Læserbrev: Tak til kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen for svar på mit læserbrev om de befordringsregler for medarbejdere, Økonomiudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune har besluttet skal gælde fra 1. januar 2019. Reglerne vil fastsætte, at en medarbejder får godtgjort de første kørte 2000 km til statens lave takst på 1,94 kroner pr. kilometer. Herefter kan medarbejderens leder tage konkret og individuel stilling til, om medarbejderen for de kørte kilometer derudover kan få godtgjort kørsel til statens højere takst på 3,54 kroner pr. kilometer.
Jeg er ikke enig i, at befordringsreglerne for kommunale medarbejdere, der stiller egen bil til rådighed i forbindelse med arbejdsbrug, rammer lige. Tværtimod. De rammer skævt. For selv om reglen er den samme, er der forskel på konsekvenserne af den lave takst, når den gælder for en kommunal medarbejder, fx som hidtil blandt andet ledere og politikere, der bruger egen bil til kørsel for at deltage i møder med mere, og så den kommunale medarbejder, der bruger egen bil hele dagen i forbindelse med at passe sit arbejde. Heriblandt sundhedspersonale, der yder kommunal service i borgernes egne hjem, og som reglen - nu efter Økonomiudvalgets beslutning - også skal omfatte.
Kommunaldirektøren skriver, at alle medarbejdere stilles lige. Det er jo netop ikke tilfældet, da gruppen af kommunale medarbejdere, blandt andet sundhedsarbejdere organiseret i FOA jævnfør overenskomsten, er undtaget fra reglen. Vi har fra Dansk Sygeplejeråds side anmodet om samme fritagelse for for eksempel udekørende sundhedsplejersker og sygeplejersker, idet Sundhedskartellets overenskomst henviser til samme protokollat, som gælder for FOA-gruppen. Dette har kommunen indtil videre pure afvist, hvilket vi stiller os meget undrende overfor, for så stilles alle medarbejdere jo netop ikke lige.
Det er vores klare opfattelse, at medarbejdernes private økonomi vil blive belastet ved den vedtagne ordning, ligesom borgerne vil opleve forringet service i form af mindre fleksibilitet og færre timer til den borgernære service, hvis medarbejdernes køretid skal organiseres via kommunalt ejede eller leasede biler.
Vi er fortsat af den opfattelse, at beslutningen om at ændre reglerne om tjenestekørsel i sidste ende kan komme til at koste kommunen dyrt både i kroner og øre og service til borgerne. Dansk Sygeplejeråd vil derfor endnu en gang opfordre politikerne til at genoverveje beslutningen.