x
Annonce
Indland

Jeppe Kofod: Den regelbaserede verdensorden er truet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark kan gøre en forskel ude i den store verden, siger den nye udenrigsminister ved ministeroverdragelse.

Danmarks nye udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), ser store muligheder for Danmark.

Det siger han ved ministeroverdragelsen torsdag i Udenrigsministeriet. Her tager han over fra den tidligere Liberal Alliance-leder Anders Samuelsen.

- Den regelbaserede verdensorden er truet. Men Danmark kan gøre en forskel, og jeg glæder mig til at stå i spidsen for det arbejde, siger Kofod.

Han er af statsminister Mette Frederiksen (S) blevet hentet ind udefra til ministerholdet.

26. maj blev Kofod genvalgt til Europa-Parlamentet. Men da han fik tilbuddet om at være udenrigsminister, slog han til.

- Det var en drøm, der gik i opfyldelse, da jeg fik opkaldet fra statsministeren.

- Jeg tænkte på Robert Kennedy, som sagde, at mange kigger på verden og tænker: Hvorfor? Men man kan også se på hvordan og sige: Hvordan kan vi skabe en forandring?

- Det er afgørende for mig og den måde, jeg arbejder på. Vi er et land, der har mange idéer. Vi kan forandre verden, og det skal vi fortsætte med at gøre, siger Kofod.

Han har tidligere siddet i Folketinget for Socialdemokratiet. Fra 2014 til 2019 har han repræsenteret partiet i Europa-Parlamentet.

Kofod var klar til endnu en valgperiode i Bruxelles. Ved valget til Europa-Parlamentet i maj blev han valgt ind med 188.757 personlige stemmer. Men så ringede statsminister Mette Frederiksen (S) til ham onsdag aften.

- Jeg er meget stolt og ydmyg over det. Jeg glæder mig til at møde Danmarks nye statsminister og være en del af holdet.

- Jeg har arbejdet fem år i Bruxelles og har et godt netværk. Det glæder jeg mig til at bruge, sagde Kofod tidligere torsdag.

Marianne Vind, der er næstformand i HK/Privat, er klar til at indtage det sæde i EU-Parlamentet, som Kofod efterlader sig. Vind var førstesuppleant. Hun har siden 2011 været næstformand i HK/Privat.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Unfair at A-kassemedlemmer behandles dårligere end selvstændige

Læserbrev: I kølvandet på coronavirussen har regeringen og Folketinget handlet effektivt: Den ene hjælpepakke har afløst den anden. I 3F er vi særligt glade for trepartsaftalen, der sikrer mange lønmodtagere deres job. Desværre melder mange nye sig hele tiden ledige. De ikke-forsikrede selvstændige har allerede fået deres hjælpepakke. Nu har vi også brug for en, der sikrer de forsikrede lønmodtagere en bedre dagpengesats. Siden statsminister Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned, er der kommet 79 ekstra ledige i 3F Ringkøbing-Skjerns A-kasse. Det svarer til en stigning på 26,2 procent! Det er 79 lønmodtagere, der går væsentligt ned i indtægt som følge af coronapandemien. De lønmodtagere har krav på den samme beskyttelse som selvstændige, der er ramt af krisen. De selvstændige kan få en understøttelse på op til 23.000 kroner om måneden. Sådan skal det være. Desværre kan forsikrede medlemmer af 3F og andre A-kasser højst få ca. 19.000 kroner, som er den maksimale dagpengesats. Det er unfair, at medlemmer der solidarisk hver måned indbetaler til en A-kasse for at sikre sig mod løntab, får mindre end dem, der ikke betaler. Derfor bør der indføres et tillæg til de forsikrede lønmodtagere. Helt konkret skal satsen stige med en tredjedel af det nuværende beløb, hvilket betyder, at forsikrede vil få en sats på ca. 25.000. Højreorienterede debattører fra bl.a. Cepos har kritiseret forslaget, fordi de mener, at det vil være svært at rulle tilbage og giver et incitament til at gå arbejdsløs. Det giver ingen mening, fordi forslaget kun er målrettet coronakrisen og arbejdsløsheden er uforskyldt. Desuden kender jeg ikke nogen af mine medlemmer, der har lyst til at gå arbejdsløse. Ligesom de selvstændige, der har tabt deres livsgrundlag, ønsker ledige 3F’ere også kun at vende tilbage til deres arbejde. Ingen skal gå fra hus og hjem som følge af denne krise. Den øgede sats vil samtidig sikre, at efterspørgslen øges. Vi skal stå sammen i den svære situation. Derfor skal de ledige lønmodtagere også have ekstra hjælp!

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce