Hvide Sande: 10,5 kilometers roning med surfski. 2,5 kilometers svømning. 3,5 kilometers padling på et board. Og så til sidst 5,5 kilometers løb på stranden.
Det er vist nok til at give gennemsnitsdanskeren sved på panden alene ved tanken, men ikke desto mindre er det, hvad en flok hårde vandhunde gav sig i kast med i weekenden i Hvide Sande.
De omkring 50 mænd og kvinder er dog heller ikke blandt gennemsnittet, når det kommer til fysisk form - alle er nemlig livreddere, og de har hen over sommeren passet på badegæsterne ved de danske strande. Det er derfor erfarne folk, hvad Vesterhavets luner angår, og lørdag fik de selv lov til at prøve kræfter med bølgerne og blæsten, da der for første gang blev afholdt et langdistance ocean race i Danmark i samarbejde med Trygfondens initiativ Respekt for vand og Dansk Svømmeunion.
Australsk forbillede
Ideen om et dansk ocean race blev for alvor født, da en flok danske livreddere var i Australien sidste år for at deltage i den store konkurrence Coolangatta Gold, som bliver afholdt af den australske pendant til den danske kystlivredning.
Her var blandet andet Michael Iwersen med, som i dag er ansvarlig for ocean racet, og det gav blod på tanden til at etablere en dansk version: Oceanwoman-Oceanman Denmark 2020.
- Ved Coolangatta Gold er der er en lang distance og en kort distance. Den lange er det dobbelte af, hvad vi kører med her i dag, fortæller han til Dagbladet.
Konkurrencen tager udgangspunkt i livreddernes klassiske transportformer løb, svømning, brug af board - og så suftskien, som de færreste nok kender.
Surfski er en slags let og aflang kajak, hvis form gør, at den kan skære sig gennem bølgerne og også surfe på dem. Modsat en almindelig kajak sidder man ikke nede i den, men oven på surfskien i en fordybning. Desuden er der to pedaler, der styrer et lille ror, hvilket gør det nemmere at dreje. Surfskiens form gør den hurtigere på vandet end en kajak - til gengæld er den sværere at holde balancen i.
- Surfski er ikke noget, man bruger operationelt i Danmark, men et levn fra den australske livreddertradition, siger Michael Iwersen.
Sportsgren i fremgang
Lørdag blev der både dystet i stafet, hvor fire deltagere på hvert hold udførte hver sin disciplin, og i individuel konkurrence, hvor hver deltager skulle gennem alle fire prøvelser.
En af dem, der netop er komme tilbage fra en stafet, er 28-årige Martin Oskar Broe fra Odense. Han har brugt sommeren som livredder og supervisor i i Trygfonden Kystlivredningen for sjette gang, hvor han også har været udstationeret ved Hvide Sande.
- Det er en sport for dem, der godt kan lide vand og at få nogle kilometer i benene på vandet. Det er fedt med diversiteten i disciplinerne og udholdenhedsaspektet, siger Martin Oskar Broe, mens han stadig puster ud.
Martin Oskar Broe, livredderVandet er noget, man skal læse; hvordan bølger, strøm og vind opfører sig.
- Vandet er noget, man skal læse; hvordan bølger, strøm og vind opfører sig, siger han.
Og det er lige præcis noget, livredderne er eksperter i, når de passer på alle os andre ved kysterne.
Martin Oskar Broe er en del af livredderklubben FREM Odense Livredning. Klubberne er blevet populære de senere år, og livredning bliver en større og større sport her i landet. Det er dog ikke for dem, der bedst kan lide tredje halvleg i omklædningsrummet - hver træningsuge i Odense byder på tre gange svømmetræning, en gang board-træning og en gang surfski-træning - dertil kommer styrketræning.
Måske første oceanwoman?
En af favoritterne til at kunne kalde sig den første oceanwoman i Danmark i det individuelle heat er 30-årige Katrine Leth-Espersen fra København. Hun har været livredder i 13 år, og har primært været ved Hvide Sande og Søndervig, da hun finder det mest udfordrende og sjovest med det vilde vestjyske vejr.
Derudover er hun på det danske livredderlandshold, og var også med ved Coolangatta Gold i fjor.
Også hun kan godt lide sportens mangfoldighed:
- Det er udfordrende, at man skal igennem de fire fastlagte elementer, og alle har hver en disciplin, de er bedst til, siger hun.
Selv er Katrine Leth-Espersen bedst på boardet, men mestrer selvfølgelig alle. Det er netop det appellerende, synes hun, at vinderen er en livredder, som er god på alle fronter.
Deltagerne i det individuelle heat er ved at være klar til kamp - foran dem venter godt tre timer i kamp med primært vand, men også sand.
Ved redaktionen slutning lørdag var vinderne endnu ikke fundet.