Ringkøbing

- Jeg ved godt, jeg er en rimelig god dommer

Tidligere boksedommer, Ove Ovesen fylder 80 år fredag den 15. september. Tiden som pensionist skal bruges på læsning, fisketure, rejser til udlandet og forhåbentlig golf. Foto: Mette Mørk

Den verdenskendte boksedommer Ove Ovesen fylder 80 år. Han er blevet kåret som verdens bedste dommer, har aldrig haft en kontradom, men han ynder ikke at prale af en lang og succesfuld karriere.

Vestjylland: En livshistorie, der blandt andet tæller 106 kampe, hvor han selv har haft handskerne på i ringen og nøjagtig samme antal store titelkampe, han har dømt, fortælles af Ove Ovesen uden alt for megen pral eller store armbevægelser. Fredag den 15. september fylder den verdenskendte boksedommer 80 år.

Hænderne ryster ganske lidt, da kaffen hældes op. Han er en tæt mand. Solid. Anekdoterne, der både sender os under varmere himmelstrøg, ind i sved-lugtende træningshaller, store arenaer og tilbage til Brande igen, kommer i en lind strøm. Om dengang, han mødte Ayub Kalule i Tyskland, om en boksekarriere, hvor antal knockouts til ham hedder nul, om sin gode ven og kollega fra kommentartortiden på TV3, Kurt Thyboe og om den autograf, der er mere end utydelig at læse på boksehandskerne: Muhammad Ali - 1979.

- Jeg er da stolt af, jeg er kommet så godt omkring det, men jeg praler ikke med det. Det er bedre at lade andre sige, man er god til noget, end selv gå og sige det.

Ove Ovesen, boksedommer.

Ove Ovesen

Ove Ovesen er født i Sdr. Lem ved Højmark i 1937.Uddannet lærer og underviste i historie, dansk og engelsk.

Boksede selv for blandt andet Silkeborg, Tarm, Brande og IK99.

Han har dømt 106 af de "helt store kampe", som han siger.

Kommenterede boksekampe med Kurt Thyboe i England for TV3 - med 1,5 mio. seere.

Udgav bogen "Fra Jim Schmidt til Mikkel Kessler" i 2009, historien om dansk, professionel boksning.

Blev kåret til verdens bedste boksedommer i 1993.

Har haft to skader, begge sket i fodbold; et brækket ben i Silkeborg og senere en ødelagt menisk.

Er aldrig selv blevet knock-out'et og ej heller fået en kontradom.

Bedrifter. I 1993 blev Ove Ovesen kåret til verdens bedste boksedommer, og så har han været med til at starte dansk professionel boksnings Hall of Fame. Foto: Mette Mørk

Blev lidt stærkere

På sin 16 års fødselsdag fik Ove Ovesen for første gang et par boksehandsker på. Han måtte ikke bokse for sin mor, men tingene var anderledes hos familien i Vestjylland. I Ringkøbing trænede han i seks uger, inden efterskolelivet kaldte, men boksedrømmen blev ikke glemt - handskerne blev kun for en periode lagt på hylden.

- Jeg nåede lige at blive klar til kamp, så skulle jeg af sted, men min første kamp endte alligevel med at blive mod den klub i Ringkøbing, som jeg boksede for Tarm, fortæller Ove Ovesen.

Nabodrengen i Ejstrupholm var kæmpestor og stærk. Ove Ovesen var lille og spinkel.

- Man vil jo altid være det, man ikke er, så han sagde til mig, at jeg da skulle blive bokser, så kunne jeg blive både større og stærkere. Jeg blev nu ikke større, men lidt stærkere er jeg nok blevet, fortæller han grinende.

Hver nål repræsenterer et sted i verden, Ove Ovesen har besøgt. På et tidspunkt løb han tør for nåle, og han kan ikke finde den slags længere. Så han stoppede med at markere. Foto: Mette Mørk

Ingen fri om lørdagen

Som den ældste af en søskendeflok på 13, voksede Ove Ovesen op ved Ejstrupholm. Dengang gik man ikke i skole mere end højest nødvendigt, og med de syv-otte skoleår på bagen, kunne Ove Ovesen kun få adgang til en enkelt boglig uddannelse, og valget faldt på læreruddannelsen. Et fag, han elskede og som han pensionerede fra, da han blev 60.

- Jeg har aldrig været ked af at gå på arbejde. Jeg sagde til mig selv. - Ove, hvis du nogensinde bliver træt af det, så skal du stoppe.

Efter endt uddannelse tog Ove Ovesen til Albertslund. Langt væk fra hjemegnen, men han havde hørt, at de havde fri om lørdagen derovre, så det var trækplasteret.

Ansigtet lyser op, hele ansigtet ændrer struktur, idet boksedommeren bryder ud i grin. Han griner næsten uden lyd, mens han skyder ryggen tilbage. Det viste sig, at de slet ikke havde fri om lørdagen - det var på en anden skole, men indtil året før han fyldte 60 blev han boende på Sjælland. Moderens svækkede helbred fik ham derefter vest for Storebælt igen.

I stuen hænger et utal af adgangskort fra diverse boksebrag, Ove Ovesen har været dommer i. Hagler VS Duran er et af de brag, han husker særdeles godt. Foto: Mette Mørk

Ingen pral

Tiden som skolelærer blev krydret med boksetræning, og det var i IK99, han helt tilfældigt fik muligheden for at blive dommer.

- Jeg ville egentlig have været træner, men så sagde de, at det kunne jeg ikke. Jeg kunne blive dommer, så det blev jeg, fortæller Ove Ovesen grinende. Øjnene lukker sig næsten helt sammen, når han bryder ud i grin, som er helhjertet hver gang.

På bordet viser han forskellige anerkendelser frem, han har modtaget i årenes løb. I 1993 blev han blandt andet kåret til verdens bedste dommer, men det er ikke noget, han hverken praler med eller fortæller til Gud og hvermand.

- Jeg ved godt, jeg er en rimelig god dommer, og jeg er da stolt af, jeg er kommet så godt omkring det, men jeg praler ikke med det. Det er bedre at lade andre sige, man er god til noget, end selv gå og sige det.

Ove Ovesen er en ivrig læser. I alle rum, bortset fra toilettet og køkkenet, står der bøger presset ind på reoler. Flere af dem er læst mere end en gang. Foto: Mette Mørk

Skal fiske mere

Siden Ove Ovesen fyldte 75 år har han ikke kunne dømme boksekampe i Danmark. Sådan er reglerne, men han har dog dømt et par kampe i Sverige, og selvom han selv regner sig selv som pensioneret, så håber han på, han får et par afsluttede boksebrag at dømme hos den nordiske nabo. Men kunne han ikke fortsætte lidt endnu?

- Man skal holde, mens man er lidt foran. Nu skal jeg i stedet fiske noget mere. Og besøge alle mine venner i udlandet.

0/0
112

Ung mand tage uden kørekort tre gange - så røg bilen

Ringkøbing

Konfirmation i Ringkøbing Kirke, den 28. april klokken 10.00

112

Beredskabschef: Pas på med åben ild

Ringkøbing

Masja udgiver dogme-plade

112

Bilist undveg krondyr - men ramte vejtræ