Annonce
Udland

Japansk valg vanskeliggør Abes planer om ændret forfatning

Kim Kyung-Hoon/Reuters
Shinzo Abes regeringskoalition har søndag fået flertal ved valg til Overhuset. Dog ikke så stort som håbet.
Annonce

Premierminister Shinzo Abes japanske regeringskoalition har søndag sikret sig flertal ved valg til Overhuset i Japans parlament.

Alligevel er resultatet formentlig ikke helt, hvad Abe havde håbet på.

Ifølge det statslige japanske medie NHK står Abes regerende Liberale Demokratiske Parti (LDP) og koalitionspartneren Komeito til at sikre sig mindst 69 af de 124 pladser, der søndag er blevet stemt om.

Dermed ser det ikke ud til at lykkes for premierminister Abe at samle to tredjedeles flertal. Det ville have givet regeringskoalitionen mulighed for at gå videre med dens planer om at ændre den japanske forfatning.

Abe ønsker at ændre forfatningen, så Japan fremover kan spille en større rolle i internationale konflikter.

Forfatningen har siden slutningen af Anden Verdenskrig forbudt Japan at føre krig og have en militær styrke.

Det er mange japanere tilfredse med, skriver nyhedsbureauet AFP. Nationalister - som eksempelvis Shinzo Abe - ser dog forordningerne, som er pålagt af USA, som straffende og forældede.

Abes regerende parti har i forvejen to tredjedeles flertal i Underhuset, der er det mest magtfulde af parlamentets to kamre. Men uden et lignende flertal i Overhuset bliver det svært for Abe at gå videre med sine planer.

Han kan dog stadig håbe på støtte fra andre dele af Overhuset.

Det kræver to tredjedeles flertal i begge parlamentets kamre at foreslå en forfatningsændring. Herefter skal det bringes til en folkeafstemning.

Abe, der overtog premierministerposten i 2012, vil i november blive Japans længst siddende premierminister nogensinde. Hans nuværende regeringsperiode løber indtil 2021.

Abe blev første gang valgt som premierminister i juli 2006. Han trak sig dog allerede i september 2007 efter en problemfyldt tid på posten.

/ritzau/AP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold For abonnenter

Glem alt om held og marginaler: Skjern spillede bedre end verdensklassehold – nu jagter de gruppespil

Danmark

På kanten af kaninhullet

Annonce