Annonce
Debat

Jeg må stilfærdigt korrigere chefredaktøren om de døde mink

Onsdag var det sidste arbejde ved at være afsluttet med at opføre hegn omkring minkgravene i Nørre Felding. Foto: Morten Stricker

Læserbrev: I Dagbladet Ringkøbing-Skjerns leder torsdag den 6. maj skriver ansvarshavende chefredaktør Peter Orry, at der ikke bliver "mange associationer til fransk duftevand", når der bliver taget fat på at grave de døde mink op ved Nørre Felding syd for Holstebro og ved Kølvvrå mellem Viborg og Herning. Det har han desværre nok ret i.

Det er beklageligt over for de lokale. Først må de finde sig i at blive nabo til nedgravede mink. Herefter i lugten, mens de bliver fjernet. Jeg forstår til fulde, hvis man er godt og grundigt træt af situationen, selvom Fødevarestyrelsen gør deres ypperste for at minimere generne. De vil dække renderne til, når der er opbrud i arbejdet, dirigere lastvognene uden om de lokale byveje og vil ellers arbejde på højtryk med det hensyn at værne om naboernes nattesøvn i så vidt muligt omfang.

Desværre må jeg dog stilfærdigt korrigere chefredaktøren, når han i selvsamme leder skriver, at regeringens tunge beslutning om at slå alle danske mink ned skete uden videnskabeligt grundlag. Det er forkert. Den 3. november skrev Statens Serum Institut i en risikovurdering, at ”en fortsat minkavl under en igangværende Covid-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge Covid-19 med vacciner”.

Annonce

Vi skal huske, at vi stod i en situation, hvor smitten spredte sig hastigt mellem landets minkfarme. Statens Serum Institut fulgte, hvordan virus muterede og rejste videre ud i samfundet blandt mennesker. Det var sundhedsmyndighedernes klare vurdering, at det omfattende reservoir af virus i mink var en alvorlig trussel mod folkesundheden. Den trussel handlede regeringen prompte på. Vi var i en situation, hvor hastighed var afgørende for at begrænse risikoen for yderligere smittespredning mest muligt. Andet kunne få fatale sundhedsmæssige konsekvenser. Nogle af de aflivede mink blev derfor gravet ned for omgående at få dem væk fra gårdspladser og åben himmel.

Chefredaktøren mener, at beslutningen stinker. Det vil jeg medgive. På den vis, at den er ærgerlig og træls. Men den var hamrende nødvendig.

Nu står vi med den meget vigtige opgave at få fjernet de mink, man i indsatsen var nødsaget til at grave ned ved Kølvrå og Nørre Felding. Med et flertal har vi besluttet at benytte den af tre mulige modeller, der var den sikreste at håndtere i forhold til smitte. Nu kan vi gå i gang meget snart, efter vi har måtte vente på, at smitten var helt væk. Jeg beklager dybt de gener, der følger af opgaven. Det vil lugte rigtig dårligt i en periode – og det, ja, stinker.


Chefredaktøren mener, at beslutningen stinker. Det vil jeg medgive. På den vis, at den er ærgerlig og træls. Men den var hamrende nødvendig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

S-byrådsmedlemmer bag opsigtsvækkende forslag: Pil testmøllerne i Lem Kær ned efter seks år

Skjern Håndbold

Skjern-cheftræner efter kæmpe pokal-skuffelse: Det har været en sæson med røven i vandskorpen

Annonce