Annonce
Livsstil

- Jeg har en svaghed for at købe håndlavede kopper

Frans Bak Foto: Frederik Gram

Mig og Kulturen: Komponist Frans Bak

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Kultur giver en sammenhængskraft - her under corona har vi i vores familie set mange af de samme serier, og det giver en masse at snakke om. Kultur kan også udvide dit univers, kan vise nye veje - eller give nye vinkler på ting, som jeg meget nødig vil være foruden. Det med at være sammen med mange mennesker og få en fælles oplevelse - om det så er på en restaurant, et museum eller et fodboldstadion - er noget, jeg virkelig har savnet under denne nedlukning.

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Jeg lavede musik til Ibsens drama ”En Folkefjende” i Nottingham sidste år, og jeg blev virkelig grebet af den historie. Den er så frisk og moderne, selvom den er skrevet i 1882. Den tager stilling til fake news og alt det, der optager os. Det har virkelig givet mig lyst til at kaste mig over klassikerne, som jeg nok har forsømt. Er lige gået i gang med ”Trækopfuglens krønike” af Haruki Murakami, som jeg har fået af min søn. Den er skøn.

Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Jeg var meget glad for en Olafur Arnalds-koncert, jeg hørte for et par år siden. Hans musik er meget enkel, men iscenesættelsen af musikken - lyset og lyden og måden at holde igen på - var meget inspirerende. Jeg har købt billet til en koncert med ham 4. oktober og håber, den bliver gennemført. Jeg hørte også ”Evening Land” af Bent Sørensen, som DR Symfoniorkestret opførte. Det var så intenst og overvældende, og jeg måtte hjem og høre det i radioen igen. Den vil jeg gerne høre live en gang til.

Hvilken film, tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- For tiden har jeg set en del serier. Den svenske ”Kalifat” var virkelig god. Fantastisk skuespil, blandt andet af mange svenskere med anden etnisk herkomst, og så var den ultra fængende. Har også lige set Miss America om den amerikanske kvindesag. Helt fantastisk skuespil af blandt andre Cate Blanchett. Near future-serierne ”Years and Years” og ”The Plot Against America” var også fantastiske med nye takes på historiefortællingen. Der bliver virkelig lavet mange gode serier for øjeblikket.

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Jeg har været på nogle rigtig gode udstillinger på Skagens Museum. Blandt andet en om Lauritz Tuxen. Jeg kendte ham ikke, men synes, det var spændende at se hans billeder og lære hans historie at kende. Han var, sammen med Krøyer, vanvittig dygtig og takkede ja (modsat Krøyer) til at male for forskellige kongehuse. Jeg følte et vist slægtskab med ham, da jeg jo også takker ja til at lave bestillingsmusik til film. Jeg er kommet en del i Los Angeles, og Tuxen har malet et meget dejligt billede fra en gade i Pasadena, som jeg tit tænker på. Af nutidige malere er jeg stødt på nogle billeder af maleren og pianisten Carsten Dahl, jeg virkelig godt kan lide.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg har en svaghed for at købe håndlavede kopper. Det kan være på et keramikmarked, men især fra rejser. Det der med, at man drikker af en kop, som har en særlig historie, er jeg vild med. Min kone får kaffe på sengen hver morgen, og jeg vælger altid nogle kopper, der har en særlig historie fra en af vores rejser. Det er hyggeligt og "forlænger" de gode oplevelser, man har haft sammen.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Ud over at gå i krig med klassikerne vil jeg generelt gerne læse mere og høre flere podcasts om verden omkring mig. Jeg har en tendens til at begrave mig lidt for meget i mit eget univers, så lidt mere udsyn ville vist være meget godt.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Alle kulturoplevelser har et eller andet. Nogle gange ”connecter” jeg ikke helt med det, men så bliver jeg optaget af at forsøge at analysere hvorfor, og det afføder tit idéer til at lave noget nyt selv. Så jeg føler egentlig altid, at jeg bliver klogere på en eller anden måde efter en kulturoplevelse.

Frans Bak

Dansk komponist, kapelmester, saxofonist og pianist. Født 7. februar 1958.

En af hans første store publikumssucceser var, da han skrev nummeret ”Danse i måneskin”, men ikke mindst har han i løbet af de seneste 30 år slået sit navn fast som en af Danmarks mest kendte film- og seriekomponister, også i udlandet.

Han har vundet både en dansk Grammy og modtaget DJBFA's hæderspris for sin indsats.

Herhjemme står han blandt andet bag den velkendte musik til store DR-serier som ”Nikolaj og Julie” og ”Forbrydelsen”.

Internationalt har han skabt lydsiden til blandt andet ”The Killing”, ”Lilyhammer”, ”Disparue”, ”Doctor Foster” og ”Conspiracy of Silence”.

Netop nu er Frans Bak aktuel med albummet "Piano" med en række smukke neoklassiske kompositioner. Et album, der er blevet til på Frans Baks barndomsflygel, som han ved et tilfælde genfandt efter mange års adskillelse.

Annonce
Ringkøbing IF For abonnenter

Klar forstærkning til Ringkøbing IF: Tidligere topscorer er vendt tilbage til klubben

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing IF

En forstærket trup giver optimisme i Ringkøbing IF: Træneren tror på en plads i top fire

Vestjylland For abonnenter

Efter fire måneder åbner ulvezone igen: Noget kan tyde på, at mennesker og ulvehvalpe holdt sig væk - på nær en politianmeldelse

Skjern

Brand i mejetærsker spredte sig til mark

Debat

Klumme: Mellem os sagt - lad os være besværlige for hinanden

Tarm

34-årig mand uden kørekort snuppet i dansk bil med tyske nummerplader: Politiet fandt også stoffer på manden

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Fagchef ved kommunen: - Det er ikke nyt, at vi bruger sikkerhedsvagter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil For abonnenter

Nanna Schultz er direktør af mor-universet og brandet momkind: - Der skal være albuerum i moderskabet

Vestjylland

Ulvedræber truet på livet: Mand dømt for truslerne

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Ringkøbing-Skjern

I weekenden vælter eleverne ind: Forstandere glæder sig til et efterskoleår med færre coronarestriktioner

Videbæk For abonnenter

Plejehjemsleder om brugen af sikkerhedsvagter: - Vi skal også passe på de andre beboere

Videbæk

Billig-arbejdstøj går på opkøb: Nu vil Spjald-virksomheden selv designe arbejdstøj

Annonce