom for mennesker, siger hun til Dagbladet.

- Af grelle sager har der ikke været mange, men derimod har vi oplevet flere steder, hvor ansættelseskontrakten var manglende, selvom fritidsjobberen havde været ansat i mere end 1-3 måneder. Ansættelseskontrakten er vigtig, da det er heri, aftalen mellem fritidsjobber og arbejdsgiver ligger. Arbejdgiver kan så vidt derudover også få en bøde, hvis ikke han/hun har kontrakt på de ansatte.

Tør ikke melde sig syge

Patruljen oplevede desuden mange eksempler på, at ungarbejderne selv skulle finde afløser under sygdom, og det er altså i strid med reglerne. Nærmere bestemt 38 af de 73 interviewede unge - mere end halvdelen - skulle selv sørge for, at en anden møder på arbejde, hvis de bliver syge.

- Vi ser desværre tit unge fritidsjobbere, der ikke tør melde sig syge, selvom de oprigtigt er syge og burde blive hjemme, og det er simpelthen ikke godt nok. Fritidsjobberen skal have den bedste start på arbejdslivet, og derfor er der altså regler, der er til for at beskytte fritidsjobberne, siger Daniella Østergaard Roslev.

!4-årig helt alene

Jobpatruljen stødte også på et grimt eksempel af brud på reglerne.

- I et enkelt tilfælde i jeres område var der en fritidsjobber, der var helt alene på arbejde, selvom hun kun var 14 år, og her er det altså igen ikke godt nok, slår ungdomskonsulenten fast.

Jobpatruljen varetages af fagforeningerne 3F og HK med støtte fra flere andre fagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Portræt

Flemming Schantz: Først da jeg gik konkurs og mistede alt, lærte jeg at drive forretning

Kultur

Ny udstilling og nye bøger: Kunsten sætter tanker i værk

Tarm For abonnenter

Jonas har fans verden over - men skal stadig gå tur med hunden Pepsi hjemme i Tarm

112

Hærværk: Bil fik skåret dæk op og blev sprayet med hvid maling

Udland For abonnenter

Britisk ambassadør: Stor­britannien forlader EU 31. oktober - aftale eller ej

Læserbrev

Teatret OM: Kulturkraft med hjerne og hjerte

Læserbrev: Det er på alle måder en gave til ”Naturens Rige”, at Teatret OM er kommunens egnsteater. Det kan vi være særdeles stolte af og taknemmelige for. Teatrets virke er lokal, national og international kulturkraft med både hjerne og hjerte. I min optik er det præcis de mentale vitaminer, som både kultur og natur i Ringkøbing-Skjern Kommune kan bruge som grobund for kunstens utallige muligheder. Kort og godt mentalhygiejne til folket af højeste karat. Teatret OM har nu i en uge vist sit værd i forbindelse med markeringen af teatrets 30 års jubilæum. Temaet for ugen har været ”UR-NAT 2019”. Ganske genialt er der byttet lidt rundt på bogstaverne i NATUR! Med et overflødighedshorn af højdepunkter rundt i kommunen, har der blandt andet været parader, gadeteater, gøgl, musik, koncerter og stylte artisteri i verdensklasse. Da der fredag eftermiddag var ”kulturflod” fra torvet i Ringkøbing til havnen, var der tæt på 1000, der fik et vitamintilskud af oplevelser, som man kan leve længe på. Kulturchef Per Høgh gav teatret og flodbølgen en række rosende ord med på vejen. Herlig uhøjtidelig var han i sin tale på torvet. Dette gjaldt også formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg, da han i tirsdags i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, stod bag den officielle åbning af ”UR-NAT 2019”. Med ham ved roret for dette udvalg er der bestemt masser af håb for kulturens trivsel i kommunen. I sin tale var Viborg ikke en søvndyssende politiker, men et ærligt og autentisk menneske, der brænder for den livsglæde, Teatret OM står for. Et egnsteater som ledes af et team af stærke og stolte kvinder, som faktisk ikke findes lige i ”Naturens Rige”!

Videbæk For abonnenter

Borgere går i aktion: Vil have bedre internet

Ringkøbing-Skjern

K-formand har haft samtaler med nye kandidater

Annonce