Livsstil

Lars Daneskov: - Jeg bliver dejligt kildet af ord, jeg ikke selv kunne have fundet på, eller tanker, jeg ikke har tænkt

Lars Daneskov. Foto: Stine Heilmann/Rosinante

Mig og kulturen: Lars Daneskov

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Kultur i mit liv er alt fra den hurtige serie på Netflix over country med Emmylou Harris til en sætning i en Helle Helle-roman, der ikke vil slippe. Jeg har altid læst kultursiderne i min avis som det første og bliver dejligt kildet af ord, jeg ikke selv kunne have fundet på, eller tanker, jeg ikke har tænkt. Kultur tvinger mig til selv at sætte vidvinkel på og være nysgerrig. Den følelse er bare som regel mere livsberigende end det, der foregår i første sektion eller mange andre steder i livet.

- Hvilken bog har givet dig en god oplevelse?

- Dan Turèlls ”Alhambra blues” har altid været en lille bibel for mig med sin næsten banale enkelhed, men ellers glæder jeg mig til, at Jesper Stein også denne sommer skal med mig på ferie, denne gang med ”Solo”, ligesom jeg bliver glad, når jeg selv er ved at skrive og bare en gang imellem lige må hen og bladre i en gammel Pippi- eller Ole Lund Kirkegaard-bog for at mærke, hvor enkelt og rent man faktisk kan skrive for børn.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Ud over at have en livslang og fuldstændig bundløs kærlighed til Beach Boys’ ”Pet Sounds” og Marvin Gayes ”What’s Going On”, har det album, jeg har hørt mest de sidste år, nok været Henrik Lindstrands ”Leken”. Små melankolske vignetter på klaver, som bedre end noget sætter stemning og skaber ro i mit hoved, når jeg skriver. Skandinavisk og rent.

- Hvilken film, tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Har netop set Ricky Gervais’ lille Netflix-serie ”After Life” om en mand, der mister sin kone og dermed også lysten til selv at leve. Historien er både sindssygt sjov og enormt sentimental, men minder først og fremmest på sin egen ret fine måde om den forbandede pligt, man som menneske har til at tage sit liv alvorligt og få det største ud af det, så længe man har det.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Så Picassos ”Guernica” i Madrid for nogle år siden og blev nærmest mundlam. Muligvis kan motivet fås på krus og T-shirts og madkasser, men intet slår storheden og ærefrygten, når man står lige foran det. Det er nærmest som pyramiderne. Bare på lærred. Voldsomt, vildt og umuligt at stirre sig færdig på.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Hvis design og kunsthåndværk var en kategori i Trivial Pursuit, ville jeg være virkelig skiden at være på hold med. Jeg kunne sidde i en af Arne Jacobsens svanestole uden at ane, at det var det, jeg gjorde, og jeg bliver gladere af at have en pingvin stående, som min datter har lavet i sløjd, end ved at have en Kay Bojesen-abe. Derfor bor jeg også nærmest, som jeg gjorde, da jeg var 25, har købt mine tallerkener i Søstrene Grene og min nye køkkenkniv for nogle mærker, jeg har samlet i Irma. Men derfor kan man vel stadig være et godt menneske.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Drømmer vel i virkeligheden om at få mere tid til det hele. Mere tid til at læse store romaner, uden at de er i direkte konkurrence med et vækkeur, der ringer tidligt næste morgen. Mere tid til at høre hele Bob Dylans bagkatalog ordentligt og ikke bare de albums, jeg i forvejen er fortrolig med. Og i hvert fald tid til at gense ”The Sopranos”, selv om jeg alene dér skal sætte en tre-fire fulde døgn af.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Udvandrede for et par år siden fra en PJ Harvey-koncert i København, hvilket min kæreste mener fortæller mere om mig end PJ Harvey. Det blev bare så bombastisk og hysterisk, og dér var jeg så bare ikke lige dén aften.

---

Fakta: Blå bog

Lars Daneskov (født 1963) er uddannet journalist og har arbejdet som tv- og radiovært. Han kom i 1989 til P3, hvor han var på ”Kronsj”, ”Strax” og ”Go’ Morgen P3”. Fra 2003 arbejdede han på TV2 på ”Jeopardy” og ”Go' aften Danmark”, inden han vendte tilbage til radioen som vært på TV2 Radio i 2006. Så vendte han i 2008 tilbage til DR som konsulent, havde en afstikker til Politikens Forlag, inden han igen endte på DR, hvor han tiltrådte stillingen som redaktør på P4 i 2013. Han debuterede som forfatter i 1993 med ungdomsromanen ”Kridthuset” og har siden skrevet en lang række bøger for både voksne og børn, blandt andet ”Far på færde”, ”Godmorgenhistorier”, ”Mor har en baby inde i maven” og den prisvindende Osteserie. Lars Daneskov er aktuel med ”Stenfjæs siger stop”, der er tredje og sidste bog i serien om Lulu og Otto og den magiske ønskesten Stenfjæs.

0/0
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Livsstil For abonnenter

Lisbeth Østergaard: Du skal kunne finde lykken i leverpostejslivet

Erhverv

DN-formand og landbrugsformand drøftede klimaforandringer

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte