Annonce
Livsstil

- Jeg bliver høj af gode kulturoplevelser

Flemming Behrendt. Foto: Suste Bonnén

Mig og kulturen: Flemming Behrendt

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Glæde. Jeg, som ellers ikke er narkoman, bliver høj af gode kulturoplevelser. De udvider verden og giver dybde til tanken.

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Jeg er ved at læse Lisbeth Smedegaard Andersens bog om Vilhelm Hammershøi og hans inspiration fra Søren Kierkegaard, ”Gådefuld bør man være”. For mig er en sådan bog mere spændende end nogen kriminalroman: Bliver jeg overbevist af forfatteren?

Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Koncerten hjemme i Nantes 23. maj 2019 med komponisten Philip Glass. Det højeste, man kan nå. Vi er jævnaldrende, og jeg har fulgt ham siden 1970’erne. Man synker hen til hans musik, lader sig glide med og bliver helt stille indvendig.

Hvilken film, tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Tarantinos “Once Upon a Time ... in Hollywood”. Jeg kan ikke lide den, men den gør indtryk alligevel. Store filminstruktører skaber uafrystelige oplevelser, og nogle gange ville man helst have være dem foruden, for de er ikke sådan til at komme af med.

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Hammershøi-udstillingen tidligere i år på Musée Jacquemart-André i Paris. Stilhed og lys. Der var (mange) billeder med fra den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark John L. Loebs private samling. Dem ser vi ikke så snart igen. Godt, der findes et stort katalog. Med de overvældende turisttal, ikke mindst i Paris, vil det mere og mere blive katalogerne, vi kommer til at “opleve”. På de store udstillinger er der altid fire række nakker mellem dig og billedet.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Wegners Kinastol i valnødde- eller kirsebærtræ. Men det skal være udgaven fra før 1950, og den får jeg desværre nok aldrig råd til at købe. Så jeg stiller mig tilfreds med Philip Starcks Louis Ghost, hans glasklare eller gråtågede “plastic”-stol med samme store siddekomfort som Wegners stol og næsten lige så smuk.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Mit eget klaverspil, slemt forsømt det seneste år. Jeg har spillet vekselvis klaver og orgel, siden jeg var syv. Er ikke specielt dygtig, men glæden ved at kunne opleve musikken indefra beriger oplevelsen, når man så hører de rigtig store som for eksempel den franske pianist David Kadouchs indspilning af Musorgskijs “Udstillingsbilleder”. Den kan jeg ikke bruge tid nok på at høre igen og igen.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- I et par år i min manddom var jeg madanmelder på min avis. Men gru mindes jeg en middag på Divan 2 i Tivoli. Kokken er heldigvis for længst skiftet ud, og jeg har lykkeligt glemt detaljerne.

---

Fakta: Blå bog

Flemming Behrendt (f. 1939) blev cand.mag. i dansk og kristendomskundskab i 1967. Begyndte allerede som studerende at skrive på Berlingske Aftenavis og fra 1970 desuden en del af lederskribent-kollegiet. I 1973-75 blev han en af de første spillefilmskonsulenter på det nydannede Det Danske Filminstitut, men vendte tilbage til Berlingske Aftenavis, der nu hed Weekendavisen, og i 1980 blev han kulturredaktør og året efter redaktionschef for hele avisen. Fra 1984 til 1985 havde han en afstikker til Dansk Flygtningehjælp som informationschef. Fra 1991 og 11 år frem var han korrespondent i Paris for Berlingske Tidende. Siden sin ungdom har Flemming Behrendt været optaget af Henrik Pontoppidans forfatterskab og har gennem årene været redaktør af flere forskningsbaserede genudgivelser og initiativtager til stiftelsen af Pontoppidanselskabet. Han er nu aktuel med ”Livsrusen. En bog om Henrik Pontoppidan”.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Giv lufthavnen en blød landing

For en god måneds tid siden lykkedes det atter Stauning Lufthavn at holde propellen i luften - i hvert fald for en tid. Den lille lufthavn med den dårlige økonomi fik bevilget et krisetilskud på 2,5 millioner kroner fra byrådet. Vel at mærke oveni de knap to millioner kroner, som kommune i forvejen årligt poster i den. De seneste godt 25 år har kommunen hældt omkring 50 millioner kroner i Stauning Lufthavn, og efterhånden må man spørge sig selv, hvornår kassen skal klappe i. Er det virkelig en kommunal kerneopgave at drive en lufthavn, hvor underskuddet vokser i takt med, at antallet af fly falder? Nu foreslår pilot og tidligere direktør for flyselskabet Cimber, Jørgen Nielsen fra Sønderborg, at lufthavnen omdannes til en flyveplads og eventpark. Han foreslår, at arealerne kan bruges til weekend-arrangementer med bilræs, koncerter, småflysreparationer og flyturisme. Han foreslår også at etablere dronecenter og skoleflyvning, aktiviteter lufthavnen allerede er i fuld gang med. Vel at mærke alle initiativer, som ikke kommer til at koste skatteborgerne knap to millioner i årlig støtte - foruden diverse dyre redningskranse. Prisen er, at lufthavnen ikke vil have samme grad af bemanding som nu blandt andet i kontroltårnet, men igen må man spørge sig selv, hvorfor Ringkøbing-Skjern partout skal have en lufthavn med fuld bemanding? Specielt ikke når alternativet er en prisbilligere løsning, der samtidig kan være rammen om kulturelle arrangementer. Det med kultur er nemlig noget, vi kan her i kommunen. Hvad havne angår, er man nok bedre til fiskeri- og lystbådehavne her i området - end til lufthavne. Kommunen er desuden allerede medejer af Midtjyllands Lufthavn i Karup. Det vil måske være en bitter pille at sluge for nogle, at man ikke kan opretholde en lufthavn, trods de mange millioner man har smidt efter den. Men på et tidspunkt må man trække en streg og erkende, at man ikke skal i den retning og se sig om efter en ny vej. Det kunne passende være den vej som en tidligere flychef - på eget initiativ i øvrigt - foreslår.

Annonce