Annonce
Ringkøbing-Skjern

Jobpatruljen kom forbi: 14-årig pige arbejdede helt alene

Jobpatruljen har atter været ude i det vestjyske sommerland og tage temperaturen på ungarbejdsernes arbejdsforhold. Arkivfoto: Morten Stricker.
I Vestjylland ser forholdene for ungarbejdere nogenlunde fornuftige ud, men der er stadig mangler på nogle områder. Det kan Jobpatruljen konstatere efter besøg i Ringkøbing-Skjern.

Ringkøbing-Skjern: Sommertraditionen tro har fagbevægelsens Jobpatrulje været ude i ferielandet og tjekke forholdene for ungarbejderne. Også i Ringkøbing-Skjern har patruljen været ude, og her har 152 virksomheder fået besøg. Jobpatruljen snakkede med 73 fritidsjobbere om deres forhold.

Faktisk ser det forholdvist fornuftigt ud med forholdene for ungarbejderne i det vestjyske ferieland, lyder det fra Daniella Østergaard Roslev, der er ungdomskonsulent i HK Midtvest.

- I jeres område blev vi som udgangspunkt taget meget godt imod, både af fritidsjobbere og arbejdsgivere. Dog oplevede vi ofte arbejdsgivere, der sagde nej til vores besøg, da de havde for travlt, selvom arbejdspladsen var tom for mennesker, siger hun til Dagbladet.

- Af grelle sager har der ikke været mange, men derimod har vi oplevet flere steder, hvor ansættelseskontrakten var manglende, selvom fritidsjobberen havde været ansat i mere end 1-3 måneder. Ansættelseskontrakten er vigtig, da det er heri, aftalen mellem fritidsjobber og arbejdsgiver ligger. Arbejdgiver kan så vidt derudover også få en bøde, hvis ikke han/hun har kontrakt på de ansatte.

Annonce

Tør ikke melde sig syge

Patruljen oplevede desuden mange eksempler på, at ungarbejderne selv skulle finde afløser under sygdom, og det er altså i strid med reglerne. Nærmere bestemt 38 af de 73 interviewede unge - mere end halvdelen - skulle selv sørge for, at en anden møder på arbejde, hvis de bliver syge.

- Vi ser desværre tit unge fritidsjobbere, der ikke tør melde sig syge, selvom de oprigtigt er syge og burde blive hjemme, og det er simpelthen ikke godt nok. Fritidsjobberen skal have den bedste start på arbejdslivet, og derfor er der altså regler, der er til for at beskytte fritidsjobberne, siger Daniella Østergaard Roslev.

!4-årig helt alene

Jobpatruljen stødte også på et grimt eksempel af brud på reglerne.

- I et enkelt tilfælde i jeres område var der en fritidsjobber, der var helt alene på arbejde, selvom hun kun var 14 år, og her er det altså igen ikke godt nok, slår ungdomskonsulenten fast.

Jobpatruljen varetages af fagforeningerne 3F og HK med støtte fra flere andre fagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Skjern Håndbold For abonnenter

Kasper Søndergaard rundede 350 kampe – nu venter efterårets vigtigste opgør: Vi er ikke i god forfatning

Annonce