Debat

Jeg har sjældent set noget så hjerteskærende

Børnepasning: Som tidligere småbørnspædagog følger jeg så godt som muligt med i, hvad der sker i vore daginstitutioner stadigvæk.

Naturligvis så jeg også fjernsynsudsendelsen på DR2: "Hvem passer vore børn". Især gennem mit fagblad har jeg længe vidst, hvor hårdt de er trængt i institutionerne, og i samtaler med andre seniorer taler vi ofte om, vi er glade for, vi ikke er i arbejde mere under de vilkår.

Denne udsendelse viste, at det er endnu værre, end vi har kunnet forestillet os. Jeg har den allerstørste respekt for de pædagoger der arbejder på vore institutioner under de forhold, og især til dem, der var så modige at stå frem i fjernsynet for at vise det. Jeg har sjældent set noget så hjerteskærende.

Jeg er udmærket klar over, at situationen ikke er ens alle steder, men det var ikke et par særligt udvalgte institutioner, vi fik set. Der kan være stor forskel f. eks. fra kommune til kommune og til, hvor belastet et område, institutionen ligger i.

Er de politikere, der tildeler resurserne til småbørn virkelig ikke i stand til at se, hvor megen skade de gør? De allerførste år er de vigtigste i et menneskes liv. Her bliver ens personlighed skabt, som man skal leve med resten af sit liv. Politikerne er hurtige til at lave love, der kan straffe store børn og unge, når de ikke kan finde ud af at leve efter de skrevne og uskrevne regler.

Til gengæld svigter de de mindste børn med nedskæringer gang på gang, der giver overbelægning på institutionernes børnestuer, underbemanding af pædagoger og lignende, så det ikke er muligt at give børnene tilstrækkelig omsorg og kontakt. Det kan gå ud over børnenes personlige udvikling og resultere i uheldig opførsel om 10-15 år.

Men så kan politikerne jo bare udskrive nogle flere tidskrævende tests, pædagogerne skal bruge tid på. Det er de ret gode til.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Danmark

DMI varsler hedebølge: Mere end 28 grader i flere dage i træk

Leder For abonnenter

Hilde-sagen: Skal kun de stærke have chancen for at vinde?

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Annonce