Annonce
Skjern

Job i vestjysk firma åbner for million-fup

Flere af medlemmerne af den mistænkte østbande brugte arbejdsgivererklæringer fra mere eller mindre tomme vestjyske virksomheder som grundlag for at få dansk CPR-nummer, sygesikringsbevis og bankkonto. Altsammen var en forudsætning for at de kunne få adgang til de eftertragtede forbrugslån, som ifølge tiltalen har kastet et million-beløb af sig. To af firmaerne havde hjemme i en landdejendom i Tarm. Arkivfoto.

Politiets efterforskning knytter rumænere fra Herrup til mystisk firma-adresse i Tarm. Men har de nogen sinde arbejdet her?

Annonce

Sagen om million-bedrageri med forbrugslån ruller videre i retten i Holstebro i dag, og her vil anklagemyndigheden forsøge at kaste lys over, hvordan den påståede østbande bar sig ad med at fuppe sig til møbler og andre mærkevarer, som blev opmagasineret i et hus i Herrup og senere kørt ud af landet.

Sagen trækker tråde til blandt andet Tarm, hvor en bestemt adresse ser ud til at have haft afgørende betydning for de opfindsomme rumæneres mulighed for at stifte lån efter lån.

Der er tale om en afsides beliggende landejendom på Bavnegårdsvej, et par kilometer uden for landsbyen Ådum og ni kilometer fra Tarm. Men tag ikke fejl af det: Stedet er helt centralt for straffesagen.

Her studsede politiet over, at der var registreret to rengøringsfirmaer, begge stiftet af personer med udenlandsk klingende navne, og de to firmaer stod som arbejdsgiver for flere af de rumænere, der nu er tiltalt for million-bedrageri eller mistænkes for at være medskyldige.

Annonce

Sådan fik de adgang til lån

Det er arbejdsgivererklæringer fra firmaerne her, der danner grundlag for, at rumænerne hurtigt efter ankomsten til Danmark kan opnå dansk CPR-nummer og sygesikringskort samt oprette en bankkonto - altsammen er en forudsætning for, at de kan få adgang til de eftertragtede forbrugslån.

Men ifølge anklagemyndigheden er de to rengøringsfirmaer blot et skalkeskjul. Skat har eksempelvis aldrig modtaget indberetninger om moms og betaling af A-skat for de påståede medarbejdere.

Og da politiet mødte op på stedet en tilfældig lørdag i foråret, fremtrådte lokalerne ikke som en virksomhed i drift, fortæller specialanklager Gorm Søgaard Lund.

Det er også på adressen i Tarm, politiet har truffet den en af de fem tiltalte, en 27-årig mand uden fast adresse.

Han blev knyttet til sagen, da politiets hundepatrulje mødte op på stedet og fandt i alt seks rumænere i huset. Flere af dem viste sig at være kendt for berigelseskriminalitet i Danmark, og det fik betjentene til at gennemføre en ransagning. Det var dog ikke ved den lejlighed, at den 27-årige blev anholdt - det sker først godt en måned senere, og i mellemtiden er de øvrige forsvundet.

Specialanklager Gorm Søgaard Lund beskriver den 27-årige som den, der taler bedst engelsk, og tydeligvis er toneangivende i forhold til de andre personer på adressen. Der er det også den 27-årige, som kvitterer for politiets ransagning. I dag fremstår han som nøglepersonen blandt de fem tiltalte.

»Det samlende punkt for alt det her er adressen i Tarm. Derfor bliver den mand, vi har truffet på adressen, også et samlende punkt i hele sagen,« siger Gorm Søgaard Lund.

Samtidig har politiet påvist en klar forbindelse mellem rumænernes færden i henholdsvis Herrup og Tarm. To af de fem tiltalte anførte netop adressen i Tarm som deres hjemadresse, da de i foråret lejede sig ind i det hus i Herrup, som ifølge anklagemyndigheden tjente som lager for de mange varer, der senere skulle fragtes til Rumænien.

Når sagen fortsætter ved retten i Holstebro i dag, ventes anklagemyndigheden at begynde på afhøringerne af de fem tiltalte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Vi skal sikre det frie ord meget bedre

Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Skjern

Ung narkobilist snuppet i Skjern

Annonce